Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Na Nový rok buďte svěží. Oceněný kávový drink vás postaví na nohy

  0:16aktualizováno  0:16
Rosemary je osvěžující koktejl, který obsahuje nejen alkohol, ale i studenou kávu. A že je namíchaný opravdu skvěle, o tom svědčí stříbrná příčka, kterou si za jeho přípravu vysloužil český barista Ondřej Hurtík v roce 2015 na mistrovství světa v Göteborgu v kategorii Coffee in Good Spirits.

Příprava kávových drinků s alkoholem zdaleka není jednoduchou disciplínou. Už proto, že i příprava dobré kávy je uměním sama o sobě, ale při míchání drinků je káva „jen“ jednou z ingrediencí. Jenže právě proto si na její přípravě dejte záležet a hlavně sáhněte ideálně po ovocné kávě s květinovým aroma. Sám autor drinku Rosemary doporučuje například etiopskou nebo keňskou.

Fotogalerie

Najít pro kávový drink s alkoholem vyvážený poměr všech složek, aby je káva nepřebíjela, není nic jednoduchého. I v tom jsou specifické. Jenže tyhle výzvy Ondřeje Hurtíka, baristu dejvické kavárny Místo, prostě baví. Takže si práci často doslova nosí i domů a po večerech vymýšlí nové kombinace a ladí chutě.

Ve zmíněném drinku Rosemary ovocnou chuť kávy ještě podtrhne gin, citrusy pak bublinková růžová limonáda a pomerančový likér. Ano, jsou to ochlazující citrusové tóny vhodné pro horké léto. Ale osvěžujícího efektu tohoto drinku je škoda nevyužít kdykoliv je to během roku potřeba.

Pusťte se do přípravy Rosemary od Ondřeje Hurtíka

Ideální poměr ingrediencí pro Rosemary je: 2 cl ginu (Ondřej považuje za nejlepší pro tento drink gin Žufánek OMFG) + 2 cl francouzského pomerančového likéru Grand Marnier Cordon Rouge + 7,5 cl jemné ledové filtrované kávy (kterou snadno připravíte podle tohoto návodu) + 5 cl růžové limonády Fentimans Rose Lemonade a snítka čerstvého rozmarýnu.

Filtrovanou kávu nalijte do velké sklenice s ledem, přilijte gin i likér, vymíchejte a nalijte přes sítko do sklenice s kostkou ledu. Pak teprve zalijte růžovou limonádou a doplňte snítkou rozmarýnu, který zvýrazní aroma ginu.

Pokud snad ale nemůžete po silvestrovských oslavách alkohol ani cítit, připravte si podle Ondřeje kávovou limonádu bez alkoholu (návod i s videem zde). Na nohy by vás spolehlivě měla postavit také. Kdykoliv.

Autor:




Nejčtenější

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Další z rubriky

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.