Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rybí filet marinujte ve sladkém miso a ve víně a upečte. Je to lahůdka

  0:14
Pečený rybí filet „hamachi no saikyo miso yaki“ se dělá ze žlutoocasé ryby a marinuje se v pastě z kvašených sojových bobů, rýžového vína a sladkého vína na vaření. Je dalším chodem japonského menu, které si můžete vyzkoušet třeba na Vánoce nebo na Silvestra.

Tento pečený filet má lahodnou plnou chuť a milovníky čehokoliv pečeného by jednoznačně neměl zklamat. „Pokud by se vám filet ze žlutoocasé ryby špatně sháněl, chuťově nejblíže je jí tzv. máslová ryba neboli butterfish. Ovšem ta žlutoocasá je nejen mnohem méně tučná, ale i chutnější. Máslové ryby se nedá sníst moc, jinak může způsobit i trávicí potíže,“ varuje šéfkuchař Marek Hora, který ji proto raději nepřipravuje, přestože je u nás poměrně oblíbená.

K pečenému rybímu filetu si jako přílohu můžete dát nejen zeleninu nebo rýži, které jsou součástí každého japonského menu, ale klidně i bramborový salát. Recept na jeho japonskou verzi, překvapivě křupavou, vám ještě do Vánoc přineseme (více k japonskému menu zde).

Recept na „hamachi no saikyo miso yaki“

Na čtyři porce budete potřebovat cca 500 g žlutoocasé ryby s kůží (prodává se také pod japonským názvem hamachi, případně pod anglickým názvem yellowtail).

Na marinádu si připravte 300 g miso. To je pasta z kvašených sójových bobů, prodává se ve specializovaných prodejnách se zdravou výživou či japonskými ingrediencemi a připravuje se z ní například i vynikající polévka (více zde). Dále pak 100 ml sladkého japonského vína na vaření (najdete pod názvem mirin), 100 ml rýžového vína (tedy sake) a 150 g cukru. A na ozdobu limetku, případně i nakládaný lotosový kořen.

Nejprve si připravte marinádu. Sladké japonské víno mirin, sake, cukr a miso za stálého míchání krátce svařte a nechte vychladnout. Mezitím si připravte a naporcujte rybu: šupiny na kůži oškrábejte a očištěný filet nakrájejte na zhruba 130g porce.

„V Japonsku se všechny ryby zásadně pečou s kůží,“ vysvětluje Marek Hora, šéfkuchař japonské restaurace Yamato, proč z filetu neodstraňuje kůži. Kousky ryby pak ponořte do marinády a nechte marinovat nejlépe přes noc. Poté namarinované rybí kousky upečte běžným způsobem na grilu, z každé strany zhruba pět minut.

Na talíři pečený filet doplňte limetkou, určenou na dochucení. A pro větší barevnost, na kterou si Japonci opravdu hodně potrpí, můžete přidat i výrazně červený nakládaný lotosový kořen.

Autor:
  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

Vyfoťte svou zahradu a sdílejte její příběh. Rozdáme pomocníky za sto tisíc

24. dubna 2024

Mít možnost opečovávat svůj vlastní kousek země nebo něco pěstovat alespoň na terase, dvorku či...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

23. dubna 2024

V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Umí člověka rozpohybovat i vytáhnout z deprese. Vepříci, koně, psi i delfíni

23. dubna 2024

Nejenže jsou lidem věrnými souputníky. Zástupci živočišné říše jim mohou i vylepšit fyzické a...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...