Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vyrobte si pěnivé koule do koupele s vůní lesa. Nebo jakoukoliv jinou

  0:03aktualizováno  0:03
Tipů na drobné dárky není nikdy dost, zvlášť s blížícími se Vánocemi. Oblíbené jsou například pěnivé koule do koupele, které se dají vyrobit i doma. A je jen na vás, jaký éterický olej vyberete, ať už podle preferencí svých, nebo obdarovaného.

Pěnivé koule pro relaxační voňavou koupel jsou velmi oblíbené, ale poměrně drahé. Přitom si je můžete vyrobit doma. | foto: Profimedia.cz

Budete potřebovat 200 g jedlé sody, 100 g kyseliny citronové, 15 g smetany v prášku, 50 g škrobu, 40 g kakaového másla, 15 kapek éterického smrkového (případně jiného) oleje, 4 až 5 malých smrkových větviček.

Na vlastní práci si raději navlékněte jednorázové rukavice, přísady v koncentrované podobě totiž mohou podráždit kůži.

Fotogalerie

Jedlou sodu, škrob, kyselinu citronovou a smetanu smíchejte v míse. Kakaové máslo rozpusťte v hrnci, přidejte éterický olej a vše opatrně vmíchejte do směsi s jedlou sodou. Rukama hmotu uhněťte dohladka, pokud by se drobila, přidejte ještě kakaové máslo.

Do vhodné kovové mističky (případně jiné vhodné formičky) vložte smrkovou větvičku a misku naplňte směsí, kterou dobře upěchujte. Stejně naplňte druhou mističku a obě k sobě pevně přimáčkněte. Chvíli vyčkejte a pak jemným pootočením hotovou kouli z formy vyjměte a nechte na papíře asi dvě hodiny ztuhnout. Hotové koule zabalte tak, aby k nim pokud možno nemohl vzduch.

Více tipů na dárky

Pokud vás zaujala možnost výroby vlastní kosmetiky, zde najdete návod na výrobu šetrné zubní pasty.

Přátelům můžete vyrobit i filcový hakisak, papírový domek pro děti či pytel na prádlo do koupelny. Tipy na dárky na poslední chvíli jsou zde.

Pokud vám nejde hotová koule vyklopit z formy, vložte ji na 20 minut do lednice (ne do mrazáku). Pak ji zase vytáhněte, chvilku nechte stát a zkuste kouli vyklopit znovu. Už by se pak měla uvolnit bez problémů.

Návod pochází z knihy Léčivá kosmetika z přírody od Miriam Veitové (Grada), kde najdete i další tipy, jak vyrábět a aplikovat oleje, masti, tinktury, esence, zábaly či právě přísady do koupele. Některé z nich otiskl i magazín DOMA DNES.

Autor:




Nejčtenější

Vícebarevný pudl
Ovčák, border kolie, pudl a spol. Šest nejinteligentnějších psích plemen

Inteligentní psí plemeno je pro páníčka jistě velkou radostí, ale může způsobovat i spoustu starostí. Inteligentní pes totiž potřebuje spoustu pozornosti a...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Vlci se štěňaty. V pražské zoo lze na vlastní oči pozorovat, jak probíhá...
Vlci v pražské zoo vychovávají pět vlčat. Boj o maso probíhá každý den

Pět dvouměsíčních vlčat se líně povaluje i navzájem škádlí před ústím nory, schovaným pohledům návštěvníků ležícími kmeny stromů. Zdánlivě se nic neděje, ale...  celý článek

Další z rubriky

Citronový sirup má při použití hnědého třtinového cukru krásně medovou barvu....
Domácí ovocná šťáva jako cukrová bomba i domácí limonády bez cukru

Studená čistá voda se dá pít po celý rok, jenže v létě máme přece jen větší spotřebu tekutin. A chuť také na něco jiného. Na řadu pak přijdou jak sladké...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.