Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Testujeme kurzy vaření: Kluci v akci nesouhlasí se záporným hodnocením

aktualizováno  25. června 15:00
Otestovali jsme pro vás tři z populárních kurzů vaření. Lekce Čerstvé školy vaření pořádaná Kluky v akci z hodnocení nevyšla právě dobře, na konci recenze najdete i reakci Filipa Sajlera, který kurz vedl a s jehož postupy autorka polemizovala.
Osamocený Kluk v akci

Osamocený Kluk v akci | foto: Michaela Červená

Ať už chcete okoukat od mistrů kuchařů nové fígle nebo se potřebujete teprve naučit, jak se správně drží vařečka, v obou případech se můžete obrátit na profesionály v kurzech vaření. Vyzkoušeli jsme, jestli má taková lekce vůbec smysl a co všechno se při ní naučíte.

Kurzy vaření

Kluci v akci

Chefparade

Ola Kala

Otestovali jsme tři kurzy: školu mediálně populárních Kluků v akci, kurz kuchařů Chefparade a Ola Kala. Další kurzy jsou v pořadí.

Kluci v akci byli největším zklamáním, ačkoliv jsem se na známé tváře nejvíce těšila. Představovala jsem si show plnou zábavy, kvalitních surovin a hlavně přičichnutí k řemeslu. Opak byl pravdou. Z kurzů, které jsme absolvovali, byl nedražší, zaplatili jsme asi 4 000 korun. Ne že by neexistovaly ještě dražší kurzy, ale za to, co (ne)předvedli, to bylo opravdu hodně.

Vedl ho "ten s vlasy"

Tříhodinový kurz vedl jen Filip Sajler (z dvojice je to ten s vlasy), zahájil ho zdlouhavým monologem o české prvorepublikové kuchyni, která byla tématem lekce. Za sporák si stoupl Filip sám.

Kluk v akci vaří, ostatní přihlížejí

K plotně nás ale skoro nepustil. Já jsem například během celého kurzu nakrájela pouze válečky kozího sýra a oloupala jednu cibuli. Další kurzista zase za celou dobu jen oloupal chřest, jiný nakrájel rybu. Jediné, co jsme dělali všichni sami a poctivě, bylo servírování jídla.

Protože jsem projevila zájem proniknout do tajů holandské omáčky, měla jsem tu čest rozklepnout dvě vejce (slovy pouze dvě vejce, víc jich v moderní hotelové kuchyni neměli). Další přípravu jemné žloutkové lahůdky jsem si ale nezkusila, zbytek dodělal Sajler.

Zakončil ji ale slovy: "Já to sice dělám takhle, je to rychlejší. Ale vy to doma nezkoušejte, to by se vám určitě nepovedlo, zvolte jednodušší metodu." Ale proč jsme se tedy nenaučili právě tu?

Neptejte se, udělají si z vás legraci

Zvědavé otázky nebyly žádané. Když jsem si nechala vysvětlit, jak se připravuje koprovka, a pak se zeptala ještě na demi glace (bohatá hnědá omáčka), kuchař Sajler pohlédl na mého přítele a s ironií v hlase prohlásil: "Jak s ní můžete žít?"

Autorka testů kulinářských kurzů MichaelaVařilo se v tanečním sále zámečku sv. Havel

Jízlivé poznámky si neodpustil ani ke slečně, která mu pomáhala s nošením zapomenutých pomůcek z hotelové kuchyně. "Ach jo, copak neví, co je cedník? Beztak ho z kuchyně nepřinese, hlavně že postavu má suprovou, hmmm."

Na "gurmánská kolena" mě ale srazily detaily, kterými si neulehčuji přípravu ani v největším presu. Předem oškrábaný a zavakuovaný mix zeleniny pro vývar pokládám za lenost. Daleko radši bych na kurzu tu mrkev oškrábala sama. Koupené předvařené brambory ve vakuu na kulinářském kurzu považuji vyloženě za barbarství. Copak je takový problém hodit pár brambor do vody?

Těšila jsem se, že se na kurzu naučíme chlupaté knedlíky. Omyl, pan kuchař je koupil připravené, opět v jeho oblíbeném vakuu. Neodpustil si navíc poznámku: "A vážně chcete ty knedlíčky dva? Tak to je blbý, večer ke mně přijde kamarád na kachnu, tak jsem je chtěl vzít ještě domů. Ale takhle mi jich moc nezbude, to budu muset jet koupit nové." Naivně jsem se domnívala, že jsou tam jen a jen pro nás.

Knedlíček sice vypadá lákavě, je ale předvařený

Čekala jsem, že když jídlu budeme dodávat šmrnc račími ocásky, že to nebudou ty předem připravené a naložené v oleji. Čekankové puky nebyly schované ve tmě. Zdám se vám náročná? Ale od kurzu za čtyři tisíce korun přece čekáte špičkovou úroveň.

Jídlo jsme si servírovali se svými partnery navzájem, jako předkrm (mimochodem, předem nevíte, co budete vařit) se podával chřest s kozím sýrem a zálivkou, následoval candát a čekanka opečená na másle.

Čerstvé kurzy vaření

Jako hlavní chod se servírovalo vepřové na paprice s opečeným bramborem a fazolkami. Dezert nebyl. "Vypadám snad jako cukrář?" odvětil kuchař Sajler na mou zřejmě příliš dotěrnou otázku, jestli si pochutnáme na něčem sladkém. Místo toho byla křenová omáčka s chlupatým knedlíkem (vybojovala jsem si dva). Přesně po třech hodinách kurz končil, na Sajlera už totiž ve vedlejší místnosti čekal kamarád, ke kterému pravidelně odbíhal, zatímco jsme konzumovali jednotlivé chody.

Kluk byl v akci sám

Pán(ové) až příliš sáz(ej)í na mediální tvář. Kurz by raději měli vést ve vybaveném kulinářském studiu (na zámečku, kde se konal, už jsem byla dvakrát jako host na svatbě a v sále, kde jsme vařili, se vždycky tančilo).

V kurzu jsem si celou dobu připadala jako komparzistka, která mohla při natáčení televizní show hlavní hvězdě jen přikyvovat. Upřímně, oproti sledování obrazovky byl rozdíl jedině v tom, že jsem mohla hotové pokrmy ochutnat... Kluci, tak tohle příliš akční nebylo.

Můj dojem završilo dožadování se receptů, které mi i přes urgenci zaslali až po čtrnácti dnech. A navíc nešlo ani přesně o ty, které jsme "vařili." Jako by jim na těch, které už "zkasírovali", nezáleželo.

Kurz doporučuji pouze fanynkám Kluků v akci, kterým stačí se na svůj idol podívat, aniž by přitom bylo třeba odvést "špinavou" kuchyňskou práci.

Čerstvá škola vaření

  • Poukázku na kurz vám dovezou až do domu
  • Na lekci s vámi může jít další osoba jako přihlížející. Vzhledem k tomu, že na kurzu prakticky nic neděláte a přihlížející dostane připravenou krmi také, je akce vlastně pro dvě osoby
  • Máte k dispozici nealko pití a víno
  • Kurz probíhá v krásném prostředí zámečku Sv. Havel
  • Domů si odnesete certifikát

Jak reagovali Kluci v akci

Je pochopitelné, že majitelům Čerstvé školy vaření se kritika autorky příliš nelíbila. Abychom byli objektivní, zveřejňujeme reakci Filipa Sajlera, který kurz vedl:

Na těchto stránkách jsme si mohli přečíst to, jak probíhají kurzy vaření s Kluky v akci, který na nás (tedy přesněji mě) nenechal nit suchou. Věřím, že negativní a kritické články vždy čtenáře upoutají, v tomto případě mám ale pocit, že paní Červená byla zřejmě na zcela jiném kurzu.

To, že pani Červenou nebaví můj humor, s tím bohužel nic neudělám. Hned po uveřejnění článku, jsme poslali link jejího článku s dotazem na ostatní účastníky této lekce ze dne 11. dubna 2010, jak byli oni spokojeni, všichni odepsali pozitivně a v superlativech.

Jen ve zkratce: naše škola vaření probíhá vždy takto, na úvod je krátká teorie o daném tématu, osobní zkušenosti s tématem. Poté probíhá praxe: vaření probíhá maximálně po dvou na jednom místě, každý si osahá suroviny a vše osobně uvaří, naservíruje, společné jsou pouze ukázky odbornější kuchařské práce. Vaříme vždy 4-6 chodů, pokrmů, vždy se vaří pouze z čerstvých surovin (které se ten daný den nakupují hlavně v Makru), účastníkům ukazujeme tradiční kuchařské postupy, seznamujeme je s daným tématem předáním. Prostor na otázky je vždy a bez problémů.

A teď konkrétně k její "kritice":

- "K vaření jsem se nedostala" - zvláštní, na kurzu bylo 6 osob a k dispozici 4 pracovní místa, kdyby autorka chtěla, mohla vařit zcela samostatně, nikdo jiný tuto připomínku během kurzu ani po něm nevznesl...

- "Neměla jsme možnost zkusit přípravu holandské omáčky" - připravovali jsme ji společně, vařili jsme oba způsoby jako vždy a vždy nabízíme, zda si to chtějí účastníci vyzkoušet sami ještě znova, tentokrát nikdo nechtěl

- "Neptejte se, udělají si z vás legraci" - na každou otázku vždy rádi odpovíme, pokud to víme nebo sdělíme názor na daný problém, například o demi glace jsme se bavili, ještě jsem vysvětloval rozdíl mezi glace a českými šťávami a hnědou omáčkou, opravdu nechápu kritiku

- "Používání polotovarů a připravených věcí" - na kurzu používáme vždy čerstvé suroviny - oloupanou kořenovou zeleninu, cibuli a česnek z hotelové kuchyně, nepovažujeme za důstojné s tím obtěžovat klienty našich kurzů (přišli přece vařit a ne loupat cibuli), zmiňované předvařené brambory byly ve slupce předvařené na opékané brambory a uchované pro zvýšení kvality ve vakuu. Je to zcela standardní

- "Kupované knedlíky" - knedlíky byly domácí, kurz byl hlavně o omáčkách a vhodné kombinaci s lehkou zeleninovou přílohou a těžšími českými přílohami. Kdyby autorka požádala, knedlíky jsme mohli uvařit, ale nebylo to nosné téma, zařadíme do dalších kurzů to je příjemný feedback. Čekanku a račí ocásky už ani nekomentuji, problematiku ráčků jsem vysvětloval a čekanka byla v utěrce, je možné, že v průběhu kurzu byla chvíli odkryta

- "Nevíte, co budete vařit" - vždy vaříme pokrmy na kurzu dle aktuální nabídky čerstvých a sezónních surovin a jídla malinko střídáme, vždy o tom mluvíme, recepty zasílám zpětně

- "Nebylo dost knedlíků" - jídla a surovin je vždy dost, vtip o tom, že mam večer kachnu nebyl pochopen, dodatečně se omlouvám, za nemístný žert, asi to bylo i drzé?

Laskavý čtenář, nechť sám posoudí, nakolik šlo o nestrannou kritiku.

Přeji vám mnoho příjemných chvil strávených vařením, ať již ve vašich kuchyních či na některém z kurzů vaření.

A neberte vše příliš vážně

Filip Sajler

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Víkendové mrazy se chystají na ovocné stromy. Pět tipů, jak je účinně ochránit

Příroda se probouzí a sluníčko krásně hřeje. Zkušení zahrádkáři už však vědí, že jakmile jsou brzy na jaře přes den nadprůměrné teploty, s velkou pravděpodobností je zchladí ničivé jarní mrazíky. Ty...

Kdy stříhat meruňku? Jarní řez je důležitý, ale hrozí ničivý mráz

Meruňky vyžadují pečlivou péči. Správný řez zajistí zdravý růst stromu a potřebné prosvětlení koruny. Kdy a jak stříhat meruňku, aby se bohatě odměnila sladkými plody? Není už na jarní řez pozdě?

Mráz se chystá na květy ovocných stromů. Zachrání je bílá netkanka, voda a oheň

S pochopitelnými obavami sledují mnozí zahrádkáři předpověď, kdy se mají po teplých slunečných dnech vrátit chladné dny včetně mrazíků. Řada ovocných keřů i stromů má květy v rozpuku, a tak hrozí, že...

Pět let už je moc. Jak poznat větve rybízu, které už musí pryč

Svěží jarní počasí a probouzející se příroda přímo vybízí k zahradničení. Rybíz je nenáročný keř, ale i ten ocení jarní péči. Za tu se pak odmění bohatou sklizní plnou vitamínů. Jak na to?

Je kvůli mrazům nutné odložit stříhání levandule? Na jarní střih je nejvyšší čas

Přelom března a dubna je ideální pro jarní řez levandule. Je lepší se stříháním levandulí počkat, až teploty opět klesnou pod bod mrazu?

Paměť ladili bylinkami už studenti ve starověku. Kvůli koncentraci i úzkosti

Nejen ve vyšším věku se stává, že nás paměť občas zradí, ale nezoufejte. Dobře to znají i studenti. Příroda má naštěstí v rukávu celou řadu báječných bylinných pomocníků, díky kterým ji znovu vrátíte...

9. dubna 2025

Od melounových explozí po falešná vejce: Temná strana gastronomie

Melounové bomby, svítící maso a hodování na vlastním pohřbu – svět gastronomie dokáže přichystat skutečně bombastická překvapení.

9. dubna 2025

Pět let už je moc. Jak poznat větve rybízu, které už musí pryč

Svěží jarní počasí a probouzející se příroda přímo vybízí k zahradničení. Rybíz je nenáročný keř, ale i ten ocení jarní péči. Za tu se pak odmění bohatou sklizní plnou vitamínů. Jak na to?

8. dubna 2025

Vyrobte si stále živý jarní věnec na dveře. S rozkvetlými květináčky

Živé květy a hravé pastelové barvy k jaru patří, stejně jako dekorace, které lze vztáhnout i k Velikonocům. Můžete si vyrobit netradiční věnec na dveře s terakotovými květináčky, který nikdo jen tak...

8. dubna 2025

VIDEO: Rozjela se vám plovoucí podlaha? Jednoduchý návod na rychlou opravu

Stává se to často v kuchyni. Když už pobíháte kolem linky, vyvíjí nohy značný tlak na podlahu, a tak se často stane, že se některé lamely mírně posunou. Nejenže to nevypadá pěkně, ale navíc každá...

8. dubna 2025

Ztratil se vám pes? Klíčové kroky, jak ho bezpečně přivést zpět domů

Stačí se otočit, a už vezme pes dráhu – za srnkou, za něčím k snědku nebo se jen tak zapomene a ztratí vás z dohledu. Co teď?

7. dubna 2025

Chystáte výbavičku nebo sháníte hračky? FOR KIDS vám usnadní výběr
Chystáte výbavičku nebo sháníte hračky? FOR KIDS vám usnadní výběr

Letňanský veletrh, zaměřený na budoucí maminky a rodiny s dětmi, přivítá v půlce dubna oblíbené vystavovatele a zároveň představí zcela nové značky...

Ekologický a originální: Vyrobte si dřevěný skládací koš na prádlo

Skládací koš na prádlo je praktický. Když jej nepoužíváme, lze ho složit naplocho a nezabírá zbytečně místo. Ať už jej použijeme na prádlo špinavé nebo čerstvě vyprané a usušené čekající na žehlení,...

7. dubna 2025

Něžný jako křídla motýlů, ale odolný. Jak se starat o motýlovník

Všechny květiny potřebují péči a výjimkou není ani tzv. motýlovník, neboli motýlí keř. I když není příliš náročný, nabízíme pár tipů, kdy motýlí keř stříhat a jak prodloužit životnost květů.

6. dubna 2025

Z psaní o gastru utekla k bytové restauraci a bistru. Změny? Cítíte, že jste živí, říká

Premium

Novinářka Darina Křivánková dělala rozhovor například s hercem Bradem Pittem nebo s režisérem Quentinem Tarantinem, psala reportáže z filmových festivalů v Berlíně a Cannes, recenzovala nové snímky....

6. dubna 2025

Je kvůli mrazům nutné odložit stříhání levandule? Na jarní střih je nejvyšší čas

Přelom března a dubna je ideální pro jarní řez levandule. Je lepší se stříháním levandulí počkat, až teploty opět klesnou pod bod mrazu?

5. dubna 2025

Krtek se na zahradě na jaře hodí. Pomůže oživit muškáty na novou sezonu

Když nám v zahraje ryje krtek, většinou jsme naštvaní. Lze to ovšem vidět i tak, že krtičiny jsou zdrojem velmi pěkné zeminy, kterou vám krtek doslova vynese nad povrch půdy. Jen ji seberete lopatou...

5. dubna 2025

Na mladé se musí zlehka, ale na dospělé razantně. Jak správně stříhat túje

Túje, známé také jako zeravy, jsou v českých zahradách velmi oblíbenou volbou pro živé ploty. Rychle rostou, zajišťují soukromí a jsou příjemnou alternativou betonových zdí. Aby si udržely svůj...

4. dubna 2025