Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Ze zralých zmrazených banánů připravíte vynikající zmrzlinu

aktualizováno 
Zralé až přezrálé banány s nahnědlou slupkou jsou ideální surovinou pro domácí ovocnou zmrzlinu, která je překvapivě osvěžující a chuťově naprosto dokonalá. Banány oloupete, vložíte do mikrotenového sáčku a necháte zmrznout. Pak je kdykoliv z mrazáku vezmete a zpracujete na zmrzlinu.

Využít lze samozřejmě i jakékoliv jiné ovoce a vždycky získáte zmrzlinu bez nežádoucích sladidel a dochucovadel, navíc plnou vitaminů a minerálů.

Návod na ni přinášíme ve spolupráci s vitariány pražské restaurace Biogurmania Jelica, kteří používají jen živé (tedy neupravené při vyšší teplotě než je 42 °C) ingredience v biokvalitě, aby tělo získalo z potravy jen to nejlepší (více o vitariánství a živé stravě bez sporáku čtěte zde).

Jednoduchá příprava ovocné zmrzliny

Ovocná zmrzlina má kromě již uvedeného také tu výhodu, že ji připravíte během chviličky, kdykoliv vás přepadne chuť na něco sladkého nebo třeba nečekaná návštěva. Stačí mít v mrazáku po ruce neustále kvalitní zmrazené ovoce.

Příprava banánové zmrzliny

Mlýnek na maso je na zpracování zmrazeného ovoce ideální: jednoduše jím zmrzlé banány (jahody, maliny, meruňky a podobně) "proženete" a získanou zmrzlou hmotu ještě podle chuti doladíte.

Vitariáni přidávají přímo do mlýnku k banánům surové kakaové boby (viz video), ale můžete použít i kakaový prášek. Také vanilková semínka zmrzlinu dochutí naprosto skvěle. Získáte je jednoduše z vanilkového lusku, který podélně rozříznete a semínka schovaná uvnitř stáhnete z lusku nožem. Můžete si je i "uskladnit" do zásoby do uzavřené skleničky.   

Banánovou zmrzlinu ochucenou jen kakaovými boby, kakaovým práškem a vanilkou jsme ochutnali. Byla osvěžující, měla nefalšovanou plnou chuť a jakékoli "jako banánové" uměle dochucené zmrzliny by vedle ní pohořely. Ani cukr nebyl potřeba. Pokud se bez něj neobejdete, použijte alespoň hnědý nerafinovaný. 

Podívejte se na postupy a videa, jak jsme s vitariány připravovali bezlepkovou pizzu bez pečení (zde) a cuketové špagety hotové za pár minut (zde).    

Autor:




Hlavní zprávy

Chybí vám kamarádka?
Chybí vám kamarádka?

Nové kamarádky v okolí najdete na eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.