Zkuste oboustranné jablečné řezy s mandlemi a skořicí. Noblesní chuť - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zkuste oboustranné jablečné řezy s mandlemi a skořicí. Noblesní chuť

Letní jablka jsou tu, a to se ještě nespotřebovala ta z loňské úrody. Ideální čas pro pečení moučníků s jablky. Tak proč rodinu nepřekvapit i něčím jiným, než je tradiční štrúdl. Oblíbená kombinace se skořicovým cukrem zůstane zachována.
Přestože se jablečný pudink vařením rozjasní, v řezech lehce zrůžoví.

Přestože se jablečný pudink vařením rozjasní, v řezech lehce zrůžoví. S jogurtovou náplní ochucenou skořicí fantastická kombinace. | foto: Jiří Savinec

Ať už využijete jablka trhaná, padaná nebo povadlá z loňské sklizně, výsledek by měl stát za to, jako u většiny mlsů s jablky. Není divu, že jablečný závin je jedním z nejoblíbenějších, viz mlsní blogeři iDNES.cz zvolili králem moučníků štrúdl.

Tyto jablečné řezy navíc zaujmou i vizuálně: podávají se překlopené na bok, aby vynikly obě vrstvy vnitřní náplně i oboustranný mandlový posyp pečeného plátu.

Potřebné ingredience

Budete potřebovat 125 g másla, 125 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, špetku soli, 175 g hladké mouky, 2 lžičky kypřicího prášku, 50 ml mléka, 2 vejce (jedno do těsta, druhé na potření), 100 g mandlových plátků a 1 skořicový cukr, případně si sami smíchejte moučkový cukr s mletou skořicí podle vlastní chuti. 

Na jablečnou náplň: 400 g jablek, 300 ml vody, 50 g cukru, 1 skořicový cukr, šťávu z půlky citronu a 1 vanilkový pudink. Na šlehačkovou náplň 300 g jogurtu, 20 g moučkového cukru, 1 skořicový cukr, 250 ml smetany na šlehání, 1 sáček želatinového ztužovače a 100 ml vody.

Pracovní postup krok za krokem

Díky několika vrstvám to vypadá, že jde o složitější moučník, ale v podstatě jen rozmáznete těsto na velký plech, potřete jeho povrch rozšlehaným vejcem a posypete mandlovými lupínky. Upečený plát ještě horký rozdělíte na dvě stejné poloviny a jednu z nich před plněním obrátíte posypem dolů. Připravíte si jablečnou i jogurtovou náplň, namažete je na polovinu plátu a druhým přiklopíte.

Máslo vyšlehejte do pěny spolu s moučkovým a vanilkovým cukrem a přidejte
K máslové pěně přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, celá vejce a těsto
Povrch těsta potřete zlehka rozšlehaným vejcem a posypte hustě mandlovými

Takže vzhůru na těsto: Máslo ušlehejte s oběma druhy cukru do pěny a přidejte špetku soli. Zvolna vmíchejte mouku smíchanou s kypřicím práškem a v mléku rozšlehané vejce. Vymíchané těsto rozetřete na plech s plátem papíru, povrch lehce potřete rozšlehaným vejcem a posypte směsí mandlových plátků se skořicovým cukrem. Plát pečte zhruba 12 minut při 200 °C.

Pečte dozlatova, ale dávejte pozor, aby se lupínky nepřipálily. Teplý plát na
Oloupaná jablka zbavená jadřinců a nakrájená na kostky zalijte vodou a pod
Jablka rozvařená doměkka jemně rozštouchejte a zavařte do nich pudink

Po vyjmutí z trouby rozdělte ještě teplý plát na dva stejné díly. Oloupaná a jádřinců zbavená jablka pokrájená na kostky poduste v kastrolu pod pokličkou asi sedm minut s vodou, cukrem, skořicí a citronovou šťávou. Zvlášť smíchejte pudink s trochou vody nebo jablečné šťávy, přilijte jej do ne zcela rozvařených a rozšťouchaných jablek a za stálého míchání vše asi minutu provařte.

Provařený jablkový pudink odstavte a horký naneste ve vyšší vrstvě na jednu
Zvlášť vymíchejte jogurt s cukrem včetně skořicového, vmíchejte ušlehanou
Tuhnoucí jogurtovou pěnu rozetřete co nejrychleji na povrch jablečného pudinku

Jeden díl upečeného plátu obraťte mandlovými lupínky dolů, jablečnou náplň na něj rozetřete a nechte ji vychladnout. Zvlášť promíchejte ručně jogurt s cukrem včetně skořicového, vmíchejte ušlehanou smetanu a dle návodu připravený ztužovač. Rychle promíchejte a ihned hmotu rozetřete na jablečnou náplň.

Na bílou náplň přiklopte druhý pečený plát, ale mandlovým posypem navrch, a
Přestože se jablečný pudink vařením rozjasní, v řezech lehce zrůžoví.

Náplně přiklopte druhým plátem, mandlovými lupínky nahoru. Nechte vše v chladu ztuhnout a pokrájejte na řezy. Po ochutnání zjistíte, že jablka, mandle, skořice a všechno ostatní jde opravdu skvěle dohromady.

Italský tip, jak zpracovat jablka do moučníku najdete v článku Z jablek a rumu vyrobíte moučník, kterému v zimě nikdo neodolá. Další tipy na české domácí řezy pak v časopise Knihovnička Recepty, Nejlepší domácí řezy IV.  

Autoři:
Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025