Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zkuste oboustranné jablečné řezy s mandlemi a skořicí. Noblesní chuť

aktualizováno 
Letní jablka jsou tu, a to se ještě nespotřebovala ta z loňské úrody. Ideální čas pro pečení moučníků s jablky. Tak proč rodinu nepřekvapit i něčím jiným, než je tradiční štrúdl. Oblíbená kombinace se skořicovým cukrem zůstane zachována.

Přestože se jablečný pudink vařením rozjasní, v řezech lehce zrůžoví. S jogurtovou náplní ochucenou skořicí fantastická kombinace. | foto: Jiří Savinec

Ať už využijete jablka trhaná, padaná nebo povadlá z loňské sklizně, výsledek by měl stát za to, jako u většiny mlsů s jablky. Není divu, že jablečný závin je jedním z nejoblíbenějších, viz mlsní blogeři iDNES.cz zvolili králem moučníků štrúdl.

Tyto jablečné řezy navíc zaujmou i vizuálně: podávají se překlopené na bok, aby vynikly obě vrstvy vnitřní náplně i oboustranný mandlový posyp pečeného plátu.

Potřebné ingredience

Budete potřebovat 125 g másla, 125 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, špetku soli, 175 g hladké mouky, 2 lžičky kypřicího prášku, 50 ml mléka, 2 vejce (jedno do těsta, druhé na potření), 100 g mandlových plátků a 1 skořicový cukr, případně si sami smíchejte moučkový cukr s mletou skořicí podle vlastní chuti. 

Na jablečnou náplň: 400 g jablek, 300 ml vody, 50 g cukru, 1 skořicový cukr, šťávu z půlky citronu a 1 vanilkový pudink. Na šlehačkovou náplň 300 g jogurtu, 20 g moučkového cukru, 1 skořicový cukr, 250 ml smetany na šlehání, 1 sáček želatinového ztužovače a 100 ml vody.

Pracovní postup krok za krokem

Díky několika vrstvám to vypadá, že jde o složitější moučník, ale v podstatě jen rozmáznete těsto na velký plech, potřete jeho povrch rozšlehaným vejcem a posypete mandlovými lupínky. Upečený plát ještě horký rozdělíte na dvě stejné poloviny a jednu z nich před plněním obrátíte posypem dolů. Připravíte si jablečnou i jogurtovou náplň, namažete je na polovinu plátu a druhým přiklopíte.

Máslo vyšlehejte do pěny spolu s moučkovým a vanilkovým cukrem a přidejte
K máslové pěně přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, celá vejce a těsto
Povrch těsta potřete zlehka rozšlehaným vejcem a posypte hustě mandlovými

Takže vzhůru na těsto: Máslo ušlehejte s oběma druhy cukru do pěny a přidejte špetku soli. Zvolna vmíchejte mouku smíchanou s kypřicím práškem a v mléku rozšlehané vejce. Vymíchané těsto rozetřete na plech s plátem papíru, povrch lehce potřete rozšlehaným vejcem a posypte směsí mandlových plátků se skořicovým cukrem. Plát pečte zhruba 12 minut při 200 °C.

Pečte dozlatova, ale dávejte pozor, aby se lupínky nepřipálily. Teplý plát na
Oloupaná jablka zbavená jadřinců a nakrájená na kostky zalijte vodou a pod
Jablka rozvařená doměkka jemně rozštouchejte a zavařte do nich pudink

Po vyjmutí z trouby rozdělte ještě teplý plát na dva stejné díly. Oloupaná a jádřinců zbavená jablka pokrájená na kostky poduste v kastrolu pod pokličkou asi sedm minut s vodou, cukrem, skořicí a citronovou šťávou. Zvlášť smíchejte pudink s trochou vody nebo jablečné šťávy, přilijte jej do ne zcela rozvařených a rozšťouchaných jablek a za stálého míchání vše asi minutu provařte.

Provařený jablkový pudink odstavte a horký naneste ve vyšší vrstvě na jednu
Zvlášť vymíchejte jogurt s cukrem včetně skořicového, vmíchejte ušlehanou
Tuhnoucí jogurtovou pěnu rozetřete co nejrychleji na povrch jablečného pudinku

Jeden díl upečeného plátu obraťte mandlovými lupínky dolů, jablečnou náplň na něj rozetřete a nechte ji vychladnout. Zvlášť promíchejte ručně jogurt s cukrem včetně skořicového, vmíchejte ušlehanou smetanu a dle návodu připravený ztužovač. Rychle promíchejte a ihned hmotu rozetřete na jablečnou náplň.

Na bílou náplň přiklopte druhý pečený plát, ale mandlovým posypem navrch, a
Přestože se jablečný pudink vařením rozjasní, v řezech lehce zrůžoví.

Náplně přiklopte druhým plátem, mandlovými lupínky nahoru. Nechte vše v chladu ztuhnout a pokrájejte na řezy. Po ochutnání zjistíte, že jablka, mandle, skořice a všechno ostatní jde opravdu skvěle dohromady.

Italský tip, jak zpracovat jablka do moučníku najdete v článku Z jablek a rumu vyrobíte moučník, kterému v zimě nikdo neodolá. Další tipy na české domácí řezy pak v časopise Knihovnička Recepty, Nejlepší domácí řezy IV.  

Autoři:




Nejčtenější

Jedna z nejobtížnějších disciplín: skoky po koulích
VIDEO: Tohle děti dospělým závidí. Rekordní nafukovací překážková dráha

Je to jako stokrát nafouknutý skákací hrad okořeněný překážkami ve stylu soutěžního pořadu Drtivá porážka. Přes tři sta metrů dlouhá nafukovací překážková...  celý článek

Klára Vodičková dokáže poradit, jak dobře vycházet s kočkami.
Kočky mluví na férovku, tvrdí zvířecí psycholožka Klára Vodičková

Klára Vodičková je taková zvířecí psycholožka. I v televizi teď radí, jak změnit lítou domácí šelmu na přítulné koťátko. Kočky zlobí hlavně z nudy, tvrdí v...  celý článek

Svému mazlíčkovi můžete kdykoliv zavolat domů. Když přijde k monitoru, na...
VIDEO: Když se nudí nebo je smutný, může vám pes zavolat do práce

Pomocí nenápadné krabičky, na kterou stoupnou packou, mají psí mazlíčci možnost zavolat svému majiteli třeba do práce. Oba při tom snímá kamera, takže majitel...  celý článek

Kiburi si užívá čerstvě uříznuté větve. Zatím sice jen s malými pupeny, nicméně...
I gorilám začne oblíbené období. Při pěkném počasí vyrazí o víkendu ven

Gorilám v pražské zoo pomalu končí období tahanic o větve i pobyt čistě ve vnitřních prostorách pavilonu. Pokud se udělá pěkně, vyrazí se zahájením letošní...  celý článek

Palačinky z ovesných vloček
Palačinky z ovesných vloček

Sladká a zdravá rychlovka. :)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.