Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rybí filet marinujte ve sladkém miso a ve víně a upečte. Je to lahůdka

  0:14
Pečený rybí filet „hamachi no saikyo miso yaki“ se dělá ze žlutoocasé ryby a marinuje se v pastě z kvašených sojových bobů, rýžového vína a sladkého vína na vaření. Je dalším chodem japonského menu, které si můžete vyzkoušet třeba na Vánoce nebo na Silvestra.

Tento pečený filet má lahodnou plnou chuť a milovníky čehokoliv pečeného by jednoznačně neměl zklamat. „Pokud by se vám filet ze žlutoocasé ryby špatně sháněl, chuťově nejblíže je jí tzv. máslová ryba neboli butterfish. Ovšem ta žlutoocasá je nejen mnohem méně tučná, ale i chutnější. Máslové ryby se nedá sníst moc, jinak může způsobit i trávicí potíže,“ varuje šéfkuchař Marek Hora, který ji proto raději nepřipravuje, přestože je u nás poměrně oblíbená.

K pečenému rybímu filetu si jako přílohu můžete dát nejen zeleninu nebo rýži, které jsou součástí každého japonského menu, ale klidně i bramborový salát. Recept na jeho japonskou verzi, překvapivě křupavou, vám ještě do Vánoc přineseme (více k japonskému menu zde).

Recept na „hamachi no saikyo miso yaki“

Na čtyři porce budete potřebovat cca 500 g žlutoocasé ryby s kůží (prodává se také pod japonským názvem hamachi, případně pod anglickým názvem yellowtail).

Na marinádu si připravte 300 g miso. To je pasta z kvašených sójových bobů, prodává se ve specializovaných prodejnách se zdravou výživou či japonskými ingrediencemi a připravuje se z ní například i vynikající polévka (více zde). Dále pak 100 ml sladkého japonského vína na vaření (najdete pod názvem mirin), 100 ml rýžového vína (tedy sake) a 150 g cukru. A na ozdobu limetku, případně i nakládaný lotosový kořen.

Nejprve si připravte marinádu. Sladké japonské víno mirin, sake, cukr a miso za stálého míchání krátce svařte a nechte vychladnout. Mezitím si připravte a naporcujte rybu: šupiny na kůži oškrábejte a očištěný filet nakrájejte na zhruba 130g porce.

„V Japonsku se všechny ryby zásadně pečou s kůží,“ vysvětluje Marek Hora, šéfkuchař japonské restaurace Yamato, proč z filetu neodstraňuje kůži. Kousky ryby pak ponořte do marinády a nechte marinovat nejlépe přes noc. Poté namarinované rybí kousky upečte běžným způsobem na grilu, z každé strany zhruba pět minut.

Na talíři pečený filet doplňte limetkou, určenou na dochucení. A pro větší barevnost, na kterou si Japonci opravdu hodně potrpí, můžete přidat i výrazně červený nakládaný lotosový kořen.

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025