Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Na Nový rok buďte svěží. Oceněný kávový drink vás postaví na nohy

  0:16aktualizováno  0:16
Rosemary je osvěžující koktejl, který obsahuje nejen alkohol, ale i studenou kávu. A že je namíchaný opravdu skvěle, o tom svědčí stříbrná příčka, kterou si za jeho přípravu vysloužil český barista Ondřej Hurtík v roce 2015 na mistrovství světa v Göteborgu v kategorii Coffee in Good Spirits.

Příprava kávových drinků s alkoholem zdaleka není jednoduchou disciplínou. Už proto, že i příprava dobré kávy je uměním sama o sobě, ale při míchání drinků je káva „jen“ jednou z ingrediencí. Jenže právě proto si na její přípravě dejte záležet a hlavně sáhněte ideálně po ovocné kávě s květinovým aroma. Sám autor drinku Rosemary doporučuje například etiopskou nebo keňskou.

Fotogalerie

Najít pro kávový drink s alkoholem vyvážený poměr všech složek, aby je káva nepřebíjela, není nic jednoduchého. I v tom jsou specifické. Jenže tyhle výzvy Ondřeje Hurtíka, baristu dejvické kavárny Místo, prostě baví. Takže si práci často doslova nosí i domů a po večerech vymýšlí nové kombinace a ladí chutě.

Ve zmíněném drinku Rosemary ovocnou chuť kávy ještě podtrhne gin, citrusy pak bublinková růžová limonáda a pomerančový likér. Ano, jsou to ochlazující citrusové tóny vhodné pro horké léto. Ale osvěžujícího efektu tohoto drinku je škoda nevyužít kdykoliv je to během roku potřeba.

Pusťte se do přípravy Rosemary od Ondřeje Hurtíka

Ideální poměr ingrediencí pro Rosemary je: 2 cl ginu (Ondřej považuje za nejlepší pro tento drink gin Žufánek OMFG) + 2 cl francouzského pomerančového likéru Grand Marnier Cordon Rouge + 7,5 cl jemné ledové filtrované kávy (kterou snadno připravíte podle tohoto návodu) + 5 cl růžové limonády Fentimans Rose Lemonade a snítka čerstvého rozmarýnu.

Filtrovanou kávu nalijte do velké sklenice s ledem, přilijte gin i likér, vymíchejte a nalijte přes sítko do sklenice s kostkou ledu. Pak teprve zalijte růžovou limonádou a doplňte snítkou rozmarýnu, který zvýrazní aroma ginu.

Pokud snad ale nemůžete po silvestrovských oslavách alkohol ani cítit, připravte si podle Ondřeje kávovou limonádu bez alkoholu (návod i s videem zde). Na nohy by vás spolehlivě měla postavit také. Kdykoliv.

Autor:



Nejčtenější

Chtěli vylovit basketbalový míč, pod vodou čekalo překvapení

Oficiální míč NBA

Nezvyklý úlovek se podařil manželům Annie a Ianovi Gilbertovým při projížďce na moři. Když chtěli z vody vylovit...

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...



Čeští modeláři zaperlili. Z mistrovství světa přivezli desítky medailí

Jeden z exponátů na Scale Modelword 2017 v britském Telfordu

Akce Scale Modelword 2017 v britském Telfordu je největší modelářská show na světě a mezi odborníky se považuje za...

Velká soutěž o nejkrásnějšího psa. Pošlete fotku svého mazlíčka

Rotvajler Hank u kufru s aparaturou pro geologický výzkum. Pes našel kufr,...

Redakce iDNES.cz vyhlašuje velkou soutěž o nejkrásnějšího pejska. Během čtyř týdnů můžete posílat fotografie svých psů...

Tygří koťata už s mámou olizují maso, od čtvrtka budou k vidění

Šestitýdenní kotě tygra malajského (Zoo Praha 14.11.2017)

Jedenáctiletá malajská tygřice Banya odchovává sice teprve svoje první koťata, ale s takovou péčí, že už se chovatelé...

Další z rubriky

Upečte si anglický rostbíf. Podle Pohlreicha není nic jednoduššího

Anglický rostbíf zvládnete i doma. Odpočinuté maso po upečení nakrájíte na...

Pěkný odleželý kus roštěné je dobrý základ pro to, abyste zvládli připravit tradiční anglický rostbíf. Přípravy se...

K pečínce zkuste svěže vyhlížející blanšírované zelí podle Pohlreicha

Blanšírované zelí má dokonce lepší barvu než syrové - zesklovatí a barvy se...

Jak zelí tepelně upravit, aby bylo nejen chutné, ale dalo se na něj i koukat? Podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha je...

Dnes je Světový den toalet. Nejzdravější je vyměšování v podřepu

Muzeum historických nočníků a toalet na pražské Výtoni

Podle Světové zdravotnické organizace nemá k toaletě stále přístup více než 2,4 miliardy lidí. Letošním tématem...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.