Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Na Nový rok buďte svěží. Oceněný kávový drink vás postaví na nohy

  0:16aktualizováno  0:16
Rosemary je osvěžující koktejl, který obsahuje nejen alkohol, ale i studenou kávu. A že je namíchaný opravdu skvěle, o tom svědčí stříbrná příčka, kterou si za jeho přípravu vysloužil český barista Ondřej Hurtík v roce 2015 na mistrovství světa v Göteborgu v kategorii Coffee in Good Spirits.

Příprava kávových drinků s alkoholem zdaleka není jednoduchou disciplínou. Už proto, že i příprava dobré kávy je uměním sama o sobě, ale při míchání drinků je káva „jen“ jednou z ingrediencí. Jenže právě proto si na její přípravě dejte záležet a hlavně sáhněte ideálně po ovocné kávě s květinovým aroma. Sám autor drinku Rosemary doporučuje například etiopskou nebo keňskou.

Fotogalerie

Najít pro kávový drink s alkoholem vyvážený poměr všech složek, aby je káva nepřebíjela, není nic jednoduchého. I v tom jsou specifické. Jenže tyhle výzvy Ondřeje Hurtíka, baristu dejvické kavárny Místo, prostě baví. Takže si práci často doslova nosí i domů a po večerech vymýšlí nové kombinace a ladí chutě.

Ve zmíněném drinku Rosemary ovocnou chuť kávy ještě podtrhne gin, citrusy pak bublinková růžová limonáda a pomerančový likér. Ano, jsou to ochlazující citrusové tóny vhodné pro horké léto. Ale osvěžujícího efektu tohoto drinku je škoda nevyužít kdykoliv je to během roku potřeba.

Pusťte se do přípravy Rosemary od Ondřeje Hurtíka

Ideální poměr ingrediencí pro Rosemary je: 2 cl ginu (Ondřej považuje za nejlepší pro tento drink gin Žufánek OMFG) + 2 cl francouzského pomerančového likéru Grand Marnier Cordon Rouge + 7,5 cl jemné ledové filtrované kávy (kterou snadno připravíte podle tohoto návodu) + 5 cl růžové limonády Fentimans Rose Lemonade a snítka čerstvého rozmarýnu.

Filtrovanou kávu nalijte do velké sklenice s ledem, přilijte gin i likér, vymíchejte a nalijte přes sítko do sklenice s kostkou ledu. Pak teprve zalijte růžovou limonádou a doplňte snítkou rozmarýnu, který zvýrazní aroma ginu.

Pokud snad ale nemůžete po silvestrovských oslavách alkohol ani cítit, připravte si podle Ondřeje kávovou limonádu bez alkoholu (návod i s videem zde). Na nohy by vás spolehlivě měla postavit také. Kdykoliv.

Autor:




Nejčtenější

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Další z rubriky

Do čatní můžete skvěle zpracovat přebytky úrody, od švestek po rajčata, která...
Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu...  celý článek

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Akumulační vložky jsou jako skládačka, objednávají se zvlášť.
Malý výkon a akumulaci. Taková krbová kamna potřebují nízkoenergetické domy

Klasická krbová kamna jsou perfektní pro nezateplené chaty a chalupy. Ale nové domy, které se stále častěji staví v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.