Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rybí filet marinujte ve sladkém miso a ve víně a upečte. Je to lahůdka

  0:14
Pečený rybí filet „hamachi no saikyo miso yaki“ se dělá ze žlutoocasé ryby a marinuje se v pastě z kvašených sojových bobů, rýžového vína a sladkého vína na vaření. Je dalším chodem japonského menu, které si můžete vyzkoušet třeba na Vánoce nebo na Silvestra.

Tento pečený filet má lahodnou plnou chuť a milovníky čehokoliv pečeného by jednoznačně neměl zklamat. „Pokud by se vám filet ze žlutoocasé ryby špatně sháněl, chuťově nejblíže je jí tzv. máslová ryba neboli butterfish. Ovšem ta žlutoocasá je nejen mnohem méně tučná, ale i chutnější. Máslové ryby se nedá sníst moc, jinak může způsobit i trávicí potíže,“ varuje šéfkuchař Marek Hora, který ji proto raději nepřipravuje, přestože je u nás poměrně oblíbená.

K pečenému rybímu filetu si jako přílohu můžete dát nejen zeleninu nebo rýži, které jsou součástí každého japonského menu, ale klidně i bramborový salát. Recept na jeho japonskou verzi, překvapivě křupavou, vám ještě do Vánoc přineseme (více k japonskému menu zde).

Recept na „hamachi no saikyo miso yaki“

Na čtyři porce budete potřebovat cca 500 g žlutoocasé ryby s kůží (prodává se také pod japonským názvem hamachi, případně pod anglickým názvem yellowtail).

Na marinádu si připravte 300 g miso. To je pasta z kvašených sójových bobů, prodává se ve specializovaných prodejnách se zdravou výživou či japonskými ingrediencemi a připravuje se z ní například i vynikající polévka (více zde). Dále pak 100 ml sladkého japonského vína na vaření (najdete pod názvem mirin), 100 ml rýžového vína (tedy sake) a 150 g cukru. A na ozdobu limetku, případně i nakládaný lotosový kořen.

Nejprve si připravte marinádu. Sladké japonské víno mirin, sake, cukr a miso za stálého míchání krátce svařte a nechte vychladnout. Mezitím si připravte a naporcujte rybu: šupiny na kůži oškrábejte a očištěný filet nakrájejte na zhruba 130g porce.

„V Japonsku se všechny ryby zásadně pečou s kůží,“ vysvětluje Marek Hora, šéfkuchař japonské restaurace Yamato, proč z filetu neodstraňuje kůži. Kousky ryby pak ponořte do marinády a nechte marinovat nejlépe přes noc. Poté namarinované rybí kousky upečte běžným způsobem na grilu, z každé strany zhruba pět minut.

Na talíři pečený filet doplňte limetkou, určenou na dochucení. A pro větší barevnost, na kterou si Japonci opravdu hodně potrpí, můžete přidat i výrazně červený nakládaný lotosový kořen.

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Kousek od Brna mají zahrádku jako dlaň. Vešlo se všechno, dokonce i bazén

6. května 2024

Soutěž Tak tato pouhých 350 čtverečních metrů velká zahrada přistála do letošní soutěže Nejkrásnější...

Ředkvičky vyčistí tělo, rukola s polníčkem nakopnou imunitu a jste fit

6. května 2024

Příroda se probudila a slunce láká ven, mnohým z nás se však nikam nechce. Cítíme se unavení,...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Život amerických prezidentů se pojil se psy. Jaké měli nejradši?

4. května 2024

Do současné doby se na postu prezidenta Spojených států amerických vystřídalo už 48 lidí. Je...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ostrov kanibalů. Stalinistický režim na Sibiři zrealizoval noční můru

Pochytali na moskevských ulicích tisíce lidí, zločince, straníky, dělníky, matky od rodin. Deportovali je na Sibiř....