Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Upečte si sváteční nadýchaný závin z kynutého těsta s jogurtem

aktualizováno 
Díky kynutému u těstu a přidanému bílému jogurtu se vám podaří upéct moučník, kterému málokdo odolá. A to i o Vánocích. Stačí překonat případné obavy z přípravy kynutého těsta, výsledek za to stojí.

Přídavek bílého jogurtu v těstě podpoří kynutí a především se zaslouží o jeho úžasně jemnou chuť. | foto: Jiří Savinec, www.e-knihovnicka.cz

Bude vám to pravděpodobně znít nepravděpodobně, ale i kynuté těsto se dá připravit tak, že může při pečení takzvaně „nalístkovat“. V kombinaci s jemnou vůní vanilky a efektně žebrovaným zlatavým povrchem vám na slavnostním stole určitě neudělá ostudu. Vyzkoušet samozřejmě můžete i tradiční jablkový štrůdl našich babiček či výborný pivní štrůdl.

Jak na nafouklý vanilkový závin

Potřebovat budete: 20 g čerstvého droždí, 2 lžíce krupicového cukru, 450 g hladké mouky, 200 ml mléka, špetku soli, 100 ml bílého jogurtu, jemně nastrouhaná kůra z půlky chemicky neošetřeného citronu, 1 vejce a 3 lžíce másla. Nezapomeňte na hladkou mouku na vál a na dokončení přípravy těsta budete ještě potřebovat 100 g másla a 1 žloutek. A moučkový cukr na pocukrování hotového závinu.

Jak na to krok za krokem

Na náplň si připravte: 2 sáčky vanilkového pudinku, 100 g krupicového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 400 ml mléka, tuzemák dle chuti.

Nejprve si připravte náplň tak, že v kastrůlku promícháte pudinkový prášek s krupicovým i vanilkovým cukrem, přilijte mléko a za stálého míchání vše svaříte. Do horkého pudinku vmíchejte tuzemák a kastrůlek stáhněte z ohně.

Než náplň zchladne, pusťte se do těsta. Droždí utřete s trochou krupicového cukru a mouky, přilijte 100 ml (tedy jeden decilitr) vlažného mléka a v teple nechte vzejít kvásek.

Ve velké míse promíchejte zbylou mouku s cukrem a solí, přidejte bílý jogurt, citronovou kůru, přilijte vzešlý kvásek a vlažné máslo s rozšlehaným vejcem.

Vše zpracujte do podoby vláčného těsta, jež necháte pod fólií v teple kynout. Pozor, svůj původní objem musí zdvojnásobit! Na pomoučeném válu pak nakynuté těsto rozdělte na sedm zhruba stejných bochánků, ze kterých vyválíte plátky.

Nůž nepatří do myčky!

Jinak už ho nenabrousíte, radí šéfkuchař

Kuchař David Izák doporučuje brousit nože na navlhčeném brusném kameni, ideálně...

Povrch šesti těchto plátků potřete rozpuštěným máslem, složte je na sebe a navrch přidejte nepotřený sedmý. A opět těsto rozválejte do podoby většího plátu, tedy zhruba na 35 x 30 cm.

Více než polovinu plochy tohoto rozváleného plátu těsta po délce potřete zchladlým pudinkem, který se vyplatí předem pořádně prošlehat. Pak náplň zarolujte a zbytek plátu bez náplně rozdělte radýlkem na proužky široké 1 cm, jež ale nedokrojíte k okraji.

Tuto žebrovanou část přeložte přes závin, okraj na druhé straně dole i oba konce nohavice založte a povrch potřete rozšlehaným žloutkem. Po dokynutí závin upečte v troubě vyhřáté na 180 °C, zhruba za 20 až 30 minut by měl být upečený dozlatova. Zchladlý závin poprašte moučkovým cukrem.

Další tipy na moučníky nejen na Vánoce najdete v zimním speciálu časopisu Knihovnička Recepty pod názvem Vánoce plné luxusu.

Autoři:




Nejčtenější

Vícebarevný pudl
Ovčák, border kolie, pudl a spol. Šest nejinteligentnějších psích plemen

Inteligentní psí plemeno je pro páníčka jistě velkou radostí, ale může způsobovat i spoustu starostí. Inteligentní pes totiž potřebuje spoustu pozornosti a...  celý článek

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Vlci se štěňaty. V pražské zoo lze na vlastní oči pozorovat, jak probíhá...
Vlci v pražské zoo vychovávají pět vlčat. Boj o maso probíhá každý den

Pět dvouměsíčních vlčat se líně povaluje i navzájem škádlí před ústím nory, schovaným pohledům návštěvníků ležícími kmeny stromů. Zdánlivě se nic neděje, ale...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Další z rubriky

Rybenka domácí (Lepisma saccharina)
Rybenky milují vlhko a tmu. Zbavíte se jich i bez chemie

Drobný světloplachý hmyz, který možná občas zahlédnete v koupelně nebo v komoře, velkou paseku nenadělá. Pokud se ovšem nepřemnoží. Jak tomu zabránit? Pomoci...  celý článek

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin.
Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“,...  celý článek

Citronový sirup má při použití hnědého třtinového cukru krásně medovou barvu....
Domácí ovocná šťáva jako cukrová bomba i domácí limonády bez cukru

Studená čistá voda se dá pít po celý rok, jenže v létě máme přece jen větší spotřebu tekutin. A chuť také na něco jiného. Na řadu pak přijdou jak sladké...  celý článek

Děsivá nabídka módních řetězců
Děsivá nabídka módních řetězců

Kde najdete to nejhorší?

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.