Prostředek na mytí nádobí si vyrobte doma. Šetrný k přírodě i pleti - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prostředek na mytí nádobí si vyrobte doma. Šetrný k přírodě i pleti

  0:02
Nechci „chemii“ a kosmetiku testovanou na zvířatech. K tomu mnozí dospějí, ať už bydlí ve městě, nebo na venkově, kde je k tomu často dožene vlastní septik. Vybírají tedy odbouratelné přípravky, jako to dělají dívky z Lišky Mazané z pražské Letné. Výrobu domácí kosmetiky mají vyzkoušenou natolik, že to i učí.
Vyrobte si přípravek na mytí nádobí. Ekologicky a rychle | (2:41) | video: iDNES.cz

Kdo chce mít jistotu, že opravdu zná složení přípravků, které používá, případně se něčemu vyloženě vyhnout, může si v podstatě cokoliv vyrobit sám. Zubní pastu (návod s videem zde) i bylinkové masti (návod zde), které lze používat jako jemné výživné krémy vhodné i pro citlivou pleť.

I naše ruce ocení jemnou péči, takže jsme si nechali od mazané Terezy Máčelové prozradit recept, který se jim s kolegyní Petrou Seidlovou osvědčil.

Na jednu dávku budete potřebovat: 36 gramů nastrouhaného olivového mýdla, 375 ml horké vody (což je například cca 1,2 běžného snídaňového hrníčku), půl lžíce jemné sody na praní (ideálně jemně namleté), 1 lžíci jakéhokoliv octa (kvasného lihového, jablečného nebo vinného), 1 lžíci kokoglukosidu, aby přípravek pěkně pěnil), a pro pěknou přírodní vůni 5 až 10 kapek esenciálního oleje třeba z antiseptických citrusů, levandule, citronové trávy či tea tree.

Většina z ingrediencí je běžně dostupná, pouze kokoglukosid najdete jen ve specializovaných prodejnách, případně v některém z internetových e-shopů. Když ho nepřidáte, nádobí umyjete také, ale s ním to bude příjemnější.

Kokoglukosid je totiž jeden z nejjemnějších čisticích prostředků, vhodný i pro citlivou kůži. Základem této čistě přírodní látky je kokosový olej a ovocné cukry a je tedy i plně biologicky odbouratelná.

Jak na jednoduchou přípravu krok za krokem

Nastrouhané olivové mýdlo (38 g) rozmícháte v horké vodě (cca 375 ml), až se úplně rozpustí. Pak přidáte sodu na praní (půl polévkové lžíce). Ta má také odmašťující účinky, navíc směs zahustí a změkčuje vodu.

K nastrouhanému mýdlu přidáte horkou vodu a pečlivě mícháte, dokud se mýdlo...
Poté přidejte půl lžíce jedlé sody.
A pokud seženete, tak i kokoglukosát.
Směs pečlivě promíchejte a dejte vychladnout. Takhle krásně vám zhoustne.

Nezapomeňte přidat vybraný ocet a výše uvedený kokoglukosid, od každého jednu polévkovou lžíci. Vše opět pečlivě promícháte a necháte vychladnout.

Pak už vám zbývá směs jen vylepšit o vůni a přelít do vhodné nádobky, ideálně do skleněného dávkovače na mýdlo. Přidejte tedy 5 až 10 kapek esenciálního oleje, promíchejte a přivoňte. Přidat můžete i víc, Petra s Terezou radí až 30 kapek, ať vám to v kuchyni pěkně voní.

Autor:

Nejčtenější

Pět let už je moc. Jak poznat větve rybízu, které už musí pryč

Svěží jarní počasí a probouzející se příroda přímo vybízí k zahradničení. Rybíz je nenáročný keř, ale i ten ocení jarní péči. Za tu se pak odmění bohatou sklizní plnou vitamínů. Jak na to?

Paměť ladili bylinkami už studenti ve starověku. Kvůli koncentraci i úzkosti

Nejen ve vyšším věku se stává, že nás paměť občas zradí, ale nezoufejte. Dobře to znají i studenti. Příroda má naštěstí v rukávu celou řadu báječných bylinných pomocníků, díky kterým ji znovu vrátíte...

Britové se mohli utlouct po smaženém sýru, svíčková je zmátla, líčí foodblogerka

Premium

Více než dvacet let pendluje mezi Českem a Británií a na tamní kuchyni nedá dopustit. Dagmar Heřtová se sice živí jako advokátka, ale zároveň působí jako nadšená foodblogerka a gastronomická...

Zahrada se probouzí. Které květiny je potřeba zasadit nyní, aby v létě hrály barvami

Nejstudenější měsíce roku jsou za námi, a tak se můžete směle pustit do výsadby květin, které jsou příliš choulostivé na mráz. Ale pozor, i když přes den už sluníčko docela hřeje, v noci mohou...

Tatínek naučil Báru Šporclovou Kodetovou sázet stromy i sekat trávu kosou

Herečka a zpěvačka Barbora Šporclová Kodetová se vedle rozmanitých uměleckých aktivit ještě stará o rodinu, zahradu, dům a domácí zvířata. Ráda kolem sebe vytváří příjemné prostředí, ve kterém se...

Od Lkavého čtvrtka k Zelenému. Jak vznikl omyl a jaké zvyky nás čekají

Některé možná znáte a poctivě se jimi řídíte, jiné jsou už skoro zapomenuté. Co takhle si je o letošních svátcích oprášit?

14. dubna 2025

Britové se mohli utlouct po smaženém sýru, svíčková je zmátla, líčí foodblogerka

Premium

Více než dvacet let pendluje mezi Českem a Británií a na tamní kuchyni nedá dopustit. Dagmar Heřtová se sice živí jako advokátka, ale zároveň působí jako nadšená foodblogerka a gastronomická...

13. dubna 2025

Nechcete utrácet za vejce? Obarvěte si na Velikonoce brambory, bude to hit

Díky nárůstu cen vajec hledají lidé levnější alternativy pro velikonoční tvoření. Barvení brambor není žádný vtip. Je to praktické, cenově dostupné a překvapivě stylové. Vyzkoušejte netradiční způsob...

13. dubna 2025

Vzácný lup i válečná kořist. Vševěd ví, kdo nás naučil pít kávu a jak pronikla do Česka

Premium

Taky ráno skoro nefungujete, dokud si nedáte kafe, a nejlépe dvě? Přitom tento „zlozvyk“ je poměrně novou záležitostí – do Evropy se káva dostala teprve v 17. století a k nám dokonce až na počátku...

12. dubna 2025

Zahrada se probouzí. Které květiny je potřeba zasadit nyní, aby v létě hrály barvami

Nejstudenější měsíce roku jsou za námi, a tak se můžete směle pustit do výsadby květin, které jsou příliš choulostivé na mráz. Ale pozor, i když přes den už sluníčko docela hřeje, v noci mohou...

12. dubna 2025

Tatínek naučil Báru Šporclovou Kodetovou sázet stromy i sekat trávu kosou

Herečka a zpěvačka Barbora Šporclová Kodetová se vedle rozmanitých uměleckých aktivit ještě stará o rodinu, zahradu, dům a domácí zvířata. Ráda kolem sebe vytváří příjemné prostředí, ve kterém se...

12. dubna 2025

Do největšího proutěného koše si klidně i lehnete, řemeslník ho pletl dva týdny

Na pardubickém náměstí Republiky v pátek dopoledne komisař oficiálně potvrdil nový český rekord. Do České knihy rekordů se zapsal největší pletený proutěný koš bez dna, který poslouží jako...

11. dubna 2025  11:52

OBRAZEM: Jeden chlupáč vedle druhého. Na výstavě v Brně je přes 17 tisíc psů

Štěkot roztodivných chlupáčů a hlasy jejich majitelů se od čtvrtka rozléhají brněnským výstavištěm. Na Evropskou výstavu psů sem dorazili zástupci 72 zemí, aby zde až do neděle soutěžili o tituly v...

11. dubna 2025  10:58

Jaro je za dveřmi, tak mu je otevřete! Aneb tipy na jarní dekorace

Jarní výzdoba se nemusí omezovat jen na symboly Velikonoc. Nápadů na dekorace do bytu i na zahradu je mnoho a každý si může vybrat podle svého vkusu.

11. dubna 2025

Nečekaný mazlíček. Věra a její zakrslé prase, které trochu přerostlo

„Nikdy by mě nenapadlo, že se naším domácím mazlíčkem stane prase,“ líčí dnes už se smíchem Věra. Čtenářka, která vypráví svůj příběh, jak se z malého zakrnělého prasátka stal pašík, jenž málem...

11. dubna 2025

První krok k samostatnosti děťátka s metodou Baby-Led Weaning
První krok k samostatnosti děťátka s metodou Baby-Led Weaning

Přechod na pevnou stravu vždy představuje významný milník v životě děťátka i jeho rodičů. Je to období plné objevování nových chutí a získávání...

V Zoo Praha řádí dvě malé gorilí parťačky, Gaia v sobotu slaví 1. narozeniny

V gorilím pavilonu Rezervace Dja v Zoo Praha je díky dvěma gorilím mláďatům od loňského jara pěkně živo. V sobotu tu navíc bude od 10 hodin mladší z obou gorilích holčiček slavit první narozeniny,...

11. dubna 2025

Nenáročný, ale za péči se odvděčí. Tipy na jarní péči o angrešt

Angrešt patří mezi nenáročné keře, stejně jako maliny, rybíz nebo ostružiny. Bohatou úrodu ale můžete podpořit pravidelnou péčí. Jak a kdy stříhat angrešt a co mu ještě dopřát pro správný růst a...

10. dubna 2025