Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Když dojdou brambory a zbude chleba, napečte chleboráky

aktualizováno 
Kdo by nemiloval bramboráky pěkně ochucené česnekem a majoránkou. Připravit si můžete i jejich obdobu, kde jako základní surovinu využijete nalámané kousky starého chleba.

Postup je podle šéfkuchaře Petra Peška z iniciativy Zachraň jídlo velice jednoduchou variací na běžný bramborák: starý chléb prostě nalámete na kousky, v misce zalijete vodou či vývarem a necháte je zhruba dvacet minut namočené. Potom přebytečnou tekutinu slijte a rozmočený chléb rozmačkejte vidličkou nebo šťouchačkou na brambory na homogenní kaši.

Fotogalerie

Přidejte pár lžic polohrubé mouky, jedno až dvě vajíčka, trochu majoránky, drceného kmínu a čerstvě nadrceného pepře. Podle chuti pak třeba nadrobno pokrájený pórek a pár nastrouhaných nebo rozmačkaných stroužků česneku.

Pak směs dobře promíchejte, přisolte podle chuti a na rozehřátém oleji můžete smažit do zlatova chlebové ´bramboráčky´ jako obvykle. Podávat je můžete se zeleninovým salátem nebo jako přílohu k dalšímu jídlu.   

Ze starého pečiva můžete připravit i zeleninový salát

Italský tip šéfkuchaře Emanuela Ridiho na využití starého pečiva do zeleninového salátu najdete i s návodným videem zde. I v Itálii totiž platí, že v kuchyni se dá zužitkovat všechno. A chleba, který nasákne olivovým olejem a šťávou z rajčat a okurek, je pochoutka.

Pokud byste ocenili praktické tipy, jak skladovat nejen chleba, ale i zeleninu tak, abyste ušetřili, najdete je v předchozím článku zde.

Autoři: ,



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

VIDEO: Založte si vermikompostér a zužitkujte organické zbytky i v bytě

Ke hnojení je nejlepší vermikompost. Vyrobit si ho můžete i doma

Pokud připustíte, že vám s kompostováním organických zbytků budou doma pomáhat kalifornské žížaly, lze nejen slupky z...

Na lovu kešek stačí používat hlavu, užívají si ho i rodiny s dětmi

Keškaře neboli kačery najdete i mezi dětmi, koníčku se věnují celé rodiny.

Kačeři alias lovci kešek jsou všude kolem nás, tento koníček spojuje celé rodiny. Ačkoli o geocachingu se v posledních...

Sedmdesát vynikajících kuchařů se spojilo a sepsalo jedinečnou kuchařku

Pečený vepřový hřbet, jelítko, konfitované batáty a brambory, opečená karotka s...

Každý z kuchařů uvařil tři oblíbené recepty a vznikla „tlustokniha“ s 210 recepty, které si sice běžně můžete dát v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz