Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V únoru začněte startovat zahradu. Prořezávejte, hnojte, vysévejte

Zatím ještě mrzne a sněží, ale zahradníkům už začíná nová sezóna. Z půdy už vykukují čemeřice a za pár týdnů vykvetou i talovíny, sněženky, krokusy, lýkovce nebo kaliny. A kdo nebude chtít na své zahradě zaspat, bude muset přiložit ruku k dílu. A květinová či zeleninová semínka, ta se dají vybírat už teď.
Fotogalerie4

Nejvíc vám budou rajčata vonět a chutnat, když si je vypěstujete sami ze semínka. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Pokud nejste žádní velcí pěstitelé ovoce a zeleniny a vaše zahrada je spíš čistě okrasná, můžete mít pocit, že v únoru je na péči o ni stále dost času. Ale i v tomto období můžete i vy leccos vylepšit nebo naopak pokazit. 

Co v únoru dělat či naopak nedělat na okrasné zahradě

Pokud je trávník ještě zmrzlý, nevstupujte na něj. Poškodili byste velice křehké základy nových stébel. A jestliže už půda rozmrzla, můžete trávník přihnojit kompostem (více o péči o trávník v předjaří zde).

Na zmrzlý trávník nešlapejte, ať si ho neponičíte.

Ze stálezelených okrasných dřevin a jehličnanů můžete setřásat napadaný čerstvý sníh, při oblevě nezapomeňte zalévat stálezelené keře a rostliny.

V bezmrazém počasí také můžete začít řezem tvarovat živé ploty a okrasné dřeviny přihnojit nejlépe cereritem a NPK. Nemocné či odumřelé dřeviny už v tomto období odstraňte ze zahrady včetně kořenů.

Kontrolujte stav dvouletek, které přezimují pod ochrannou vrstvou chvojí. Je-li obleva, vyplatí se je čas od času odkrýt, aby se vydýchaly. Pokud bude koncem února mírné počasí, můžete chvojí z přikrytých trvalek odejmout natrvalo, odstranit jejich suché nadzemní části a přihnojit je.

Zkontrolujte si uskladněné cibuloviny a hlízy. Zjistěte, zda nezahnívají, nebo naopak nevykazují nedostatek vlhkosti.

Pokud jste zatížení na bohatě kvetoucí truhlíky za oknem, můžete si už za okny začít ze semínek předpěstovávat letničky určené do nádob. A to hlavně druhy s dlouhou dobou vývoje, např. lobelky, hledíky či petúnie.

Další rady, jak si vybrat ty správné balkónovky, se dozvíte zde a ve videu:

21. února 2009

Únorové rady pro ovocnou zahradu

Nadešel čas pro výchovný i zmlazovací řez stromů, tedy pro tvarování korun. Zkracujte přerostlé větve a odstraňujte ty přestárlé i odumřelé. Větší řezné rány nezapomeňte zatřít štěpařským voskem, ty menší latexovou barvou. Podobně ošetřete i starší rány. Pozor, peckoviny touto dobou ještě neřežte.

Desatero praktických rad ohledně tvarování ovocných stromů najdete zde.

V bezmrazých dnech opláchněte kmeny a silné větve vhodným zimním postřikem, ve zvrásněné kůře se ukrývá nejvíc přezimujících larev. A před zvyšující se intenzitou slunečního záření můžete chránit kmeny stromů nátěrem proti přehřátí, případně stačí o ně opřít třeba prkno. Ovocné stromy také přihnojte cereritem nebo NPK.

Hlídejte si venkovní teplotu i srážky a podle toho ošetřujte broskvoně proti svízelné kadeřavosti. Nutné jsou až tři postřiky a navíc je vhodné střídat přípravky. Zvýšenou pozornost věnujte i odrůdám angreštu, které jsou citlivé na americké padlí. Všechny konce napadených výhonů, které jsou stříbřitě bílé až šedohnědé, odstraňte až do zdravé části.

Prořezejte také rybíz, maliník a ostružiník. Odstraňte suché, přestárlé i nadbytečné jednoleté výhony. V případě rybízu je můžete nařízkovat, ale pruty je třeba zakrátit a založit například do sklepa.

Od druhé poloviny února ošetřete řezem vinnou révu. Zkraťte výhony vyrůstající z jednoletého a dvouletého dřeva, odstraňte všechny letorosty vyrůstající ze starého dřeva a také všechny suché a poškozené výhony.

Stále průběžně kontrolujete uskladněné ovoce a nejen zkažené, ale i kazící se plody ihned odstraňte. Pokud máte uskladněného ovoce nadbytek, praktické rady na jeho zpracování a využití najdete zde.

Únorové rady pro zeleninovou zahradu

Na tající sníh bez obav rozhoďte komplexní hnojivo nebo kompost. Voda živiny zvolna "zapraví" do půdy. Jakmile sníh roztaje úplně, urovnejte zeleninové záhony a připravte je pro přímé výsevy kořenové zeleniny. Půdu můžete před výsadbou ošetřit vápněním.

Nadešel vhodný čas pro sklizeň zimní cibule, přezimujícího špenátu, růžičkové kapusty a kadeřávku (více o čerstvých zimních vitamínech ze záhonu zde). Uskladněnou zeleninu zase pravidelně kontrolujte a kazící se kusy opět ze základu okamžitě odstraňte.

Převrstvěte kompost a pokud je vyzrálý, můžete jím pohnojit půdu vyhrazenou pro brambory, košťálovou a plodovou zeleninu. Pozor: záhony pro salát, listovou, cibulovou a kořenovou zeleninu nehnojte.

Je čas na předpěstování zeleniny ze semínek.

Pro předpěstování sazenic vysévejte do misek se speciálním substrátem na parapetu u okna raný salát, letní pór, ranou košťálovou zeleninu, rajčata, papriky, bazalku a majoránku. Misky přikryjte fólií. Podrobnější rady, jak si předpěstovat vlastní kvalitní sazeničky, najdete zde.

Pokud již není půda v teplém či poloteplém pařeništi promrzlá, můžete do něj vysévat rané odrůdy ředkviček. A jestliže jste zvyklí sázet koncem března brambory, nechte je už na konci února naklíčit a předkořenit.

Autoři:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Když chcete vysavač, který ušetří čas i nervy
Když chcete vysavač, který ušetří čas i nervy

A teď řekněte popravdě, kdo z vás si užívá denní kolotoč luxování a vytírání? Pokud to není váš oblíbený sport, Roborock Saros 10R vás zaručeně...

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025