Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Koho by napadlo grilovat kuře na plechovce s pivem

  1:00aktualizováno  1:00
Grilování celého kuřete s automatickým podléváním zevnitř, to není vychytávka nějaké nejmodernější trouby. To je jednoduchý trik, na který zřejmě přišel český pivař. Svojí originalitou a výsledkem natolik nadchnul i šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha, že ho přidal do svých tipů pro letní grilování.

Kuře připravené na otevřené plechovce piva, ze které je odlito či odpito, je v podstatě napůl upečené a napůl vyuzené. Pro výslednou chuť je důležité, abyste kuře nejprve dostatečně prosolili a nechali odležet.

Další tipy na přípravu kuřete na grilu či v troubě najdete v článcích Voňavé kuře na grilu s Italem připravíte za půl hodinky nebo Kuře upečte v keramické hlíně.

Recept na kuře grilované na plechovce s pivem krok za krokem

Kuře vyberte pěkně kulaťoučké, aby mělo alespoň kilo a půl, k němu hrubou mořskou sůl, alespoň 70 gramů, a půllitrovou plechovku piva pokojové teploty. Na gril budete potřebovat zhruba čtyři hrsti třešňových štěpek či pilin, namočených alespoň na půl hodiny do vody.

Kuře opláchněte a zbavte nejtučnějších částí kůže.
Kuře ze všech stran i uvnitř vydatně posolte.
Sůl do kůže kuřete doslova vetřete, čím více, tím lépe. A nechte kuře alepoň

Kuře opláchněte, odřízněte krk, drůbky a přebytečný tuk. Kůži i dutinu kuřete dobře posolte a sůl pořádně vetřete. Soli se nebojte, čím víc kuře posolíte, tím lépe: bude chutnější. Kuře můžete ještě přikrýt mikrotenovou fólií; v každém případě ho na hodinu a půl až dvě hodiny odložte do lednice.

V hmoždíři si připravte marinádu.
Všechny složky marinády v hmoždíři pečlivě utřete.
Kuře marinádou důkladně potřete.

Na marinádu si připravte 2 špetky sušené cibule, 2 stroužky česneku pokrájené na plátky, špetku chilli a špetku čerstvě namletého černého pepře a vše utřete v hmoždíři. Marinádu pak důkladně vetřete do kuřete. Konce křidélek dejte tak, aby byly za kuřecím hřbetem. Kuře nechte chvilku odpočinout.

Plechovku piva obalte alobalem.
Plechovku otevřete a trochu piva vypijte nebo odlijte do skleničky.
Připravené kuře doslova posaďte na otevřenou plechovku s pivem.

Plechovku s pivem zabalte do alobalu, otevřete ji a přibližně polovinu odlijte nebo vypijte. Do víčka  plechovky udělejte otvírákem na konzervy další dva otvory. Pak si plechovku postavte na pevnou podložku a kuře na ni nasaďte tak, že v něm doslova zmizí.

Na ohniště přihoďte mokré štěpky z třešně.
Kuře by mělo být na plechovku pěkně napasované.
Jakmile třešňové štěpky začnou čoudit, posaďte kuře na pivní plechovce na gril.

Mezitím si připravte gril na nepřímé grilování nad středním žárem, tedy zhruba při 180 až 230 °C. Namočené třešňové třísky vhoďte přímo na hořící dřevěné uhlí (případně do udicí krabice na plynovém grilu podle instrukcí v návodu). Jakmile se z třísek začne kouřit, přesuňte kuře na plechovce na gril a přikryjte.

Jakmile třešňové štěpky začnou čoudit, posaďte kuře na pivní plechovce na gril
Kuře občas zkontrolujte.
Za hodinu čtvrt až za hodinu a půl je kuře upečené i vyuzené současně.

Kuře grilujte na nepřímém středním žáru 75 až 90 minut pod krytem; dokud šťáva, která z něj uniká, nebude čirá. Občas zkontrolujte, jak se peče.

Pivní plechovku z kuřete opatrně vytáhněte.
Voní to nádherně.
Hotové kuře pěkně naporcujte a můžete podávat.

Kuře i s plechovkou se zbytkem vroucího piva velice šikovně sundejte z grilu. Pak nechte kuře chvíli odpočinout a opatrně vytáhněte z kuřete plechovku tak, abyste se neopařili. Voňavé kuře naporcujte a hned podávejte.

Pokud vás recept zaujal, nenechte si dvacet minut po deváté večer na Primě ujít poslední díl Šéfa na grilu. Pohlreich diváky naučí grilovat kuře i pod cihlou, přidá i cenné rady ohledně přípravy mořských plodů na grilu. S těmi to většina z nás ještě moc neumí. 





Nejčtenější

Housenka zavíječe zimostrázového
PORADNA: Mám skoro zničený buxus od zavíječe. Co proti tomu mohu dělat

Na začátku května jsem zjistila, že mi buxus na zahradě skoro sežral zavíječ zimostrázový. Myslím, že to tentokrát ještě přežil, ale bojím se, aby se to příští...  celý článek

Pstruh obecný potoční
Pstruh potoční je už dnes skoro ohrožená ryba, tvrdí rybář Jakub Vágner

Kvůli kormoránům i lidem je dnes pstruh žijící v potocích vzácností, říká Jakub Vágner v novém dílu pořadu S Jakubem na rybách. Probere techniky lovu pstruhů.  celý článek

Pro kus dobrého jídla jsou psi ochotní udělat všechno.
Psi jsou pro jídlo schopni udělat cokoliv. I podfouknout svého páníčka

Marianne Heberleinová z curyšské univerzity doma pozorovala nepravosti svých psů, udivovala ji jejich vynalézavost. S kolegy vytvořila studii, která podle ní...  celý článek

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.