VIDEO: Naučte se s Pohlreichem gratinovat čili zapékat jako pravý Ital

aktualizováno 
„Na zapečeném jídle nemusí být tuna třicítky eidamu,“ říká Zdeněk Pohlreich, když si s Emanuelem Ridim dává gratinovaný mořský jazyk, mušle svatého Jakuba a čekanku. Zapékaná jídla většinou milujeme. Už proto, že se dá zapékat téměř všechno. Třeba i rebarborový koláč s krustou z bílkového sněhu.

V Itálii se umí s gratinováním pěkně vyřádit, takže do pražské restaurace patřící Italovi Zdeněk Pohlreich nezamíří jen tak náhodou. “Jakákoliv ryba, zelenina, plněná rajčata,“ vyjmenovává šéfkuchař Emanuele Ridi jen něco málo z toho, co se v italské kuchyni tradičně zapéká. A přidá ukázku.

Fotogalerie

V jeho receptu (viz video) zaujme kombinace obyčejné strouhanky - koneckonců Italové umí v kuchyni proměnit v delikatesu i suché pečivo - vydatného množství čerstvých bylinek a čerstvé mořské ryby, případně mušle svatého Jakuba neboli hřebenatky svatojakubské. Podobně jako zapékání čekankových listů s bešamelem vylepšeným žloutkem a parmazánem.

Rybu jednoduše očistíte, pokrájíte na kousky - Emanuel Ridi vybral mořský jazyk, který je tučnější - napícháte na špejli a obalíte ve směsi rozmixované strouhanky, petrželových lístků a parmazánu, které zakapete olivovým olejem. Pokud seženete opravdu čerstvé mušle, jednoduše je stejnou směsí posypete.

Příprava bešamelu, bez kterého se neobejdou třeba lasagne, je prostá:

Z čekankových listů pak vytvoříte na zapékacím talířku jakousi mističku a zalijete je směsí bešamelu rozmixovaného s čerstvým žloutkem a strouhaným parmazánem. A vše šoupnete do trouby.

Mušle jsou samozřejmě hotové dříve, ostatní potřebuje zhruba deset minut, rybu byste měli cca po pěti minutách obrátit. A zapékání průběžně kontrolovat, ať to se zapečením nepřeženete. Pak už si můžete dát do nosu, příprava skutečně není složitá ani zdlouhavá a výsledek excelentní. 

Zapečený je i koláč s rebarborou a sněhovou krustou
Zapékat se dá i humr. Tedy až poté, co jej uvaříte.
Zapečený humr
A třeba i ke steaku si můžete dát zapečené těstoviny.

Další nabídka zapékaných jídel, která se mohli naučit diváci Primy podle Zdeňkovy akademie, byla více než pestrá. Až kontroverzní. Vedle rebarborového koláče se sněhovou krustou to bylo i zpracování živého humra a poměrně překvapivá kombinace steaku se zapékanými těstovinami.

Autor:

Nejčtenější

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Zákaz srkaček, háku i míra na okouny. Nová pravidla při lovu ryb

Okoun má konečně míru.

Rybářský řád se každý rok nějakým způsobem mění. Většinou jsou to změny kosmetické a nejinak je to i v řádu pro revíry...

Čeští modeláři v Británii opět nezklamali. Přivezli 63 medailí

Jeden z exemplářů na výstavě ke stům letům československé aviatiky.

Čeští modeláři letos opět zabodovali na mezinárodním mistrovství v britském Telfordu. Na klání, které se konalo během...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Další z rubriky

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

VIDEO: Zopakujte si základní tance, ať si na plese neuděláte ostudu

Kdo už má taneční dlouho za sebou, potřebuje si tanec trochu oživit.

Plesová sezona se blíží a možná se i vy chystáte vyrazit. Připravili jsme souhrn videí, který vás provede opakováním...

Svatomartinská husa pečená na mřížce a při nízké teplotě. Nic jednoduššího

Husička po pěti hodinách pomalého pečení

Tradice pečení husy na svatého Martina se v posledních letech vrací. Kvůli tomu mnohé malé domácí chovy hlásí, že už...

Najdete na iDNES.cz