Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

V únoru začněte startovat zahradu. Prořezávejte, hnojte, vysévejte

aktualizováno 
Zatím ještě mrzne a sněží, ale zahradníkům už začíná nová sezóna. Z půdy už vykukují čemeřice a za pár týdnů vykvetou i talovíny, sněženky, krokusy, lýkovce nebo kaliny. A kdo nebude chtít na své zahradě zaspat, bude muset přiložit ruku k dílu. A květinová či zeleninová semínka, ta se dají vybírat už teď.

Nejvíc vám budou rajčata vonět a chutnat, když si je vypěstujete sami ze semínka. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Pokud nejste žádní velcí pěstitelé ovoce a zeleniny a vaše zahrada je spíš čistě okrasná, můžete mít pocit, že v únoru je na péči o ni stále dost času. Ale i v tomto období můžete i vy leccos vylepšit nebo naopak pokazit. 

Co v únoru dělat či naopak nedělat na okrasné zahradě

Pokud je trávník ještě zmrzlý, nevstupujte na něj. Poškodili byste velice křehké základy nových stébel. A jestliže už půda rozmrzla, můžete trávník přihnojit kompostem (více o péči o trávník v předjaří zde).

Na zmrzlý trávnik nešlapejte, nebo si ho poničíte.

Na zmrzlý trávník nešlapejte, ať si ho neponičíte.

Ze stálezelených okrasných dřevin a jehličnanů můžete setřásat napadaný čerstvý sníh, při oblevě nezapomeňte zalévat stálezelené keře a rostliny.

V bezmrazém počasí také můžete začít řezem tvarovat živé ploty a okrasné dřeviny přihnojit nejlépe cereritem a NPK. Nemocné či odumřelé dřeviny už v tomto období odstraňte ze zahrady včetně kořenů.

Kontrolujte stav dvouletek, které přezimují pod ochrannou vrstvou chvojí. Je-li obleva, vyplatí se je čas od času odkrýt, aby se vydýchaly. Pokud bude koncem února mírné počasí, můžete chvojí z přikrytých trvalek odejmout natrvalo, odstranit jejich suché nadzemní části a přihnojit je.

Zkontrolujte si uskladněné cibuloviny a hlízy. Zjistěte, zda nezahnívají, nebo naopak nevykazují nedostatek vlhkosti.

Pokud jste zatížení na bohatě kvetoucí truhlíky za oknem, můžete si už za okny začít ze semínek předpěstovávat letničky určené do nádob. A to hlavně druhy s dlouhou dobou vývoje, např. lobelky, hledíky či petúnie.

Další rady, jak si vybrat ty správné balkónovky, se dozvíte zde a ve videu:

Únorové rady pro ovocnou zahradu

Nadešel čas pro výchovný i zmlazovací řez stromů, tedy pro tvarování korun. Zkracujte přerostlé větve a odstraňujte ty přestárlé i odumřelé. Větší řezné rány nezapomeňte zatřít štěpařským voskem, ty menší latexovou barvou. Podobně ošetřete i starší rány. Pozor, peckoviny touto dobou ještě neřežte.

Desatero praktických rad ohledně tvarování ovocných stromů najdete zde.

V bezmrazých dnech opláchněte kmeny a silné větve vhodným zimním postřikem, ve zvrásněné kůře se ukrývá nejvíc přezimujících larev. A před zvyšující se intenzitou slunečního záření můžete chránit kmeny stromů nátěrem proti přehřátí, případně stačí o ně opřít třeba prkno. Ovocné stromy také přihnojte cereritem nebo NPK.

Hlídejte si venkovní teplotu i srážky a podle toho ošetřujte broskvoně proti svízelné kadeřavosti. Nutné jsou až tři postřiky a navíc je vhodné střídat přípravky. Zvýšenou pozornost věnujte i odrůdám angreštu, které jsou citlivé na americké padlí. Všechny konce napadených výhonů, které jsou stříbřitě bílé až šedohnědé, odstraňte až do zdravé části.

Prořezejte také rybíz, maliník a ostružiník. Odstraňte suché, přestárlé i nadbytečné jednoleté výhony. V případě rybízu je můžete nařízkovat, ale pruty je třeba zakrátit a založit například do sklepa.

Od druhé poloviny února ošetřete řezem vinnou révu. Zkraťte výhony vyrůstající z jednoletého a dvouletého dřeva, odstraňte všechny letorosty vyrůstající ze starého dřeva a také všechny suché a poškozené výhony.

Stále průběžně kontrolujete uskladněné ovoce a nejen zkažené, ale i kazící se plody ihned odstraňte. Pokud máte uskladněného ovoce nadbytek, praktické rady na jeho zpracování a využití najdete zde.

Únorové rady pro zeleninovou zahradu

Na tající sníh bez obav rozhoďte komplexní hnojivo nebo kompost. Voda živiny zvolna "zapraví" do půdy. Jakmile sníh roztaje úplně, urovnejte zeleninové záhony a připravte je pro přímé výsevy kořenové zeleniny. Půdu můžete před výsadbou ošetřit vápněním.

Nadešel vhodný čas pro sklizeň zimní cibule, přezimujícího špenátu, růžičkové kapusty a kadeřávku (více o čerstvých zimních vitamínech ze záhonu zde). Uskladněnou zeleninu zase pravidelně kontrolujte a kazící se kusy opět ze základu okamžitě odstraňte.

Převrstvěte kompost a pokud je vyzrálý, můžete jím pohnojit půdu vyhrazenou pro brambory, košťálovou a plodovou zeleninu. Pozor: záhony pro salát, listovou, cibulovou a kořenovou zeleninu nehnojte.

Je čas na předpěstování zeleniny ze semínek.

Je čas na předpěstování zeleniny ze semínek.

Pro předpěstování sazenic vysévejte do misek se speciálním substrátem na parapetu u okna raný salát, letní pór, ranou košťálovou zeleninu, rajčata, papriky, bazalku a majoránku. Misky přikryjte fólií. Podrobnější rady, jak si předpěstovat vlastní kvalitní sazeničky, najdete zde.

Pokud již není půda v teplém či poloteplém pařeništi promrzlá, můžete do něj vysévat rané odrůdy ředkviček. A jestliže jste zvyklí sázet koncem března brambory, nechte je už na konci února naklíčit a předkořenit.

Autoři:




Nejčtenější

Na každý povrch dnes existují specializované přípravky, někdy si však poradíte...
Předvánoční úklid podle našich babiček. Osm tipů na čistou domácnost

Předvánoční úklid začíná strašit. Ne každý je však ochoten používat současné chemické „dryjáky“, radši by postupoval podle tradic našich prababiček. Jde to...  celý článek

Fenka mopse Peppa se zhruba před měsícem ujala tří opuštěných koťat nalezených...
VIDEO: Fenka mopse se dojemně stará o tři opuštěná koťata z ulice

Když tři opuštěná slepá koťata nalezená na ulici v Londýně přivezli na začátku listopadu do útulku Battersea Dogs and Cats, byla to pro fenku mopse jménem...  celý článek

Kachní prsa marinovaná v cukru a soli se šalotkovou marmeládou a arašídovou...
Marmeláda ze šalotky je bomba. Nejen ke kachním prsíčkům

Šéfkuchař Petr Vlásek z restaurace AvantGarde vždycky nabídne překvapivá řešení, jak zdánlivě obyčejné jídlo obléci do nového hávu. V nejnovějším dílu sezonní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.