Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Když dojdou brambory a zbude chleba, napečte chleboráky

aktualizováno 
Kdo by nemiloval bramboráky pěkně ochucené česnekem a majoránkou. Připravit si můžete i jejich obdobu, kde jako základní surovinu využijete nalámané kousky starého chleba.

Postup je podle šéfkuchaře Petra Peška z iniciativy Zachraň jídlo velice jednoduchou variací na běžný bramborák: starý chléb prostě nalámete na kousky, v misce zalijete vodou či vývarem a necháte je zhruba dvacet minut namočené. Potom přebytečnou tekutinu slijte a rozmočený chléb rozmačkejte vidličkou nebo šťouchačkou na brambory na homogenní kaši.

Fotogalerie

Přidejte pár lžic polohrubé mouky, jedno až dvě vajíčka, trochu majoránky, drceného kmínu a čerstvě nadrceného pepře. Podle chuti pak třeba nadrobno pokrájený pórek a pár nastrouhaných nebo rozmačkaných stroužků česneku.

Pak směs dobře promíchejte, přisolte podle chuti a na rozehřátém oleji můžete smažit do zlatova chlebové ´bramboráčky´ jako obvykle. Podávat je můžete se zeleninovým salátem nebo jako přílohu k dalšímu jídlu.   

Ze starého pečiva můžete připravit i zeleninový salát

Italský tip šéfkuchaře Emanuela Ridiho na využití starého pečiva do zeleninového salátu najdete i s návodným videem zde. I v Itálii totiž platí, že v kuchyni se dá zužitkovat všechno. A chleba, který nasákne olivovým olejem a šťávou z rajčat a okurek, je pochoutka.

Pokud byste ocenili praktické tipy, jak skladovat nejen chleba, ale i zeleninu tak, abyste ušetřili, najdete je v předchozím článku zde.

Autoři: ,




Nejčtenější

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Další z rubriky

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.