Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Velikonoční mazanec se dá upéct bez vajec. A dokonce líp chutná

aktualizováno 
"Bez vajec mazanec neupečete," řekla mi rezolutně cukrářka Iveta Fabešová. Aby se vzápětí nechala zlákat k experimentu, který dopadl naprosto nečekaně. Ukázalo se, že náhražka z poctivých ingrediencí vůbec nemusí být špatná a člověk by měl být stále otevřený novým možnostem. Vyjde dokonce levněji.

Zkoušíme, jestli bude lepší mazanec s vejcem, nebo s náhražkou (nažloutlá hromádka na snímku vpravo). | foto:  Petr Topič, MAFRA

Ne, že by se vajíčka nedala sehnat. Koupíte je v každém obchodě. Ale jejich citelně vyšší cena není nic příjemného. Už jednou jsme hledali, jestli se lze bez vajíček obejít. No jo, ale vystartovat na rodinu s náhražkou poctivého vajíčka zrovna na Velikonoce? Nepřichází v úvahu, řeknete si. S cukrářkou Ivetou jsme krok za krokem vyzkoušeli, jestli je to taková hrůza. Výsledek nás mile překvapil.

Jak upéct dobrý, poctivý mazanec s vejcem i bez

Použili jsme Ivetin osvědčený recept, podle kterého na těsto potřebujete 42 g droždí, 100 g krupicového cukru, 200 ml vlažného mléka, 500 g polohrubé mouky, 50 g rozinek namočených ve 2 lžících tuzemáku, ½ sáčku vanilkového cukru, špetku soli, kůru z chemicky neošetřeného citronu, 3 žloutky, 50 g pokrájených oloupaných mandlí a 150 g rozpuštěného másla. Pak ještě 1 vejce na potření, a moučkový cukr na posypání upečeného mazance. 

Z droždí, lžíce cukru, vlažného mléka a dvou lžic mouky připravte kvásek a...

Z droždí, cukru, mléka a mouky připravte kvásek a nechte vzejít.

Citronovou kůru jemně nastrouhejte jen z chemicky neošetřeného citronu.

Citronovou kůru strouhejte jen chemicky neošetřenou.

Přidejte nastrouhanou citronovou kůru a rozinky.

K ingrediencím přidejte mimo jiné i rozinky.

Než začnete, je důležité, aby všechny suroviny měly pokojovou teplotu. Z droždí, lžíce cukru, vlažného mléka a dvou lžic mouky připravte kvásek a nechte ho vzejít. Mezitím si v míse smíchejte prosetou mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, solí a nastrouhanou citronovou kůrou. Přidejte i rozinky. 

Přidejte pěkně nakynutý kvásek.

Přidejte pěkně nakynutý kvásek.

Do tradičního mazance se přidávají vaječné žloutky, další vajíčko spotřebujete...

Do "vaječné verze" normálně přidejte žloutky.

Rozmíchanou vaječnou náhražku jednoduše přidáte do těsta místo vaječných...

Do "bezvaječné verze" dejte místo žloutků náhražku.

Do směsi vlijte vykynuté droždí, přidejte žloutky (v bezvaječné variantě místo nich použijte vajahit rozmíchaný s vodou podle návodu), dvě třetiny sekaných mandlí a nakonec i rozpuštěné máslo.

Těsto pořádně zpracujte, ať už ručně, nebo s pomocí robota.

Těsto pořádně zpracujte, ať už ručně nebo s pomocí robota.

Těsto na mazanec nechte pěkně nakynout. Nám při prvním pokusu výrazně lépe...

Dobře zpracované těsto nechte aspoň 2 hodiny pěkně kynout.

Nakynuté těsto zpracujte v bochánek.

Nakynuté těsto zpracujte v bochánek.

Těsto důkladně zpracujte buď s pomocí robota, nebo ručně. Pak ho vložte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi 2 hodiny kynout. Během kynutí těsto ještě dvakrát propracujte. Po vykynutí si dejte těsto na vál a vypracujte z něj dva bochánky (my jsme si množství ingrediencí rozdělili na dvě poloviny, jednu jsme zpracovávali s vajíčky, druhou s vaječnou náhražkou).

Potření připraveného bochánku rozšlehaným vejcem.

Potření připraveného bochánku rozšlehaným vejcem.

Potření připraveného bochánku náhražkou rozmíchanou s vodou.

Potření připraveného bochánku vaječnou náhražkou.

Mazanec potřený rozšlehaným vejcem (respektive rozšlehaným vajahitem) posypte...

Potřený mazanec ještě před pečením posypte plátky mandlí.

Hotové bochánky položte na plech vyložený pečicím papírem, nechte je ještě asi čtvrt hodiny kynout, pak je potřete vejcem nebo rozmíchaným vajahitem a posypte pokrájenými mandlemi. Dejte zprudka zapéct do trouby předehřáté na 220 °C, asi po 10 minutách teplotu snižte na 160 °C a mazanec propečte.

Mazance jsou správně upečené, jakmile špejle zapíchnutá doprostřed mazance zůstane po vytažení čistá. Po vyndání z trouby můžete ještě mazance potřít rozpuštěným máslem a posypat cukrem.

Další recept na poctivý mazanec jako od babičky najdete ZDE.

"Tam je něco místo něčeho" poznali pouze ochutnávači

Oba mazance po vytažení z trouby.

Oba mazance po vytažení z trouby.

Mazanec s nefalšovaným vejcem byl nadýchanější, měl lepší struktury a nebyl moc...

Mazanec s nefalšovaným vejcem byl nadýchanější.

Mazanec s vaječnou náhražkou. Měl o něco horší strukturu, byl mazlavější a...

Mazanec s vaječnou náhražkou byl mazlavější a lepil se.

Jakmile byly mazance vytažené z trouby, byli jsme - Iveta, já i fotograf - napnutí k prasknutí. Už po rozkrojení bylo jasné, že rozdíly tu jsou. Vaječný mazanec byl krásně nadýchaný, úplně jsme jeho chuť dopředu cítili na jazyku.

Jedno vajíčko za korunu padesát

Na internetu se cena 200g balení vajahitu (jediné náhražky vajec na českém trhu, kterou dokonce najdete mezi přípravky snižující obezitu i cholesterol), které nahradí 20 vajíček, pohybuje mezi 31 a 52 korunami. Při troše štěstí tak můžete získat náhradu jednoho vajíčka už za korunu padesát.

Bezvaječný měl na první pohled sraženější strukturu a byl mazlavější. Lepil se sice na patro, ale chuťově nepropadl ani náhodou. Zatímco autorka s Ivetou by konzervativně sáhly po "vaječné" klasice, fotograf dal jednoznačně přednost mazanci s vajahitem. Prý proto, že je sladší (aniž by v něm bylo o gram cukru více než v tom s vajíčky). 

Testování v redakci zpravodajství dopadlo v poměru 6:4 pro náhražku, v magazínech  5:4 pro náhražku, další testování dokonce 4:1 pro náhražku. Cukrářka, která od počátku věřila pravým vajíčkům, byla otřesena. Znamená to, že si jako národ opravdu zasloužíme samé náhražky a snaží se o tradiční cukrařinu s poctivými ingrediencemi zbytečně?

Ovšem pozor, něco jiného jsou nejrůznější umělá dochucovadla či barviva, tedy takzvaná éčka. V náhražce vajec není nic špatného: základními složkami vajahitu jsou sójová bílkovina, škrob, syrovátka, kukuřičná mouka a lecitin.

Ochutnávání mazanců dopadlo nečekaně dobře pro ten s náhražkou vajec....

Ochutnávání mazanců dopadlo nečekaně dobře pro ten s náhražkou vajec. Ochutnávající přitom dopředu netušili, v čem se oba mazance liší.

Ti, kteří chuťově testovali oba mazance aniž by tušili, jaký je mezi nimi rozdíl, uváděli neuvěřitelné postřehy. U mazance s náhražkou zcela přesvědčivě tvrdili, že je "poctivější, máslovější, hutnější a zbytečně staročesky poctivý". "Na tomhle bych si opravdu pochutnala a kdyby ho někde prodávali, koupím ho na Velikonoce i domů," tvrdila kolegyně, pro kterou byla chuť bezvaječného mazance natolik přesvědčivá, že pro ni nebylo podstatné, v čem je mezi oběma rozdíl.

"Tam je něco místo něčeho, nechává to pachuť na jazyku. Poznám to, mám ho vycvičený," uvedl na první dobrou nad "náhražkovým" mazancem znalec vína. Zato ten "poctivý s vajíčky" ocenil jako nadýchanější, lehčí a příjemně nepřeslazený.  

Mazanec bez vajec chutnal i profíkům kuchařům

Fotogalerie

Potom, co slyšela, Iveta nelenila, napekla další srovnávací várku a zajela s ní na ochutnávku do Pražského kulinářského institutu. Zajímavé je, tentokrát i těsto s vajahitem kynulo bez problémů, takže rozdíl ve struktuře obou upečených mazanců byl menší. Chuťově to byl ale opět rozdíl.  

Nutno přiznat, že Roman Vaněk a jeho kolegové, všichni profíci, věděli dopředu, v jaké ingredienci je mezi oběma mazanci rozdíl. Na struktuře okamžitě poznali, který obsahuje vejce a který vajahit. "I pro ně ale bylo zajímavé zjistění, že ten druhý jim chutná  víc. Protože je prostě sladší," konstatuje Iveta Fabešová.  

Autoři:




Nejčtenější

Pokud se vám podaří z lesa přinést podobný úlovek, tak s ním hurá co nejdříve...
Houbové hody i po vzoru císařů: pomazánka z růžovek i bedly po lesnicku

Houby byly oblíbeným pokrmem od nepaměti a za náramnou lahůdku je měli už vybíraví římští císaři. Hlavní houbařská sezona je v rozpuku, takže tradiční...  celý článek

Místo trávníku směs plevelů
PORADNA: Sousedi nesekají zahradu, máme trávu plnou pampelišek

Sousedi mají vedle nás pozemek, na kterém chtějí v budoucnu stavět. Ale nechávají ho ladem a k nám se dostávají bodláky i pampelišky. Co s tím? ptá se zoufalá...  celý článek

Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR instaluje hmyzí hotel.
K Milovicím se vracejí divoké včely. Pomáhat jim začaly i hmyzí hotely

Divoké včely, tedy další klíčová skupina živočichů se pomalu vrací do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Pastva divokých koní,...  celý článek

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Hroch Karl Wilhelm po příjezdu do dvorské zoo zkoušel nový výběh se staršími...
Dvorská zoo přišla o mladého hrocha. Uhynul zřejmě po kousnutí od samice

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem uhynul dvouletý samec hrocha Karl Wilhelm. Utrpěl zranění v tříslech zadní nohy, kvůli němuž dostal otravu krve. Hodně toho...  celý článek

Další z rubriky

Žampiony portobello zapečené s mozzarelou a rajčaty
Jak na grilování hub? Pokud u vás nerostou, zkuste žampiony

Bílé, hnědé nebo portobello? Které pečárky neboli žampiony zvolit pro letní venkovní rožnění? Jak postupovat, aby byl výsledek nadpozemsky chutný? O praktické...  celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Bettina Dorfnannová ve svém království
Sběratelka má 15 000 panenek Barbie. Sbírka má hodnotu šest milionů

Osmapadesátiletá sběratelka Bettina Dorfmannová z Düsseldorfu v Německu dostala svou první panenku v roce 1966, tedy před 51 lety. Od té doby stačila svojí...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.