Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Nebojte se přijít o něco, co vás zabíjí, radí Pohlreich

aktualizováno 
Pohlreichova škola života, tak by se dala nazvat šéfova poslední buditelská návštěva na zatím poměrně omšelém zámku v Cholticích u Pardubic. Mladý hospodský Josef Raba se snaží, ale motá se v jakémsi začarovaném kruhu. Zdá se, že šéfovy rady nasává jako houba, ale před sebou má ještě hodně dlouhou cestu.

Jedenatřicetiletý Josef Raba, přezdívaný Krab, neskrývá, že vlastní prosperující restaurace byla vždycky jeho sen. A pro jeho splnění je ochoten udělat téměř cokoliv. V odhodlání ho podporuje i rodina. Milující manželka za ním dokonce chodí s kočárkem do práce, aby si vůbec užil své dvě malé děti, protože Josef na zámku často i přespává.

Zámecká restaurace má výčep, nekuřáckou restauraci a salonek využívaný na srazy a svatby. Josef navíc není jen restauratér. Provozuje také rozvoz obědů, přestože to zaměstná jeho lidi na celé dopoledne a nevydělá ani korunu. A ještě v historickém objektu provozuje hudební klub, kde se pořádají diskotéky.

Zámecká restaurace Choltice

Přestože se může přetrhnout, pomáhá i kuchařům v kuchyni a šéf ho vidí jako adepta na infarkt, je v minusu. Ročně prodělává přes sto tisíc, celkový dluh se blíží k milionu korun. Podle Pohlreich jde ale o hodně jednoduché počty.

Rozvoz obědů se při stávajících cenách restauraci nemůže vyplatit, přitom by stačilo je lehce zvednout a naopak by Josefovi přinesly zisk. Z videa je patrné, s jakou úlevou si mladý muž uvědomí, že se o tento "kšeft" bojí zbytečně: "Mám strach je zdražit, abych o ně nepřišel, přitom mě to táhne ke dnu." Pohlreich mu to jen potvrdí: "Bojíš se přijít o něco, co tě zabíjí." 

Podobně musí Josef Raba přehodnotit všechny svoje kroky. Zámek by si sice zasloužil rekonstrukci, ale má nádhernou kapli, nádherné okolí s parkem a rybníky a od jara do podzimu hostům slouží velká zastřešená terasa s hřišťátkem pro děti. Byla by škoda tak kouzelné místo nechat ležet ladem.

Trocha nostalgie nakonec...

Poslední lekci dají kuchařům v Cholticích kolegové, co jim Pohlreich dýchal za krk v předchozích dílech i sériích pořadu. Sami si totiž navzájem navaří a pak zasednou a probírají zkušenosti. Šéf pozval Štěpána se Zdeničkou, na jejichž šumavské bio farmě a v útulné čisté hospůdce, kde podávají vlastní hovězí, údajně poznal, že bůh existuje (více zde).

Přijeli i manželé Kuřovi, jejichž penzion U zběhlíka po šéfově misi také šlape jako hodinky (o šéfově návštěvě v jejich penzionu zde). Snad aby mladý odhodlaný restauratér zvaný Krab i s manželkou na jejich příkladu viděli, že poctivá snaha by jim také měla přinést ovoce.

Ze Šumavy dorazil Štěpán se svou Zdeničkou, dovezli na ochutnání i vlastní...
Dorazili i majitel restaurace Excalibur z Moravské Třebové (vpravo) se svým...
Skupina vybraných hostinských, kteří prošli Pohlreichovým pořadem, u jednoho...

U jednoho stolu navíc zasedl i majitel restaurace Excalibur z Moravské Třebové se svým kuchařem, který už se z protialkoholní léčebny vrátil na své místo do kuchyně. Šéf mu fandí a dokáže jeho osobní úspěch ocenit (příběh Excaliburu zde.) A z Bavorska dorazí i provinilý Roman Schmoll se svou německou přítelkyní a jejich malým synem. Pohlreich nad ním i přes jeho excesy hůl evidentně nezlomil (více o poměrech v bavorské restauraci zde).

Za jaký konec se podaří uchopit restaurační podnikání Josefu Rabovi na zámku v Cholticích, je už jen na něm. Čas ukáže, jak využil cenné rady zkušeného šéfa: jestli se mu podaří dobře se postarat jak o hosty, tak o rodinu.

Zdeněk Pohlreich se tváří, že on už to pod dohledem kamer kontrolovat nebude. "Žaludek mám jenom jeden," říká. Jeho ochutnávání tak premiérově zažijete v pondělí večer v Ano, šéfe! na Primě asi opravdu naposledy.   

 

Autor:




Nejčtenější

Koupání slonů probíhá v zákulisí.
Respekt tváří v tvář sloním obrům i hubička od Mamuta. V zákulisí zoo

Mazlení. Tulení. Krmení. Hlazení. Roztomilá mláďátka a oddaná zvířátka. To vše v krásném prostředí uprostřed zeleně, vody, květin a exotické zvěře. Prostě...  celý článek

Solární panely integrované do žaluzií
Nemáte na solární střechu? Ušetřete levnými solárními žaluziemi

Yevgen Erik z Kalifornie vymyslel systém pro všechny, kteří si nemohou na svou střechu namontovat solární panely. Nainstaloval je do žaluzií, které se neustále...  celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Kompresor s digitálním ovládáním, který se vypne po dosažení nastaveného tlaku.
Kompresor do auta se hodí nejen na pneumatiky, ale i na míče či matrace

Malý dvanáctivoltový kompresor do auta stojí pár stokorun a nezabere v kufru místo. V létě, kdy se během prázdnin více cestuje, může zajistit první pomoc v...  celý článek

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin.
Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“,...  celý článek

Další z rubriky

Černá zmrzlina je letos hit, ale na kozí farmě už ji připravují už od loňska.
Fénix z Vizovic předběhl dobu. „Černá zmrzlina“ je hit

Světová média v posledních týdnech pobláznila černá zmrzlina, fenomén letošního léta. Izraelský Jeruzalem Post o ní píše jako o hitu hlavního města Tel Avivu,...  celý článek

Instalatér, ilustrační obrázek
PORADNA: Instalatér přehodil přívod teplé a studené vody. Jak to opravit

Při výměně kuchyňské baterie se instalatérovi povedlo přehodit přívod teplé a studené vody, popisuje čtenářka Marie. Jenže odjel na dovolenou, tak se ptá,...  celý článek

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin.
Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.