Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nejlepší zdroj bílkovin, aminokyselin, železa? Quinoa, poklad Inků

  0:19aktualizováno  13:48
„Matka zrno“ zní doslovný překlad výrazu quinoa v jazyce Inků. S příchodem Evropanů ale tuto plodinu nahradily obiloviny a její pěstování se dochovalo pouze v odlehlých hornatých oblastech Jižní Ameriky. Dnes za ni Severní Amerika i Evropa platí „zlatem“, protože pro nejrůznější dietáře je bohatým zdrojem bílkovin.
Máslová dýně zapečená s quinoou

Máslová dýně zapečená s quinoou | foto: www.probio.cz

Pod názvem quinoa (čti kinoa) najdete v prodejnách zdravé výživy drobná semínka merlíku čilského. Pro Inky byla základním kamenem jídelníčku jako pro Evropany obiloviny, s nimi však nemá merlík nic společného. Patří mezi laskavcovité jako amarant, řepa či špenát. A podobně jako u špenátu lze u něj konzumovat i listy.

Proč by měla být drahá quinoa takový zázrak?

Masožrout přednosti této plodiny, díky které byli schopni přežít i lidé v chudých hornatých oblastech, zřejmě nedocení. Flák hovězího mu bílkoviny či železo dodá také. Pro vegetariány a vegany je ovšem quinoa doslova požehnáním.

Merlík čilský neboli quinoa

Podle odbornice na bio potraviny Barbory Hernychové je quinoa výjimečná především tím, že obsahuje všech osm esenciálních aminokyselin, které lidský organismus nezbytně potřebuje a jinak než pestrou stravou mu je nedodáte. A o tom to je: je fajn vědět, jak udělat tělu dobře, i kdyby to měla být hrstička quinoy v zeleninovém salátu jednou za týden.

Přičtěte k tomu, že je quinoa bohatá na vápník, železo a fosfor, tedy minerály důležité pro správný růst kostí či prevenci anémie. Současně je přirozeně bezlepková, má minimální obsah tuků a je lehce stravitelná i pro malé děti či těhotné a kojící matky. Zda si vyberete quinou bílou, černou nebo červenou, už nehraje tak velkou roli. Jen ta černá a červená jsou pevnější a křupavější.

Jak zpracovat quinou?

Protože semínka obsahují saponiny s hořkou mýdlovou chutí, čímž se rostlina brání před sežráním hmyzem či ptáky, doporučuje se propláchnout je několikrát horkou vodou a při vaření odstraňovat z hladiny vzniklou pěnu.

Vaří se ve vodě zhruba v poměru 1:2 (případně zvyšte množství vody na poměr 2:5), kromě propláchnutí ji můžete před vařením orestovat na oleji. Vařená je zhruba za 15 až 20 minut, lze ji tedy například vařit dohromady i s rýží.

Drobná semínka jinak připomínají jáhly či kuskus a jejich zpracování v kuchyni není o nic složitější. Hodí se do polévek jako zavářka, což v kombinaci se snadnou stravitelností nabízí možnost přidávání nejen do dětských zeleninových vývarů. Díky lehce oříškové chuti chutná i jako součást pilafu, rizota, kaší, již zmíněných salátů i zapečených pokrmů, a to na slano i sladko. Jako příloha je výborná místo rýže nebo v kombinaci s ní.

Nevýhodou je vysoká cena, kterou módní vlna vynesla do závratných výšin, takže cena za čtvrtkilový sáček klidně vyšplhá ke stokoruně.

Proč je quinoa tak strašně drahá?

Cenu merlíku vyhnala poptávka bohaté Severní Ameriky a posléze i Evropy po zdravých potravinách. Díky tomu sice jihoameričtí pěstitelé bohatnou, ovšem na úkor toho, že ji sami přestávají jíst a dávají přednost levnějším potravinám.

Kde roste quinoa?

Pěstování merlíku čilského se vrací do původních oblastí zhruba od poloviny osmdesátých let, aktuálně se pěstuje v Bolívii, Kolumbii, Ekvádoru, Peru a Chile.

Merlík čilský neboli quinoa (Chenopodium quinoa) je domovem v Jižní Americe.
Merlík čilský neboli quinoa (Chenopodium quinoa) je domovem v Jižní Americe.

Merlík čilský neboli quinoa (Chenopodium quinoa) je domovem v Jižní Americe.

Z merlíku se pro řadu jihoamerických států stala především výnosná vývozní komodita, což bohužel nahrává i jejímu čím dál průmyslovějšímu pěstování. Intenzivnější pěstování ovšem místo tradičního hnojení trusem lam využívá umělá hnojiva a dlouhodobě znehodnocuje půdu, takže se pěstování přesouvá do dalších oblastí.

Podle dovozců vám tedy jen nálepka bio zaručí, že si kupujete plodinu vypěstovanou bez použití „chemie“ a nepodílíte se tak na znehodnocování půdy v tradičních oblastech pěstování merlíku čilského.

Pokusy o pěstování této plodiny se samozřejmě objevují jak ve Spojených Státech, tak v Evropě, u nás se merlík pěstuje čistě jako okrasná rostlina v botanických zahradách. Vypadá velmi podobně jako běžný laskavec latnatý.

Recept na máslovou dýni zapečenou s quinoou

Ingredience potřebné pro 4 porce: 1 středně velká máslová dýně, olivový olej, pepř a sůl, sušené oregano, 1 středně velká nasekaná cibule, 100 g sýra feta, 50 g opražených piniových oříšků, 1 malá nastrouhaná mrkev, pažitka, šťáva z poloviny bio citronu, na kostičky nakrájená červená paprika, 50 g černých vypeckovaných oliv a samozřejmě quinoa (100 g).

Máslová dýně s quinoou

Omytou máslovou dýni rozpulte, ztvrdlou slupku oloupejte, vydlabejte semínka a část dužiny s vlákny vložte na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte dýni olivovým olejem, osolte, opepřete a pečte v troubě předehřáté na 180°C zhruba 35 minut do změknutí.

Mezitím na oleji zpěňte nasekanou cibulku a přidejte k ní nastrouhanou mrkev s uvařenou quinoou (propláchnutou ji vařte ve vodě v poměru 1:2 zhruba 15 minut). Osolte, ochuťte oreganem a směs společně poduste asi 10 minut, nakonec smíchejte s černými olivami, citronovou šťávou a kostičkami fety.

Změklé půlky dýně vyndejte z trouby, naplňte je zeleninovou směsí s quinoou a zhruba 10 minut dopékejte v troubě. Před podáváním posypte čerstvou pažitkou a lehce na sucho opraženými piniovými oříšky. Podávejte jako přílohu k masu, nebo se zeleninovým salátem jako vegetariánské jídlo.

Upečte si quiche

Ingredience: 180 g bílé quinoy, červená cibule, půlka čerstvého pórku, 2 stroužky česneku, 1 malá brokolice, půlka červené papriky, lžička římského kmínu, 2 vejce, rýžová smetana, čerstvá pažitka, libeček a sůl.

Slaný koláč quiche s quinoou

V lehce osolené vodě uvařte quinoou, zvlášť povařte cca 5 až 8 minut brokolici. Na olivovém oleji osmahněte cibulku, přidejte pokrájený pórek, papriku, česnek a římský kmín a společně orestujte. Přidejte uvařenou brokolici, nechte vychladnout a vmíchejte rýžovou smetanu, vejce a nasekané bylinky a osolte podle chuti.

Formu na koláč nebo pekáček vyložte pečicím papírem, dno vyložte vrstvičkou uvařené quinoy, lehce stlačte a na tento korpus nalijte směs ze zeleniny. Můžete přidat i mozzarellu nebo ovčí či kozí sýr, pečte zhruba 20 minut v troubě předehřáté na 200 °C a ještě teplé podávejte.

Salát z quinoy, opečených rajčat a cizrny

Potřebujete hrnek quinoy, konzervu sterilované cizrny, 300 g rajčat, 2 lžíce oleje, 50 g rukoly nebo rokety, sůl a pepř na dochucení. Na zálivku 5 lžic olivového oleje, 3 lžíce citronové šťávy, 3 stroužky česneku, sůl a pepř na dochucení.

Salát s quinoou, z opečených rajčat a cirzny

Troubu předehřejte na 170 °C, rajčata nakrájejte na větší kusy a společně s okapanou cizrnou přidejte na pekáč, ochuťte olivovým olejem, solí a čerstvě podrceným pepřem a dejte zhruba na 40 minut péct (nebo na 10 minut na gril).

Do dvou hrnků vroucí vody vsypte hrnek quinoy a vařte zhruba 15 minut, až se vyvaří voda, potom nechte chvíli dojít pod poklicí. Nechte vychladnout, přidejte dresink a nakrájenou rukolu, promíchejte a můžete podávat.

Další recepty na vaření s quinoou najdete zde, pokud se vám nechce sahat po jihoamerické plodině, udělejte si něco dobrého ze staré dobré české pohanky (tipy zde) nebo loupaného prosa (více o jáhlách a recepty z nich najdete zde):

24. září 2015

  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Kousek od Brna mají zahrádku jako dlaň. Vešlo se všechno, dokonce i bazén

6. května 2024

Soutěž Tak tato pouhých 350 čtverečních metrů velká zahrada přistála do letošní soutěže Nejkrásnější...

Ředkvičky vyčistí tělo, rukola s polníčkem nakopnou imunitu a jste fit

6. května 2024

Příroda se probudila a slunce láká ven, mnohým z nás se však nikam nechce. Cítíme se unavení,...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Život amerických prezidentů se pojil se psy. Jaké měli nejradši?

4. května 2024

Do současné doby se na postu prezidenta Spojených států amerických vystřídalo už 48 lidí. Je...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ostrov kanibalů. Stalinistický režim na Sibiři zrealizoval noční můru

Pochytali na moskevských ulicích tisíce lidí, zločince, straníky, dělníky, matky od rodin. Deportovali je na Sibiř....