Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Žemlovka ze staré vánočky, kterou budete mít rádi

aktualizováno 
Nad žemlovkou hodně lidí ohrnuje nos. Jenže když vyzkoušíte žemlovku ze zbytků vánočky, uvidíte, že se rozhodně nepodobá tomu „okoralému cosi“, co jsme vraceli netknuté ve školní jídelně.

Už jsme zužitkovali vánočního kubu, udělali jsme pečenáče z kapra, jenže pořád nám zbyla půlka vánočky, do které se nikomu nechce. A zároveň se nám nechce moc vařit, za těch několik dní volna toho vykrmování celé rodiny má každý dost, je čas uvařit něco jednoduchého a levného.

Proto stojí za to vyzkoušet žemlovku trochu jinak, když už ji máte skoro hotovou. Přikupte jenom tučný měkký tvaroh, zbytek najdete doma: vanilkový a skořicový cukr, citron, rozinky, vejce.

„Žemlovka z vánočky je jídlo o level výš, než je ta obyčejná,“ láká kuchař Petr Pešek, který svůj recept předvedl pro iDNES.cz a pro hnutí Zachraň jídlo, které bojuje proti plýtvání potravinami, které lze ještě smysluplně využít.

Pekáček vymažte máslem a vysypte strouhankou. Žloutky rozmíchejte s mlékem, přidejte vanilkový a skořicový cukr. Do mléka namáčejte kousky vánočky a klaďte do formy.

Jednotlivé vrstvy promazávejte směsí tvarohu s vanilkovým a skořicovým cukrem, vmíchejte rozinky máčené v rumu, do kterého přidejte trochu citronové šťávy a kůry. Takto vrstvěte suroviny, dokud nebudete mít pekáček plný, nahoru přijde vrstva tvarohu. Zapečte tak na 180 °C zhruba 40 minut.

Mezi tím si z bílků vyšlehejte sníh a až vytáhnete žemlovku z trouby, navrstvěte z bílků čepici a nechejte ještě zhruba 5 minut dopéct. Nechejte pak 15–30 minut vychladnout a můžete servírovat.

Na podrobný postup se podívejte na video.

Autor:


Témata: Vaření


Nejčtenější

Černá labradorka Fany je právě ve výcviku pro Anetku s DMO. Bude jí pomáhat...
Nelínající psí asistent finišuje s tréninky s vozíčkářkou Ivetou

Podají člověku, cokoliv mu upadne, přinesou léky ze skříňky, pomohou sundat bundu, rukavice či ponožky, bez odmlouvání ho doprovodí třeba k lékaři. Přitom...  celý článek

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin,...
FOTOGALERIE: Takto jaro vystrkuje růžky květů očima našich čtenářů

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin, které bývají předzvěstí jara. Přinášíme vám výběr z vašich příspěvků.  celý článek

Klára Vodičková dokáže poradit, jak dobře vycházet s kočkami.
Kočky mluví na férovku, tvrdí zvířecí psycholožka Klára Vodičková

Klára Vodičková je taková zvířecí psycholožka. I v televizi teď radí, jak změnit lítou domácí šelmu na přítulné koťátko. Kočky zlobí hlavně z nudy, tvrdí v...  celý článek

Jedna z nejobtížnějších disciplín: skoky po koulích
VIDEO: Tohle děti dospělým závidí. Rekordní nafukovací překážková dráha

Je to jako stokrát nafouknutý skákací hrad okořeněný překážkami ve stylu soutěžního pořadu Drtivá porážka. Přes tři sta metrů dlouhá nafukovací překážková...  celý článek

Kiburi si užívá čerstvě uříznuté větve. Zatím sice jen s malými pupeny, nicméně...
I gorilám začne oblíbené období. Při pěkném počasí vyrazí o víkendu ven

Gorilám v pražské zoo pomalu končí období tahanic o větve i pobyt čistě ve vnitřních prostorách pavilonu. Pokud se udělá pěkně, vyrazí se zahájením letošní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.