Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Žemlovka ze staré vánočky, kterou budete mít rádi

aktualizováno 
Nad žemlovkou hodně lidí ohrnuje nos. Jenže když vyzkoušíte žemlovku ze zbytků vánočky, uvidíte, že se rozhodně nepodobá tomu „okoralému cosi“, co jsme vraceli netknuté ve školní jídelně.

Už jsme zužitkovali vánočního kubu, udělali jsme pečenáče z kapra, jenže pořád nám zbyla půlka vánočky, do které se nikomu nechce. A zároveň se nám nechce moc vařit, za těch několik dní volna toho vykrmování celé rodiny má každý dost, je čas uvařit něco jednoduchého a levného.

Proto stojí za to vyzkoušet žemlovku trochu jinak, když už ji máte skoro hotovou. Přikupte jenom tučný měkký tvaroh, zbytek najdete doma: vanilkový a skořicový cukr, citron, rozinky, vejce.

„Žemlovka z vánočky je jídlo o level výš, než je ta obyčejná,“ láká kuchař Petr Pešek, který svůj recept předvedl pro iDNES.cz a pro hnutí Zachraň jídlo, které bojuje proti plýtvání potravinami, které lze ještě smysluplně využít.

Pekáček vymažte máslem a vysypte strouhankou. Žloutky rozmíchejte s mlékem, přidejte vanilkový a skořicový cukr. Do mléka namáčejte kousky vánočky a klaďte do formy.

Jednotlivé vrstvy promazávejte směsí tvarohu s vanilkovým a skořicovým cukrem, vmíchejte rozinky máčené v rumu, do kterého přidejte trochu citronové šťávy a kůry. Takto vrstvěte suroviny, dokud nebudete mít pekáček plný, nahoru přijde vrstva tvarohu. Zapečte tak na 180 °C zhruba 40 minut.

Mezi tím si z bílků vyšlehejte sníh a až vytáhnete žemlovku z trouby, navrstvěte z bílků čepici a nechejte ještě zhruba 5 minut dopéct. Nechejte pak 15–30 minut vychladnout a můžete servírovat.

Na podrobný postup se podívejte na video.

Autor:


Témata: Vaření


Nejčtenější

Políbit velrybu, to bude pro zúčastněné zážitek, na jaký se nezapomíná.
Velryba se nechala od turistů u mexického pobřeží několikrát políbit

Mořští savci nejsou žádní mazlíci, přesto američtí turisté míří na jih Mexického poloostrova právě s vidinou toho, že je budou mít doslova „na dotek“. Minulý...  celý článek

Přívlačová aréna byla velice úspěšnou novinkou.
Letošní For Fishing byl zatím nejlepší v historii, tvrdí návštěvníci

Z ohlasů mnohých z 31 073 návštěvníků, kteří letos navštívili rybářský veletrh, vychází, že to zatím byl nejpovedenější rybářský veletrh, jaký kdy byl v Česku...  celý článek

První letošní čáp přiletěl na komín uprostřed Chebu ve čtvrtek v podvečer....
VIDEO: Na chebský komín už přiletěl čáp, vichr mu pocuchal hnízdo

Na komíně nad chebskou prodejnou Albert se ve čtvrtek odpoledne objevil první čáp. První setkání s domovem však pro opeřence, který musel ze zimoviště uletět...  celý článek

Krajta si pochutnala na tenisovém míčku, na veterinární klinice ho z ní opatrně...
VIDEO: Krajta si omylem pochutnala na tenisáku, pomohli jí s ním ven

Nikdo už nezjistí, jestli šlo o nešťastnou náhodu, nebo jasný úmysl. Krajta, která se zatoulala na zahradu rezidence v australském Queenslandu, si každopádně...  celý článek

Nejsložitější je údržba ploch z dýhy a masivu.
Jak správně doma udržovat dřevěný nábytek: přehledný návod

Nábytku se netýkají kampaně připomínající jarní nebo předvánoční úklid. Měl by se udržovat průběžně. Nejvíce práce budete mít s dýhou a masivem.  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.