Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Osm nejlepších „zapomenutých“ nástrah, které jsou skoro zadarmo

  7:03aktualizováno  7:03
Současní rybáři zpracovaní agresivním marketingem jsou ochotni utratit za nástrahy tisíce. Zapomínají přitom na klasické nástrahy otestované mnohaletými rybářskými zkušenostmi.
Rybář v akci. Ilustrační foto

Rybář v akci. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Vraťme se do dob minulých a připomeňme si některé nástrahy, které už pro mnohé patří do kategorie "zapomenutých". Uvidíte, že se obejdete i bez drahých boilies. I když existují nadšenci, kteří si je dokáží uvařit i doma svépomocí (viz předchozí článek).

Brambory

Vařené jsou zaručenou nástrahou na kapra. Účinné jsou i na plotice, jelce a cejny. Hodí se každý druh brambor, nejlepší jsou ovšem moučnější druhy, které se po uvaření nerozpadnou. Brambory vařte tak dlouho, až jimi projde špejle bez hrotu. Malé brambory lze oloupat a použít je celé. Brambor dobře drží na háčku a lze nahazovat i na delší vzdálenosti.

Kapr byl naklonovaný poprvé už v roce 1963, i když se jednalo o asijský druh. V

Kapr ulovený na vařený brambor

Kroupy

Jsou osvědčenou nástrahou především na cejny, ale i plotice a jiné kaprovité ryby. Kroupy musíte vařit velmi pomalu, aby se nerozvařily na kaši. Při vaření stále přilévejte vroucí vodu.

Po uvaření a scezení je vhodné rozprostřít je do tenké vrstvy, abychom urychlili oschnutí. Na háček se napichují dvě až tři kroupy, přičemž jedna z nich je napíchnutá na hrotu háčku.

Kroupy jsou zaručenou nástrahou na cejny.

Kroupy jsou zaručenou nástrahou na cejny.

Houska

Lze použít čerstvou nebo napařenou. Čerstvá houska poslouží jako nástraha, když ze střídy uděláte kuličky, které napíchnete na háček. Tato nástraha na háčku ale dlouho nevydrží a je potřeba ji neustále vyměňovat, zpravidla už po několika minutách.

Starší housky a rohlíky se napařují. Rohlíky či housku nakrájíte na polovinu a vložíte na pařák do hrnce. Napařování trvá kolem deseti minut. Poté se pěchuje napařené pečivo mezi dvěma kuchyňskými prkýnky. Je to velmi dobrá nástraha na všechny druhy bílých ryb (viz podrobný návod na přípravu nástrahy z rohlíku).

Chléb

Většinou se připravuje ve formě kostiček. Tvrdší chleba na háčku lépe drží. Na háček jej napíchnete od kůrky, háček zatáhněte do chleba. Loví se na něj nejčastěji kapr a amur, zpravidla způsobem na "mlaskačku".

Těstoviny

Patří mezi často používané nástrahy. Nejoblíbenější jsou kolínka. Vařte je dle návodu na sáčku a potom prolejte studenou vodou, aby se od sebe jednotlivé kousky dobře separovaly. Kolínka se zpravidla prosypávají strouhankou. Můžete je také barvit potravinářskou barvou, nejčastěji nažluto nebo načerveno a samozřejmě obohatit různými posilovači chuti.

Sýr

Používá se obvykle na parmu a jelce. Na nástrahy se všechny druhy sýrů nehodí. Sýr musí být tuhý, aby se na háčku udržel. Používejte kostičky o hraně 1,5 cm, měkčí sýry se tvarují do kuliček.

Umístění na háček u jednotlivých typů nástrah

Umístění na háček u jednotlivých typů nástrah

Rousnice ("dešťovka")

Velmi vhodná nástraha na kapra, úhoře, parmu, okouna a lína. Koupíte ji v rybářských obchodech, nebo si ji můžete nasbírat sami, většinou po dešti, kdy vylézá nad povrch. S úspěchem lze rousnice použít i na lov sumce velkého, nastražením většího počtu kusů na jeden háček.

Lín obecný miluje rousnice.

Lín obecný miluje rousnice.

Masní červi

Jsou to larvy různých druhů much. Je to univerzální nástraha na všechny druhy ryb v každém ročním období. Nazývají se také masňáci, kostňáci nebo bílí červi.

Běžně se prodávají v rybářských potřebách. Červy lze obarvit potravinářským barvivem, zabarví se zhruba po dni, nejvíce se používá červená na lov plotic.

Napichují se na háčky z tenčích drátků jen za kůžičku, aby nevyhřezly vnitřnosti. Lze nastražit jeden, ale třeba i sedm kusů na háček.

Univerzální nástraha - masní červi

Univerzální nástraha – masní červi

Vyzkoušejte tyto nástrahy a uvidíte, že i bez velkých finančních nároků lze nachytat krásné ryby. Především dnešní rybářská mládež tyto nástrahy skoro ani nezná a neví, o co přichází.

Autoři:


Témata: Rybaření


Nejčtenější

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Další z rubriky

K větším candátům se tu přes kvanta menších dostanete velmi složitě.
Candátí horečka na Ebru vrcholí, zažijete tu kouzelné jaro

Candát je žádaným rybím druhem. Jeho stavy jsou na mnoha našich vodách velmi nízké. Existují však zahraniční vody, kde je candátů velké množství. Na Ebru lze...  celý článek

Přívlačová aréna byla velice úspěšnou novinkou.
Letošní For Fishing byl zatím nejlepší v historii, tvrdí návštěvníci

Z ohlasů mnohých z 31 073 návštěvníků, kteří letos navštívili rybářský veletrh, vychází, že to zatím byl nejpovedenější rybářský veletrh, jaký kdy byl v Česku...  celý článek

Karel Nikl, Jan Dadák a jejich dva famózní kapři.
Světový kaprařský závod ovládli Češi. Mají pět z prvních deseti míst

World Carp Classic je nejprestižnějším kaprařským závodem na světě a jednou z největších rybářských akcí celosvětově. Český tým se umístil jako první a čtyři...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.