VIDEO: Nebojte se přijít o něco, co vás zabíjí, radí Pohlreich - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Nebojte se přijít o něco, co vás zabíjí, radí Pohlreich

Pohlreichova škola života, tak by se dala nazvat šéfova poslední buditelská návštěva na zatím poměrně omšelém zámku v Cholticích u Pardubic. Mladý hospodský Josef Raba se snaží, ale motá se v jakémsi začarovaném kruhu. Zdá se, že šéfovy rady nasává jako houba, ale před sebou má ještě hodně dlouhou cestu.
Pohlreich: Žádné rozvozy, soustřeď se na hosty | (2:12) | video: Prima TV

Jedenatřicetiletý Josef Raba, přezdívaný Krab, neskrývá, že vlastní prosperující restaurace byla vždycky jeho sen. A pro jeho splnění je ochoten udělat téměř cokoliv. V odhodlání ho podporuje i rodina. Milující manželka za ním dokonce chodí s kočárkem do práce, aby si vůbec užil své dvě malé děti, protože Josef na zámku často i přespává.

Zámecká restaurace má výčep, nekuřáckou restauraci a salonek využívaný na srazy a svatby. Josef navíc není jen restauratér. Provozuje také rozvoz obědů, přestože to zaměstná jeho lidi na celé dopoledne a nevydělá ani korunu. A ještě v historickém objektu provozuje hudební klub, kde se pořádají diskotéky.

Zámecká restaurace Choltice

Přestože se může přetrhnout, pomáhá i kuchařům v kuchyni a šéf ho vidí jako adepta na infarkt, je v minusu. Ročně prodělává přes sto tisíc, celkový dluh se blíží k milionu korun. Podle Pohlreich jde ale o hodně jednoduché počty.

Rozvoz obědů se při stávajících cenách restauraci nemůže vyplatit, přitom by stačilo je lehce zvednout a naopak by Josefovi přinesly zisk. Z videa je patrné, s jakou úlevou si mladý muž uvědomí, že se o tento "kšeft" bojí zbytečně: "Mám strach je zdražit, abych o ně nepřišel, přitom mě to táhne ke dnu." Pohlreich mu to jen potvrdí: "Bojíš se přijít o něco, co tě zabíjí." 

Podobně musí Josef Raba přehodnotit všechny svoje kroky. Zámek by si sice zasloužil rekonstrukci, ale má nádhernou kapli, nádherné okolí s parkem a rybníky a od jara do podzimu hostům slouží velká zastřešená terasa s hřišťátkem pro děti. Byla by škoda tak kouzelné místo nechat ležet ladem.

Trocha nostalgie nakonec...

Poslední lekci dají kuchařům v Cholticích kolegové, co jim Pohlreich dýchal za krk v předchozích dílech i sériích pořadu. Sami si totiž navzájem navaří a pak zasednou a probírají zkušenosti. Šéf pozval Štěpána se Zdeničkou, na jejichž šumavské bio farmě a v útulné čisté hospůdce, kde podávají vlastní hovězí, údajně poznal, že bůh existuje (více zde).

Přijeli i manželé Kuřovi, jejichž penzion U zběhlíka po šéfově misi také šlape jako hodinky (o šéfově návštěvě v jejich penzionu zde). Snad aby mladý odhodlaný restauratér zvaný Krab i s manželkou na jejich příkladu viděli, že poctivá snaha by jim také měla přinést ovoce.

Ze Šumavy dorazil Štěpán se svou Zdeničkou, dovezli na ochutnání i vlastní...
Dorazili i majitel restaurace Excalibur z Moravské Třebové (vpravo) se svým...
Skupina vybraných hostinských, kteří prošli Pohlreichovým pořadem, u jednoho...

U jednoho stolu navíc zasedl i majitel restaurace Excalibur z Moravské Třebové se svým kuchařem, který už se z protialkoholní léčebny vrátil na své místo do kuchyně. Šéf mu fandí a dokáže jeho osobní úspěch ocenit (příběh Excaliburu zde.) A z Bavorska dorazí i provinilý Roman Schmoll se svou německou přítelkyní a jejich malým synem. Pohlreich nad ním i přes jeho excesy hůl evidentně nezlomil (více o poměrech v bavorské restauraci zde).

Za jaký konec se podaří uchopit restaurační podnikání Josefu Rabovi na zámku v Cholticích, je už jen na něm. Čas ukáže, jak využil cenné rady zkušeného šéfa: jestli se mu podaří dobře se postarat jak o hosty, tak o rodinu.

Zdeněk Pohlreich se tváří, že on už to pod dohledem kamer kontrolovat nebude. "Žaludek mám jenom jeden," říká. Jeho ochutnávání tak premiérově zažijete v pondělí večer v Ano, šéfe! na Primě asi opravdu naposledy.   

 

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

Hrušeň je držák, zvládne i radikální jarní řez

Pro zdraví a bohatou úrodu sladkých hrušek je klíčové strom pravidelně stříhat. Jak na jarní a podzimní řez hrušní? Nebo jak prořezat starou hrušeň? A co je to zmlazovací řez? Ucelený návod přinášíme...

2. dubna 2025

Dubnový manuál pro pěstování zeleniny. Kdy rozvézt kompost, sít i množit

V dubnu se s největší pravděpodobmostí na zahradě nezastavíte. Protože pokud chcete v sezoně postupně stále něco sklízet a radovat se i z rozkvetých záhonů, budete se muset pořádně otáčet. Při...

2. dubna 2025

Jarní údržba fotovoltaiky se vyplatí. Zajistí plný výkon, předejde požárům

Základním předpokladem dlouhé životnosti a správného chodu celého fotovoltaického systému je prevence. Každý rok by proto měli majitelé fotovoltaických elektráren nechat provést kompletní kontrolu...

2. dubna 2025

Zateplení na domě strakapoudi milují kvůli zvuku. Jak je od ničení odradit?

Někteří ptáci, zejména strakapoudi, se často objevují na zateplených fasádách budov. Izolační systémy založené na pěnovém polystyrénu je přitahují. Když do těchto povrchů klovou, vydává fasáda krásné...

1. dubna 2025  10:40

Jarní řez je důležitý. Jak říznout do stromu a neuškodit, aby se zahojil

Někdy je nezbytné při stříhání stromu odstranit i silné větve. Jak ošetřit řez stromu, aby se rány rychle zahojily a byly chráněny před chorobami a škůdci?

1. dubna 2025

Pošlete fotku svého zvířecího mazlíčka a hrajte o skvělé ceny v dubnovém kole

Krásné jarní fotografie už se objevily v kole březnovém, teď je ovšem ideální příležitost je přebít. Ceny od značky PRO PLAN, s níž jsme pro vás dubnovou soutěž připravili, za to stojí. Bezpochyby...

1. dubna 2025

Jak prodat dětské kolo a koupit nové? Otestovali jsme službu Decathlon Buy back
Jak prodat dětské kolo a koupit nové? Otestovali jsme službu Decathlon Buy back

Když na jaře vytáhnete dětské kolo z garáže, možná zjistíte, že už je vašemu potomkovi malé. Co s tím? Můžete ho prodat jednoduše a rychle díky...

Foie gras si budete moci vychutnat bez výčitek, že trápíte husy a kachny

Foie gras jsou v mnoha částech světa považována za hříšnou pochoutku. Toto tučné jídlo je kontroverzní, protože se vyrábí z jater kachen nebo hus, které byly před porážkou krmeny násilím.

1. dubna 2025

Miláček na celý život. Naklonovat psa stojí milion, u některých to však není možné

Premium

Zaplatíme cokoli, jen ať je s námi aspoň ještě rok. Uzdravte ho, pomozte mu. Tohle slyší veterináři často. Je snaha prodlužovat psí život stejně jako ten lidský. „Když máte špičkového psa, klonování...

31. března 2025

Čtenáři vybrali nejroztomilejší mazlíčky března. Vyhráli gurmánské granule

Březnové hlasování o nejroztomilejší mazlíky skončilo a je jasné, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány. Potěšeni mohou být i hlasující, čtyři šťastlivci vyhráli zajímavou knížku...

3. března 2025,  aktualizováno  31.3 14:26

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

31. března 2025  6:30

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

31. března 2025

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025