Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nejlepší zdroj bílkovin, aminokyselin, železa? Quinoa, poklad Inků

  0:19aktualizováno  13:48
„Matka zrno“ zní doslovný překlad výrazu quinoa v jazyce Inků. S příchodem Evropanů ale tuto plodinu nahradily obiloviny a její pěstování se dochovalo pouze v odlehlých hornatých oblastech Jižní Ameriky. Dnes za ni Severní Amerika i Evropa platí „zlatem“, protože pro nejrůznější dietáře je bohatým zdrojem bílkovin.

Máslová dýně zapečená s quinoou | foto: www.probio.cz

Pod názvem quinoa (čti kinoa) najdete v prodejnách zdravé výživy drobná semínka merlíku čilského. Pro Inky byla základním kamenem jídelníčku jako pro Evropany obiloviny, s nimi však nemá merlík nic společného. Patří mezi laskavcovité jako amarant, řepa či špenát. A podobně jako u špenátu lze u něj konzumovat i listy.

Proč by měla být drahá quinoa takový zázrak?

Masožrout přednosti této plodiny, díky které byli schopni přežít i lidé v chudých hornatých oblastech, zřejmě nedocení. Flák hovězího mu bílkoviny či železo dodá také. Pro vegetariány a vegany je ovšem quinoa doslova požehnáním.

Merlík čilský neboli quinoa

Podle odbornice na bio potraviny Barbory Hernychové je quinoa výjimečná především tím, že obsahuje všech osm esenciálních aminokyselin, které lidský organismus nezbytně potřebuje a jinak než pestrou stravou mu je nedodáte. A o tom to je: je fajn vědět, jak udělat tělu dobře, i kdyby to měla být hrstička quinoy v zeleninovém salátu jednou za týden.

Přičtěte k tomu, že je quinoa bohatá na vápník, železo a fosfor, tedy minerály důležité pro správný růst kostí či prevenci anémie. Současně je přirozeně bezlepková, má minimální obsah tuků a je lehce stravitelná i pro malé děti či těhotné a kojící matky. Zda si vyberete quinou bílou, černou nebo červenou, už nehraje tak velkou roli. Jen ta černá a červená jsou pevnější a křupavější.

Jak zpracovat quinou?

Protože semínka obsahují saponiny s hořkou mýdlovou chutí, čímž se rostlina brání před sežráním hmyzem či ptáky, doporučuje se propláchnout je několikrát horkou vodou a při vaření odstraňovat z hladiny vzniklou pěnu.

Vaří se ve vodě zhruba v poměru 1:2 (případně zvyšte množství vody na poměr 2:5), kromě propláchnutí ji můžete před vařením orestovat na oleji. Vařená je zhruba za 15 až 20 minut, lze ji tedy například vařit dohromady i s rýží.

Drobná semínka jinak připomínají jáhly či kuskus a jejich zpracování v kuchyni není o nic složitější. Hodí se do polévek jako zavářka, což v kombinaci se snadnou stravitelností nabízí možnost přidávání nejen do dětských zeleninových vývarů. Díky lehce oříškové chuti chutná i jako součást pilafu, rizota, kaší, již zmíněných salátů i zapečených pokrmů, a to na slano i sladko. Jako příloha je výborná místo rýže nebo v kombinaci s ní.

Nevýhodou je vysoká cena, kterou módní vlna vynesla do závratných výšin, takže cena za čtvrtkilový sáček klidně vyšplhá ke stokoruně.

Proč je quinoa tak strašně drahá?

Cenu merlíku vyhnala poptávka bohaté Severní Ameriky a posléze i Evropy po zdravých potravinách. Díky tomu sice jihoameričtí pěstitelé bohatnou, ovšem na úkor toho, že ji sami přestávají jíst a dávají přednost levnějším potravinám.

Kde roste quinoa?

Pěstování merlíku čilského se vrací do původních oblastí zhruba od poloviny osmdesátých let, aktuálně se pěstuje v Bolívii, Kolumbii, Ekvádoru, Peru a Chile.

Merlík čilský neboli quinoa (Chenopodium quinoa) je domovem v Jižní Americe.
Merlík čilský neboli quinoa (Chenopodium quinoa) je domovem v Jižní Americe.

Merlík čilský neboli quinoa (Chenopodium quinoa) je domovem v Jižní Americe.

Z merlíku se pro řadu jihoamerických států stala především výnosná vývozní komodita, což bohužel nahrává i jejímu čím dál průmyslovějšímu pěstování. Intenzivnější pěstování ovšem místo tradičního hnojení trusem lam využívá umělá hnojiva a dlouhodobě znehodnocuje půdu, takže se pěstování přesouvá do dalších oblastí.

Podle dovozců vám tedy jen nálepka bio zaručí, že si kupujete plodinu vypěstovanou bez použití „chemie“ a nepodílíte se tak na znehodnocování půdy v tradičních oblastech pěstování merlíku čilského.

Pokusy o pěstování této plodiny se samozřejmě objevují jak ve Spojených Státech, tak v Evropě, u nás se merlík pěstuje čistě jako okrasná rostlina v botanických zahradách. Vypadá velmi podobně jako běžný laskavec latnatý.

Recept na máslovou dýni zapečenou s quinoou

Ingredience potřebné pro 4 porce: 1 středně velká máslová dýně, olivový olej, pepř a sůl, sušené oregano, 1 středně velká nasekaná cibule, 100 g sýra feta, 50 g opražených piniových oříšků, 1 malá nastrouhaná mrkev, pažitka, šťáva z poloviny bio citronu, na kostičky nakrájená červená paprika, 50 g černých vypeckovaných oliv a samozřejmě quinoa (100 g).

Máslová dýně zapečená s quinoou

Máslová dýně s quinoou

Omytou máslovou dýni rozpulte, ztvrdlou slupku oloupejte, vydlabejte semínka a část dužiny s vlákny vložte na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte dýni olivovým olejem, osolte, opepřete a pečte v troubě předehřáté na 180°C zhruba 35 minut do změknutí.

Mezitím na oleji zpěňte nasekanou cibulku a přidejte k ní nastrouhanou mrkev s uvařenou quinoou (propláchnutou ji vařte ve vodě v poměru 1:2 zhruba 15 minut). Osolte, ochuťte oreganem a směs společně poduste asi 10 minut, nakonec smíchejte s černými olivami, citronovou šťávou a kostičkami fety.

Změklé půlky dýně vyndejte z trouby, naplňte je zeleninovou směsí s quinoou a zhruba 10 minut dopékejte v troubě. Před podáváním posypte čerstvou pažitkou a lehce na sucho opraženými piniovými oříšky. Podávejte jako přílohu k masu, nebo se zeleninovým salátem jako vegetariánské jídlo.

Upečte si quiche

Ingredience: 180 g bílé quinoy, červená cibule, půlka čerstvého pórku, 2 stroužky česneku, 1 malá brokolice, půlka červené papriky, lžička římského kmínu, 2 vejce, rýžová smetana, čerstvá pažitka, libeček a sůl.

Slaný koláč, tedy quiche s quinoou

Slaný koláč quiche s quinoou

V lehce osolené vodě uvařte quinoou, zvlášť povařte cca 5 až 8 minut brokolici. Na olivovém oleji osmahněte cibulku, přidejte pokrájený pórek, papriku, česnek a římský kmín a společně orestujte. Přidejte uvařenou brokolici, nechte vychladnout a vmíchejte rýžovou smetanu, vejce a nasekané bylinky a osolte podle chuti.

Formu na koláč nebo pekáček vyložte pečicím papírem, dno vyložte vrstvičkou uvařené quinoy, lehce stlačte a na tento korpus nalijte směs ze zeleniny. Můžete přidat i mozzarellu nebo ovčí či kozí sýr, pečte zhruba 20 minut v troubě předehřáté na 200 °C a ještě teplé podávejte.

Salát z quinoy, opečených rajčat a cizrny

Potřebujete hrnek quinoy, konzervu sterilované cizrny, 300 g rajčat, 2 lžíce oleje, 50 g rukoly nebo rokety, sůl a pepř na dochucení. Na zálivku 5 lžic olivového oleje, 3 lžíce citronové šťávy, 3 stroužky česneku, sůl a pepř na dochucení.

Salát s quinoou

Salát s quinoou, z opečených rajčat a cirzny

Troubu předehřejte na 170 °C, rajčata nakrájejte na větší kusy a společně s okapanou cizrnou přidejte na pekáč, ochuťte olivovým olejem, solí a čerstvě podrceným pepřem a dejte zhruba na 40 minut péct (nebo na 10 minut na gril).

Do dvou hrnků vroucí vody vsypte hrnek quinoy a vařte zhruba 15 minut, až se vyvaří voda, potom nechte chvíli dojít pod poklicí. Nechte vychladnout, přidejte dresink a nakrájenou rukolu, promíchejte a můžete podávat.

Další recepty na vaření s quinoou najdete zde, pokud se vám nechce sahat po jihoamerické plodině, udělejte si něco dobrého ze staré dobré české pohanky (tipy zde) nebo loupaného prosa (více o jáhlách a recepty z nich najdete zde):





Nejčtenější

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Obojky se prodávají i ve verzi pro více psů s jedním ovládáním.
Elektrické obojky pomohou výcviku psů, ale v rukou laika mohou uškodit

Není pravda, že by elektrický obojek psa fyzicky týral. Jenže pokud se používá bez odborného přístupu, může zničit jeho povahu a duši. Výsledkem je pak...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Další z rubriky

Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s jahodami oživují vzpomínky na prázdniny u babičky

Tvarohové knedlíky v sobě spojují dvě naše úžasné suroviny – tvaroh a první jahody v sezoně. A také vzpomínky na prázdniny u babičky a mocné hyperglykemické...  celý článek

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Vepřový bůček na peletkovém grilu
VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.