„Rád místo cibule používám šalotku, protože má daleko jemnější chuť,“ vysvětluje. Jediný problém spočívá v loupání šalotky, protože je drobnější, takže oloupat větší množství dá více práce.
V prvním kroku je potřeba udělat trochu karamelu. Takže kuchař na středním plameni rozpálí kastrůlek a vsype do něj cukr krystal. Pak je třeba začít míchat.
Postup krok za krokem |
Cukr začne v první fázi hrudkovatět, pak postupně rozpouštět a získávat zlatavou barvu. Tuto fázi je třeba nepřehnat, jinak cukr zhořkne a vytvoří na dně hrnce „betonovou“ vrstvu, se kterou si už dál neporadíte.
Jakmile je cukr rozpuštěný vhoďte do něj nahrubo nakrájenou šalotku a mícháním ji obalte karamelem. Pak přilijte trochu vína a přidejte i ocet balsamico a nechejte vařit. Pozor, karamel je velmi horký a připravte se na bouřlivou reakci. Jakmile zredukujete tekutiny, je marmeláda připravená na podávání. Hodí se nejen ke kachním prsům, ale k jakýmkoliv masům.
Naučit se vyrábět podobným způsobem karamel je velmi užitečné, začíná tak hromada receptů na sladké pokrmy. Třeba i recept na rozebraný štrúdl (více zde) anebo když třeba potřebujete v karamelu obalit jablka jako přílohu k masu (čtěte zde).
Jak se bude šalotková marmeláda pojit s marinovanými kachními prsíčky a arašídovou drobenkou? Podívejte se na nejnovější recept na Playtvak.cz.