Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Ze zralých zmrazených banánů připravíte vynikající zmrzlinu

aktualizováno 
Zralé až přezrálé banány s nahnědlou slupkou jsou ideální surovinou pro domácí ovocnou zmrzlinu, která je překvapivě osvěžující a chuťově naprosto dokonalá. Banány oloupete, vložíte do mikrotenového sáčku a necháte zmrznout. Pak je kdykoliv z mrazáku vezmete a zpracujete na zmrzlinu.

Využít lze samozřejmě i jakékoliv jiné ovoce a vždycky získáte zmrzlinu bez nežádoucích sladidel a dochucovadel, navíc plnou vitaminů a minerálů.

Návod na ni přinášíme ve spolupráci s vitariány pražské restaurace Biogurmania Jelica, kteří používají jen živé (tedy neupravené při vyšší teplotě než je 42 °C) ingredience v biokvalitě, aby tělo získalo z potravy jen to nejlepší (více o vitariánství a živé stravě bez sporáku čtěte zde).

Jednoduchá příprava ovocné zmrzliny

Ovocná zmrzlina má kromě již uvedeného také tu výhodu, že ji připravíte během chviličky, kdykoliv vás přepadne chuť na něco sladkého nebo třeba nečekaná návštěva. Stačí mít v mrazáku po ruce neustále kvalitní zmrazené ovoce.

Příprava banánové zmrzliny

Mlýnek na maso je na zpracování zmrazeného ovoce ideální: jednoduše jím zmrzlé banány (jahody, maliny, meruňky a podobně) "proženete" a získanou zmrzlou hmotu ještě podle chuti doladíte.

Vitariáni přidávají přímo do mlýnku k banánům surové kakaové boby (viz video), ale můžete použít i kakaový prášek. Také vanilková semínka zmrzlinu dochutí naprosto skvěle. Získáte je jednoduše z vanilkového lusku, který podélně rozříznete a semínka schovaná uvnitř stáhnete z lusku nožem. Můžete si je i "uskladnit" do zásoby do uzavřené skleničky.   

Banánovou zmrzlinu ochucenou jen kakaovými boby, kakaovým práškem a vanilkou jsme ochutnali. Byla osvěžující, měla nefalšovanou plnou chuť a jakékoli "jako banánové" uměle dochucené zmrzliny by vedle ní pohořely. Ani cukr nebyl potřeba. Pokud se bez něj neobejdete, použijte alespoň hnědý nerafinovaný. 

Podívejte se na postupy a videa, jak jsme s vitariány připravovali bezlepkovou pizzu bez pečení (zde) a cuketové špagety hotové za pár minut (zde).    

Autor:




Nejčtenější

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Ptačí budka ve stylu Slow TV od ateliéru Harddecore a serveru Technet.cz.
Postavte si vlastní Slow TV ptačí budku. Stačí vám šukalka a vrtačka

V zimě je potřeba ptáčky přikrmovat a v létě je dobré alespoň těm nejmenším postavit hnízdiště. Budka, kterou si podle našeho návodu vyrobíte, poslouží...  celý článek

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

Ovocné stromy je potřeba vysadit, než začne vegetační sezona. Kořeny stromků...
Poslední šance k výsadbě ovocných stromů, ale jen s vydatnou zálivkou

Jaro se plnou silou hlásí o slovo, takže máte posledních pár týdnů na výsadbu ovocných dřevin, které musí být v půdě co nejdříve před vegetačním obdobím. Jak...  celý článek

U veterináře. Ilustrační snímek
Na antibiotika nereagují už ani domácí mazlíčci. Nadužívají se jako u lidí

Problém nadužívání antibiotik se netýká jenom lidí. Stále častěji se objevuje i u psů a koček. Veterináři bijí na poplach a upozorňují na nutnost lepší...  celý článek

Další z rubriky

Vymazlený hamburger King of Dublin
V Den svatého Patrika se zazelenají i hamburgerové housky

Den svatého Patrika je irským svátkem, který se slaví po celém světě. Typickou zelenou barvu vtělí v pražské restauraci Bejzment specializované na přípravu...  celý článek

Zleva současní držitelé michelinské hvězdy: Radek Kašpárek, Roman Paulus a...
Jídlo v michelinských restauracích: od párku s hořčicí po menu za tři tisíce

Zajít si jednou za čas do restaurace oceněné michelinskou hvězdou nebo Bibem vůbec není špatné. Minimálně proto, aby se člověk nemusel spoléhat na názory...  celý článek

Jaroslav Sapík a Emauele Ridi
Duel kuchařů: Ridi nesnáší nudle s mákem, Sapík při natáčení trpí

Oba jsou skvělí kuchaři a své kulinářské umění umí prodat i na televizní obrazovce. A Češi jejich jídla milují, byť jsou velmi rozdílná. Jaroslav Sapík vařil...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.