Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vyrobte si pěnivé koule do koupele s vůní lesa. Nebo jakoukoliv jinou

  0:03aktualizováno  0:03
Tipů na drobné dárky není nikdy dost, zvlášť s blížícími se Vánocemi. Oblíbené jsou například pěnivé koule do koupele, které se dají vyrobit i doma. A je jen na vás, jaký éterický olej vyberete, ať už podle preferencí svých, nebo obdarovaného.

Pěnivé koule pro relaxační voňavou koupel jsou velmi oblíbené, ale poměrně drahé. Přitom si je můžete vyrobit doma. | foto: Profimedia.cz

Budete potřebovat 200 g jedlé sody, 100 g kyseliny citronové, 15 g smetany v prášku, 50 g škrobu, 40 g kakaového másla, 15 kapek éterického smrkového (případně jiného) oleje, 4 až 5 malých smrkových větviček.

Na vlastní práci si raději navlékněte jednorázové rukavice, přísady v koncentrované podobě totiž mohou podráždit kůži.

Fotogalerie

Jedlou sodu, škrob, kyselinu citronovou a smetanu smíchejte v míse. Kakaové máslo rozpusťte v hrnci, přidejte éterický olej a vše opatrně vmíchejte do směsi s jedlou sodou. Rukama hmotu uhněťte dohladka, pokud by se drobila, přidejte ještě kakaové máslo.

Do vhodné kovové mističky (případně jiné vhodné formičky) vložte smrkovou větvičku a misku naplňte směsí, kterou dobře upěchujte. Stejně naplňte druhou mističku a obě k sobě pevně přimáčkněte. Chvíli vyčkejte a pak jemným pootočením hotovou kouli z formy vyjměte a nechte na papíře asi dvě hodiny ztuhnout. Hotové koule zabalte tak, aby k nim pokud možno nemohl vzduch.

Více tipů na dárky

Pokud vás zaujala možnost výroby vlastní kosmetiky, zde najdete návod na výrobu šetrné zubní pasty.

Přátelům můžete vyrobit i filcový hakisak, papírový domek pro děti či pytel na prádlo do koupelny. Tipy na dárky na poslední chvíli jsou zde.

Pokud vám nejde hotová koule vyklopit z formy, vložte ji na 20 minut do lednice (ne do mrazáku). Pak ji zase vytáhněte, chvilku nechte stát a zkuste kouli vyklopit znovu. Už by se pak měla uvolnit bez problémů.

Návod pochází z knihy Léčivá kosmetika z přírody od Miriam Veitové (Grada), kde najdete i další tipy, jak vyrábět a aplikovat oleje, masti, tinktury, esence, zábaly či právě přísady do koupele. Některé z nich otiskl i magazín DOMA DNES.

Autor:




Nejčtenější

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Další z rubriky

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu
Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.