Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Ze zralých zmrazených banánů připravíte vynikající zmrzlinu

aktualizováno 
Zralé až přezrálé banány s nahnědlou slupkou jsou ideální surovinou pro domácí ovocnou zmrzlinu, která je překvapivě osvěžující a chuťově naprosto dokonalá. Banány oloupete, vložíte do mikrotenového sáčku a necháte zmrznout. Pak je kdykoliv z mrazáku vezmete a zpracujete na zmrzlinu.

Využít lze samozřejmě i jakékoliv jiné ovoce a vždycky získáte zmrzlinu bez nežádoucích sladidel a dochucovadel, navíc plnou vitaminů a minerálů.

Návod na ni přinášíme ve spolupráci s vitariány pražské restaurace Biogurmania Jelica, kteří používají jen živé (tedy neupravené při vyšší teplotě než je 42 °C) ingredience v biokvalitě, aby tělo získalo z potravy jen to nejlepší (více o vitariánství a živé stravě bez sporáku čtěte zde).

Jednoduchá příprava ovocné zmrzliny

Ovocná zmrzlina má kromě již uvedeného také tu výhodu, že ji připravíte během chviličky, kdykoliv vás přepadne chuť na něco sladkého nebo třeba nečekaná návštěva. Stačí mít v mrazáku po ruce neustále kvalitní zmrazené ovoce.

Příprava banánové zmrzliny

Mlýnek na maso je na zpracování zmrazeného ovoce ideální: jednoduše jím zmrzlé banány (jahody, maliny, meruňky a podobně) "proženete" a získanou zmrzlou hmotu ještě podle chuti doladíte.

Vitariáni přidávají přímo do mlýnku k banánům surové kakaové boby (viz video), ale můžete použít i kakaový prášek. Také vanilková semínka zmrzlinu dochutí naprosto skvěle. Získáte je jednoduše z vanilkového lusku, který podélně rozříznete a semínka schovaná uvnitř stáhnete z lusku nožem. Můžete si je i "uskladnit" do zásoby do uzavřené skleničky.   

Banánovou zmrzlinu ochucenou jen kakaovými boby, kakaovým práškem a vanilkou jsme ochutnali. Byla osvěžující, měla nefalšovanou plnou chuť a jakékoli "jako banánové" uměle dochucené zmrzliny by vedle ní pohořely. Ani cukr nebyl potřeba. Pokud se bez něj neobejdete, použijte alespoň hnědý nerafinovaný. 

Podívejte se na postupy a videa, jak jsme s vitariány připravovali bezlepkovou pizzu bez pečení (zde) a cuketové špagety hotové za pár minut (zde).    

Autor:




Nejčtenější

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Další z rubriky

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Grilování jako jedna z nejoblíbenějších letních činností
Pošlete fotku grilované pochoutky a vyhrajte jeden z pěti grilů

Grilovací sezona se díky pěknému počasí rozjíždí naplno. To vám dá spoustu prostoru vyfotografovat vaši nejoblíbenější pochoutku a vyhrát nový gril. Pošlete...  celý článek

Kontroly se týkají jen velkých klimatizací.
Povinná kontrola klimatizací: jak se rodí fámy, které hýbou veřejností

Od 1. ledna 2017 platí pro majitele tepelných čerpadel a klimatizací nová povinnost provádět každoroční kontroly těsnosti a vést evidenční knihu. Majitelé...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.