Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Žemlovka ze staré vánočky, kterou budete mít rádi

aktualizováno 
Nad žemlovkou hodně lidí ohrnuje nos. Jenže když vyzkoušíte žemlovku ze zbytků vánočky, uvidíte, že se rozhodně nepodobá tomu „okoralému cosi“, co jsme vraceli netknuté ve školní jídelně.

Už jsme zužitkovali vánočního kubu, udělali jsme pečenáče z kapra, jenže pořád nám zbyla půlka vánočky, do které se nikomu nechce. A zároveň se nám nechce moc vařit, za těch několik dní volna toho vykrmování celé rodiny má každý dost, je čas uvařit něco jednoduchého a levného.

Proto stojí za to vyzkoušet žemlovku trochu jinak, když už ji máte skoro hotovou. Přikupte jenom tučný měkký tvaroh, zbytek najdete doma: vanilkový a skořicový cukr, citron, rozinky, vejce.

„Žemlovka z vánočky je jídlo o level výš, než je ta obyčejná,“ láká kuchař Petr Pešek, který svůj recept předvedl pro iDNES.cz a pro hnutí Zachraň jídlo, které bojuje proti plýtvání potravinami, které lze ještě smysluplně využít.

Pekáček vymažte máslem a vysypte strouhankou. Žloutky rozmíchejte s mlékem, přidejte vanilkový a skořicový cukr. Do mléka namáčejte kousky vánočky a klaďte do formy.

Jednotlivé vrstvy promazávejte směsí tvarohu s vanilkovým a skořicovým cukrem, vmíchejte rozinky máčené v rumu, do kterého přidejte trochu citronové šťávy a kůry. Takto vrstvěte suroviny, dokud nebudete mít pekáček plný, nahoru přijde vrstva tvarohu. Zapečte tak na 180 °C zhruba 40 minut.

Mezi tím si z bílků vyšlehejte sníh a až vytáhnete žemlovku z trouby, navrstvěte z bílků čepici a nechejte ještě zhruba 5 minut dopéct. Nechejte pak 15–30 minut vychladnout a můžete servírovat.

Na podrobný postup se podívejte na video.

Autor:


Témata: Vaření


Nejčtenější

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Bez utěrky za pasem ani ránu. To platí i pro grilování, říká Pohlreich

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

Další z rubriky

Ladislav Šumbera finišuje se svou 101 metrů dlouhou pomlázkou.
VIDEO: Se stometrovou pomlázkou se zapsal do české knihy rekordů

Když jde o koledu, je Ladislav Šumbera nekompromisní. Letos by se mohl vydat na koledu s vlastnoručně upletenou pomlázkou o délce 101 metrů. Zhruba o 40 metrů...  celý článek

Zapečenou směs před podáváním ozdobte trochou zeleného.
Pohlreich vaří vejce ve vejci. Pochoutku s ančovičkami a parmezánem

Možná jste nakoupili na Velikonoce více vajíček, než jste spotřebovali na vyfukování a barvení. Proto Zdeněk Pohlreich v posledním dílu Teď vaří šéf! ukázal...  celý článek

Holandská omáčka je nedílnou součástí podávání chřestu, jehož sezona právě...
Holandská omáčka za minutu. K aktuálnímu chřestu, ale i rybám nebo masu

Je hotová asi za minutu a zvládne ji úplně každý. Oproti klasickému postupu u ní nehrozí riziko sražení a vyjde pokaždé naprosto perfektně.  celý článek

JihoTech spol. s r.o. - Miroslav Joch
STROJNÍ OBRÁBĚČ KOVŮ

JihoTech spol. s r.o. - Miroslav Joch
Jihočeský kraj
nabízený plat: 20 000 - 25 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.