Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nadšení k úspěchu nestačí, konstatuje Zdeněk Pohlreich

  11:35aktualizováno  14:15
S kuchařskou show Už dost, šéfe! můžete znovu navštívit ty podniky, které se Pohlreich pod dohledem kamer už jednou snažil někam posunout. Premiérový středeční díl nás zavede do zámecké restaurace v Cholticích a na drsnou Vlčárnu v Českém Švýcarsku.

Kdo v předchozích letech sledoval sérii Ano, šéfe!, toho srovnání, kam se šéfem navštívené restaurace posunuly za nějaký čas, jednoznačně zaujme. Mnohdy drsná sonda do kuchyní českých restaurací z pohledu zkušeného kuchaře i provozovatele vlastních restaurací je poučná nejen pro ty, kterých se bezprostředně týká. 

V Cholticích vládne zámecká idylka, vypadá to na spokojenost

"Nebojte se přijít o něco, co vás zabíjí," řekl během loňského natáčení šéfkuchař Zdeněk Pohlreich majiteli rádoby zámecké restaurace ve zchátralém areálu v Cholticích Josefu Rabovi, přezdívanému Krab.

V sobotu ve 20:15 vařte se šéfem a s Lucií Bílou

Pokud si chcete vyzkoušet na vlastní kůži, jaké to je vařit se šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem, nenechte si ujít již třetí živý přenos v sobotu ve 20:15 na Primě. Spolu s Lucií Bílou se naučíte  "se šéfem za zády" připravit salát s avokádem a hořčičnou zálivkou, hovězí roštěnec na bylinkách a sorbet se šumivým vínem. Seznam ingrediencí, potřebných k přípravě receptů, najdete v tabulce pod článkem. Abyste byli na sobotní večer připraveni.

Tehdy ho nervózní mladý kuchař zrovna nepřesvědčil, že by zvládal ukočírovat zámecký areál, kuchyň i rozrůstající se rodinu, se kterou se kvůli pracovnímu vytížení skoro nevidí. Aby toho nebylo málo, na rozloučenou ho tehdy šéf ještě seřval, aby šel do sebe, zavřel se v kuchyni a něco dělal.

Letos se ukázalo, že šéfova loňská návštěva a drsné poukázání na ne zrovna ideální situaci přineslo ovoce. V Cholticích ho obslouží usměvavá paní Rabová, která mezitím sice povila druhé dítko, ale aby se přes den viděli s manželem a přišla mezi lidi, chodí pomáhat "na plac". Zdeněk ochutná domácího králíka, vodňanské kuřátko a srnčí kýtu, o které se vyjádří velmi pochvalně.

A v kuchyni najde usměvavého Kraba, který mu poděkuje za uštědřenou lekci. Jakkoliv byla drsná, Krab je za ni vděčný. Evidentně ho posunula profesně i v osobním životě, takže šéfovy zásluhy jsou v Cholticích vidět na první pohled. "Ty možná nejseš úplně ten nejlepší kuchař, ale já si prostě myslím, že seš dobrej chlap," dostane se nakonec letos Krabovi od šéfa přátelského poplácání po ramenou.

Brouk a domácí kuchařka vládnou kuchyni na Vlčárně

To na Vlčárně v Českém Švýcarsku se dobře vařilo už před třemi lety, přestože byla vedena poněkud amatérsky. A to si tenkrát u toho kuchařka Zdenička i zpívala (více o tehdejším natáčení v článku zde) a samolepku si jednoznačně zasloužila.

Fotogalerie z natáčení

Aktuálně však šéf na Vlčárně nenajde kámen na kameni. Tedy co se původního osazenstva a majitelky paní Panenkové týká. Po rozvodu domácký podnik v Krásné Lípě vede pan Panenka s úplně novým personálem.

Poněkud nesourodá a navíc partnerská dvojice kuchařů vyvolá v šéfovi nejprve pochybnosti, ale nakonec ho dostane už tvarohová buchta, kterou si vytáhne zpod skleněného poklopu na baru, ještě než si objedná.

"Kousek tvarohovýho nebe. Tohle jsem nežral od tý doby, co jsem byl kluk," vydechne do kamery s blaženým výrazem a cukrem na nose. A už nechá na kuchařích Zlatě Šlajchrtové a Petrovi Broukovi, co mu sami naservírují. Z vyloženě domácí kuchyně, konkrétně plněných kachních prsou, panenky na hříbkách, candáta a srnčího guláše je naprosto nadšen. Petr Brouk by podle něj mohl většinu kuchařů v této zemi učit.

Scénář "najít si slušného kuchaře a nechat všechno na něm, když kšeftu sám nerozumím", se panu Panenkovi evidentně osvědčil a šéf ho schvaluje. Přesto mu to nedá a zastaví také u bývalé kuchařky z Vlčárny, setká se s dcerou Panenkových a přes Skype si popovídá i s bývalou majitelkou, která právě pracovně pobývá v Irsku. A nakonec musí konstatovat, že podle něj se rodina Panenkových připletla do kšeftu, kterému nikdo z nich moc nerozuměl a navíc ho někteří členové rodiny vlastně ani moc nechtěli. Což jakýkoliv úspěch prakticky vylučuje. "Nadšení k úspěchu nestačí," uzavírá zkušený šéfkuchař.  

Ingredience potřebné na vaření s Pohlreichem 9.11.

Pokud chcete v sobotu ve 20:15 začít vařit spolu se Zdeňkem Pohlreichem a Lucií Bílou a něco se naučit, připravte si dopředu potřebné ingredience (všechny rozpisy platí pro 4 osoby). A přijměte naši omluvu, původně nám z Primy dodali seznam ingrediencí z minulého týdne, pozorným čtenářům děkujeme za upozornění.

Toto jsou tedy ty správné ingredience, které si připravte na sobotu 9. listopadu:   

Na salát s avokádem a hořčičnou zálivkou si připravte směs listových salátů podle chuti, 100 g polníčku, 2 zralá avokáda, 250 g cherry rajčátek a svazek ředkviček. Na zálivku 70 ml panenského olivového oleje, 25 ml červeného vinného octa, 1 lžičku dijonské hořčice, 1 nadrobno nakrájenou malou šalotku, mořskou sůl a čerstvě namletý pepř.   

Na hovězí roštěnec na bylinkách budete potřebovat 4 steaky z roštěnce, panenský olivový olej, 2 snítky čerstvého nasekaného rozmarýnu, 2 snítky čerstvého nasekaného tymiánu, 2 špetky sušeného oregana a čerstvě namletý pepř a sůl. Na domácí tatarskou omáčku 100 ml slunečnicového oleje, 5 ml olivového oleje, 1 žloutek, půl lžičky bílého vinného octa, půl lžičky dijonské hořčice, lžičku čerstvě vymačkané citronové šťávy, půl špetky soli a bílého pepře, najemno nakrájenou šalotku, 10 až 15 gramů najemno nakrájené kyselé okurky, 10 až 15 gramů nasekaných kaparů, lžici najemno nasekaných lístků hladkolisté petrželky. Jako přílohu bagetu nebo venkovský chléb. 

A na sorbet se šumivým vínem si připravte 300 g sorbetu podle chuti, třeba citronový, 150 ml šumivého vína a lístky čerstvé máty nebo meduňky. Potřebovat budete i trochu vody.   

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025