Dokonalou kachnu upeče i absolutní začátečník. Stačí kmín, sůl a budík

Minimální námaha, primitivní postup, prosté ingredience a dokonale měkký, šťavnatý a pro milovníky kůrčičky i křupavý výsledek. Tomu se říká absolutně dokonalý recept, o který se se čtenáři Kuchařky pro dceru podělila Jana Florentýna Zatloukalová. Jako nevěřící Tomášové jsme ho vyzkoušeli a fakt nemá chybu.
Po šesti hodinách poprvé zvednete pokličku, ucítíte úžasnou vůni a zjistíte, že

Po šesti hodinách poprvé zvednete pokličku, ucítíte úžasnou vůni a zjistíte, že je opravdu hotovo. | foto: Martina Čermáková

Další tipy

Upéct kachnu jako od babičky je pro většinu dnešních hospodyněk nadlidský úkol. "Až zvládneš dobře upéct kachnu nebo husu, můžeš se vdávat," slýchávala jsem od maminky. Vzala jsem to doslova, takže jsem se vdavky fakt netrápila.

Tajemství spočívá v pomalém pečení

Teď už mají mladé holky vystaráno, protože jim stačí jen najít si tento geniální recept na kachnu pečenou velmi pomalu, případně náš článek Svatomartinská husa krok za krokem. Peče se sama, bez kontroly.  

To Jana Florentýna Zatloukalová (rozhovor s ní najdete ZDE), která je současně i majitelkou úspěšné žižkovské restaurace Bistro Florentýna, si prošla hledáním toho správného "kachního" receptu na vlastní kůži. "Teprve když jsem z časové nouze zavřela kachnu přes noc do trouby při velmi nízké pečící teplotě a nechala jim tam bez jakéhokoliv náznaku pozornosti až do rána, dostala jsem to, po čem jsem vždycky toužila," vysvětluje ke svému receptu.   

Opravdu potřebujete jen kachnu, pekáč, sůl, kmín a budíka

Postup přípravy nemůže být jednodušší. Kachnu očistěte a omyjte zevnitř i zvenku pod tekoucí studenou vodou, nechte ji okapat a osušte papírovou utěrkou.

Očištěnou kachnu ještě zbavte přebytečné kůže.
Křidélka můžete v "lokti" odříznout.
Odříznuté části kachny můžete použít na výborný vývar, určitě ho využijete při

Můžete také odříznout krk, konce křidélek a biskupa a využít je na vývar. (Například viz Domácí kuřecí vývar jako od babičky táhněte alespoň dvě hodiny.)

Kachnu osolte vně i uvnitř.
Kachnu po obou stranách posypte kmínem.
Sůl a kmín jsou jediné ingredience, které ke kachně přidáte.

Pak kachnu důkladně ze všech stran osolte zhruba lžičkou soli, třetina z toho by měla přijít do útrob kachny. Kůži pak ještě ze všech stran posypte kmínem.

Pekáček či kastrol přikryjte pokličkou.
Pekáček přikrytý pokličkou vložte do trouby do spodní polohy.

Takto připravenou kachnu vložte do pekáčku s dobře přiléhajícím víkem či pokličkou. Pasovat by do něj měla tak akorát, aby ji pěkně "objal". Přikryjte a vložte do trouby na rošt zasunutý do spodní třetiny, termostat nastavte na 120°C. Já použila klasický litinový kastrol, takové to "černé nádobí s modrým vnitřkem".

"Pečte bez jakýchkoliv zásahů a průzkumných manévrů včetně otvírání trouby nebo nadzvedávání víka 5 až 6 hodin, na přesném čase rozhodně nesejde," radí Zatloukalová. Vzala jsem ji za slovo a po "uložení" kastrolu s kachnou do trouby jsem si jen na mobilu nařídila budík přesně o šest hodin později.

Po šesti hodinách poprvé zvednete pokličku a zjistíte, že je opravdu hotovo.
Ke kachně samozřejmě patří červené zelí. Jestli si ji dáte s opečenými...

Ještě že jsem to udělala, protože jinak bych kvůli práci na zahradě na kačenu zapomněla. V kuchyni to jen slabě vonělo po pečínce, ovšem vůně, která se vyvalila po otevření trouby a zvednutí pokličky, neměla chybu.

Stejně tak kachní pečínka. Ležela ve vypečené šťávě a omastku jako v pokojíčku, ani známky po nějakém spálení nebo vysušení. Masíčko bylo měkoučké, krásně šťavnaté a chuťově naprosto dokonalé. V ústech se doslova rozplývalo. Hned bylo jasné, že u nás doma teď bude kačenka na jídelníčku častěji.

Pokud byste snad toužili po křupavější kůži než v našem případě, stačí kachnu ještě na chvíli do trouby vrátit bez pokličky a nechat ji zprudka zapéct při 200 °C. A po deseti minutách bude mít kůrčičku ještě zlatavější a křupavější. 

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...