Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jak nakupovat a vařit, když jste singl

aktualizováno 
Tipy na kuchařky - Vařit guláš pro jednu osobu je ekonomicky nevýhodné a navíc to člověka nebaví. Člověk, který žije sám, si na českou klasiku zajde spíše do restaurace a doma si dá něco rychlejšího. Ale ani tak není špatné mít v lednici nebo spíži dost potravin, ze kterých se vždy podaří vyčarovat bleskovou večeři.

Předem uvařené jídlo přijde v pravou chvíli vhod. | foto: Profimedia.cz

Rozhodně se neřiďte akcemi hypermarketů nabízejících dvě kuřata na tácku za zvýhodněnou cenu. Ale zároveň je zbytečné utrácet za to, že někdo v masokombinátu kuře vykostil za vás. „Pokud vás to už dosud nenaučila maminka, máte dnes neskutečné množství možností, jak si poradit. Od kurzů vaření až po videa na YouTube, kde můžete postupovat krok za krokem,“ říká šéfkuchař restaurací La Veranda a Babiččina zahrada Radek David.

Přitom když si koupíte celé kuře, můžete si dopřát i lepší kvalitativní úroveň masa než u bezejmenného kuřete z Polska. „A z jednoho kuřete máte čtyři porce jídla a polévku. Teoreticky večeře na celý týden,“ vypočítává David.

Povedené kuchařky

Samozřejmě nikoho nebaví konzumovat kuře několik dnů za sebou, proto by jednou z prvních investic singla měla být lednice s mrazákem. Není problém vytvořit si systém krabiček a při každém vaření už rovnou vytvářet zásobu „na pak“.

Podle Radka Davida je však stejně nejdůležitější snaha se vzdělávat a o vaření se trošku zajímat, aby člověk dokázal jeden druh potraviny zužitkovat různým způsobem tak, aby se mu nezprotivil. „Když si chlap udělá guláš, tak jej pak udělá třeba z kila masa. A jednou si na něj dá cibuli, podruhé kyselé okurky a potřetí přidá smetanu a zelí a bude mít obdobu ve stylu segedinského,“ popisuje.

„Pro začátek udělejte to nejjednodušší: kupte si nějakou polopatickou kuchařku jako jsou například ty od Vaňka a za tři stovky kuchyňskou váhu. To je základ, naučte se vařit podle receptů, které uvádějí množství v gramech a uvidíte, že budete úspěšnější,“ radí začátečníkům.

Pro mírně pokročilého singla může být výhodné pořídit si domácí vakuovačku potravin, kdy nemusíte spoustu potravin vůbec zamrazovat, ale v nejchladnějším místě lednice vydrží čerstvé klidně týden. A s přibývající zkušeností ocení i lednici s takzvanou nulovou zónou, která je ideální pro prodloužení čerstvosti potravin.

Zásadou je naučit se kupovat jen takové množství, které se bezprostředně v nejbližších dnech sní. Zapomeňte proto na obří rodinné nákupy, na jaké jste byli zvyklí od rodičů. Těch si užijete dost, až si pořídíte vlastní rodinu.

Pořiďte si uzavíratelné nádoby na věci, které by se mohly zkazit nebo by se do nich mohly pustit moli, jako jsou mouky, koření, ořechy, strouhanka. Uvědomte si, že například maso a sýry byste neměli skladovat v lednici vedle sebe, aby nedocházelo ke křížové kontaminaci.

Do lednice nepatří exotické plody, jako je třeba mango, papája, ananas nebo banán, citrusy a zelenina, která obsahuje velké množství vody, například okurky nebo rajčata. Rovněž nevhodná je chladnička pro lilky a brambory.

A hlavně nezapomínejte občas mrknout do lednice, zda se tam nekrčí nějaký jogurt s dva měsíce prošlým datem expirace.

Autor:


Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.