Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Dokonalou kachnu upeče i absolutní začátečník. Stačí kmín, sůl a budík

aktualizováno 
Minimální námaha, primitivní postup, prosté ingredience a dokonale měkký, šťavnatý a pro milovníky kůrčičky i křupavý výsledek. Tomu se říká absolutně dokonalý recept, o který se se čtenáři Kuchařky pro dceru podělila Jana Florentýna Zatloukalová. Jako nevěřící Tomášové jsme ho vyzkoušeli a fakt nemá chybu.

Po šesti hodinách poprvé zvednete pokličku, ucítíte úžasnou vůni a zjistíte, že je opravdu hotovo. | foto: Martina Čermáková

Upéct kachnu jako od babičky je pro většinu dnešních hospodyněk nadlidský úkol. "Až zvládneš dobře upéct kachnu nebo husu, můžeš se vdávat," slýchávala jsem od maminky. Vzala jsem to doslova, takže jsem se vdavky fakt netrápila.

Tajemství spočívá v pomalém pečení

Teď už mají mladé holky vystaráno, protože jim stačí jen najít si tento geniální recept na kachnu pečenou velmi pomalu, případně náš článek Svatomartinská husa krok za krokem. Peče se sama, bez kontroly.  

To Jana Florentýna Zatloukalová (rozhovor s ní najdete ZDE), která je současně i majitelkou úspěšné žižkovské restaurace Bistro Florentýna, si prošla hledáním toho správného "kachního" receptu na vlastní kůži. "Teprve když jsem z časové nouze zavřela kachnu přes noc do trouby při velmi nízké pečící teplotě a nechala jim tam bez jakéhokoliv náznaku pozornosti až do rána, dostala jsem to, po čem jsem vždycky toužila," vysvětluje ke svému receptu.   

Opravdu potřebujete jen kachnu, pekáč, sůl, kmín a budíka

Postup přípravy nemůže být jednodušší. Kachnu očistěte a omyjte zevnitř i zvenku pod tekoucí studenou vodou, nechte ji okapat a osušte papírovou utěrkou.

Očištěnou kachnu ještě zbavte přebytečné kůže.
Křidélka můžete v
Odříznuté části kachny můžete použít na výborný vývar, určitě ho využijete při

Můžete také odříznout krk, konce křidélek a biskupa a využít je na vývar. (Například viz Domácí kuřecí vývar jako od babičky táhněte alespoň dvě hodiny.)

Kachnu osolte vně i uvnitř.
Kachnu po obou stranách posypte kmínem.
Sůl a kmín jsou jediné ingredience, které ke kachně přidáte.

Pak kachnu důkladně ze všech stran osolte zhruba lžičkou soli, třetina z toho by měla přijít do útrob kachny. Kůži pak ještě ze všech stran posypte kmínem.

Pekáček či kastrol přikryjte pokličkou.
Pekáček přikrytý pokličkou vložte do trouby do spodní polohy.

Takto připravenou kachnu vložte do pekáčku s dobře přiléhajícím víkem či pokličkou. Pasovat by do něj měla tak akorát, aby ji pěkně "objal". Přikryjte a vložte do trouby na rošt zasunutý do spodní třetiny, termostat nastavte na 120°C. Já použila klasický litinový kastrol, takové to "černé nádobí s modrým vnitřkem".

"Pečte bez jakýchkoliv zásahů a průzkumných manévrů včetně otvírání trouby nebo nadzvedávání víka 5 až 6 hodin, na přesném čase rozhodně nesejde," radí Zatloukalová. Vzala jsem ji za slovo a po "uložení" kastrolu s kachnou do trouby jsem si jen na mobilu nařídila budík přesně o šest hodin později.

Po šesti hodinách poprvé zvednete pokličku a zjistíte, že je opravdu hotovo.
Ke kachně samozřejmě patří červené zelí. Jestli si ji dáte s opečenými

Ještě že jsem to udělala, protože jinak bych kvůli práci na zahradě na kačenu zapomněla. V kuchyni to jen slabě vonělo po pečínce, ovšem vůně, která se vyvalila po otevření trouby a zvednutí pokličky, neměla chybu.

Stejně tak kachní pečínka. Ležela ve vypečené šťávě a omastku jako v pokojíčku, ani známky po nějakém spálení nebo vysušení. Masíčko bylo měkoučké, krásně šťavnaté a chuťově naprosto dokonalé. V ústech se doslova rozplývalo. Hned bylo jasné, že u nás doma teď bude kačenka na jídelníčku častěji.

Pokud byste snad toužili po křupavější kůži než v našem případě, stačí kachnu ještě na chvíli do trouby vrátit bez pokličky a nechat ji zprudka zapéct při 200 °C. A po deseti minutách bude mít kůrčičku ještě zlatavější a křupavější. 





Nejčtenější

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Další z rubriky

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Zdeněk Pohlreich v jednom z konfrontačních rozhovorů s majitelem Bílého koníčka...
VIDEO: Z Třeboně jede Pohlreich nadšený i znechucený, hvězdu dá a nedá

Jako předkrm vydlabané plněné brambory, po kterých už máte dost. Neestetické lečo, které může chutnat milionově, ale do restaurace nepatří. Majitel, který se...  celý článek

Takto vypadá termostatický ventil po sundání termostatické hlavice.
PORADNA: Proč v zimě radiátor netopí? Možná je zatuhlý termostatický ventil

Před zimou jsem kontroloval radiátory a zarazilo mě, že jsou tyčinky termostatických ventilů úplně zaražené uvnitř. To znamená, že vlastně vůbec nemohou...  celý článek

Zeleninové hranolky
Zeleninové hranolky

Hranolky nemusí být zabijákem diety.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.