Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zkuste oboustranné jablečné řezy s mandlemi a skořicí. Noblesní chuť

Letní jablka jsou tu, a to se ještě nespotřebovala ta z loňské úrody. Ideální čas pro pečení moučníků s jablky. Tak proč rodinu nepřekvapit i něčím jiným, než je tradiční štrúdl. Oblíbená kombinace se skořicovým cukrem zůstane zachována.
Přestože se jablečný pudink vařením rozjasní, v řezech lehce zrůžoví.

Přestože se jablečný pudink vařením rozjasní, v řezech lehce zrůžoví. S jogurtovou náplní ochucenou skořicí fantastická kombinace. | foto: Jiří Savinec

Ať už využijete jablka trhaná, padaná nebo povadlá z loňské sklizně, výsledek by měl stát za to, jako u většiny mlsů s jablky. Není divu, že jablečný závin je jedním z nejoblíbenějších, viz mlsní blogeři iDNES.cz zvolili králem moučníků štrúdl.

Tyto jablečné řezy navíc zaujmou i vizuálně: podávají se překlopené na bok, aby vynikly obě vrstvy vnitřní náplně i oboustranný mandlový posyp pečeného plátu.

Potřebné ingredience

Budete potřebovat 125 g másla, 125 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, špetku soli, 175 g hladké mouky, 2 lžičky kypřicího prášku, 50 ml mléka, 2 vejce (jedno do těsta, druhé na potření), 100 g mandlových plátků a 1 skořicový cukr, případně si sami smíchejte moučkový cukr s mletou skořicí podle vlastní chuti. 

Na jablečnou náplň: 400 g jablek, 300 ml vody, 50 g cukru, 1 skořicový cukr, šťávu z půlky citronu a 1 vanilkový pudink. Na šlehačkovou náplň 300 g jogurtu, 20 g moučkového cukru, 1 skořicový cukr, 250 ml smetany na šlehání, 1 sáček želatinového ztužovače a 100 ml vody.

Pracovní postup krok za krokem

Díky několika vrstvám to vypadá, že jde o složitější moučník, ale v podstatě jen rozmáznete těsto na velký plech, potřete jeho povrch rozšlehaným vejcem a posypete mandlovými lupínky. Upečený plát ještě horký rozdělíte na dvě stejné poloviny a jednu z nich před plněním obrátíte posypem dolů. Připravíte si jablečnou i jogurtovou náplň, namažete je na polovinu plátu a druhým přiklopíte.

Máslo vyšlehejte do pěny spolu s moučkovým a vanilkovým cukrem a přidejte
K máslové pěně přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, celá vejce a těsto
Povrch těsta potřete zlehka rozšlehaným vejcem a posypte hustě mandlovými

Takže vzhůru na těsto: Máslo ušlehejte s oběma druhy cukru do pěny a přidejte špetku soli. Zvolna vmíchejte mouku smíchanou s kypřicím práškem a v mléku rozšlehané vejce. Vymíchané těsto rozetřete na plech s plátem papíru, povrch lehce potřete rozšlehaným vejcem a posypte směsí mandlových plátků se skořicovým cukrem. Plát pečte zhruba 12 minut při 200 °C.

Pečte dozlatova, ale dávejte pozor, aby se lupínky nepřipálily. Teplý plát na
Oloupaná jablka zbavená jadřinců a nakrájená na kostky zalijte vodou a pod
Jablka rozvařená doměkka jemně rozštouchejte a zavařte do nich pudink

Po vyjmutí z trouby rozdělte ještě teplý plát na dva stejné díly. Oloupaná a jádřinců zbavená jablka pokrájená na kostky poduste v kastrolu pod pokličkou asi sedm minut s vodou, cukrem, skořicí a citronovou šťávou. Zvlášť smíchejte pudink s trochou vody nebo jablečné šťávy, přilijte jej do ne zcela rozvařených a rozšťouchaných jablek a za stálého míchání vše asi minutu provařte.

Provařený jablkový pudink odstavte a horký naneste ve vyšší vrstvě na jednu
Zvlášť vymíchejte jogurt s cukrem včetně skořicového, vmíchejte ušlehanou
Tuhnoucí jogurtovou pěnu rozetřete co nejrychleji na povrch jablečného pudinku

Jeden díl upečeného plátu obraťte mandlovými lupínky dolů, jablečnou náplň na něj rozetřete a nechte ji vychladnout. Zvlášť promíchejte ručně jogurt s cukrem včetně skořicového, vmíchejte ušlehanou smetanu a dle návodu připravený ztužovač. Rychle promíchejte a ihned hmotu rozetřete na jablečnou náplň.

Na bílou náplň přiklopte druhý pečený plát, ale mandlovým posypem navrch, a
Přestože se jablečný pudink vařením rozjasní, v řezech lehce zrůžoví.

Náplně přiklopte druhým plátem, mandlovými lupínky nahoru. Nechte vše v chladu ztuhnout a pokrájejte na řezy. Po ochutnání zjistíte, že jablka, mandle, skořice a všechno ostatní jde opravdu skvěle dohromady.

Italský tip, jak zpracovat jablka do moučníku najdete v článku Z jablek a rumu vyrobíte moučník, kterému v zimě nikdo neodolá. Další tipy na české domácí řezy pak v časopise Knihovnička Recepty, Nejlepší domácí řezy IV.  

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

Váš mazlíček může v květnu hrát o deku, granule a kapsičky pro psy a kočky

1. května 2024  1:05

Pokud máte doma roztomilého králíčka, kočku, psa, ještěrku nebo třeba koně, můžete si zahrát v...

Nechcete na zahradě chemická hnojiva? Zkuste to s mykorhizními houbami

1. května 2024

Mykorhizní houby jsou nezbytnou součástí přírodního ekosystému a hrají klíčovou roli v růstu a...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

Péči o dvě gorilí mimina v jedné náruči si zkouší Duni, dcera slavné Moji

30. dubna 2024

Minulý týden začala samice Kijivu, zkušená pětinásobná matka, půjčovat své sotva dvoutýdenní mládě...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...