Nebojte se krevet na grilu, s Pohlreichem je to geniálně jednoduché

aktualizováno 
Pokud jste ještě krevety grilovat nezkoušeli, nebojte se. Ve specializovaném obchodě, nebo třeba v Makru, si je kupte čerstvé a vyzkoušejte tento jednoduchý španělský recept na krevety na česneku. Dochutíte je chilli a snítkou fenyklu.

Na českých terasách a dvorcích okupuje grily spíše krkovička, nicméně i krevety jsou schopny se uchytit, jak dokládá výherce loňské soutěže o grily.

Jak na krevety na grilu

A není nad čerstvé mořské plody, někde z rybího trhu. Tak jako se je podařilo koupit šéfkuchaři Zdeňku Pohlreichovi pěkně po ránu během natáčení dalšího dílu Rozpal to, šéfe ve Španělsku. A pak připravit pod širým nebem na skalnatém mořském pobřeží, což lze při sledování tohoto pořadu v nedělním podvečeru na Primě považovat za provokaci. A nebo inspiraci, proč stojí za to vyrazit pro krevety někam, kde tomuto zboží rozumí.

Pošlete foto s receptem a vyhrajte kontaktní gril

V rámci speciální přílohy Grilování jsme vyhlásili soutěž o nejlepší čtenářský recept. Vyfoťte své oblíbené grilované jídlo, přiložte recept, případně i příběh jeho vzniku a pošlete na soutez.hobby@idnes.cz.

Marinované kuře pečené „naplacato“
Hovězí hamburger s vlastními houskami

První čtenářské recepty už se v redakci scházejí, pošlete i ten váš a vyhrajte.

Podrobná pravidla soutěže najdete ZDE. Tři nejlepší, které vybere odborná porota, vyhrají dvojici grilů a udicí pistoli.

Protože lákavé to je, a příprava hodně prostá. Pár stroužků česneku nakrájíte na plátky, připravíte si i kousek nasekané chilli papričky a kousek natě z fenyklu. Na pánvi s odnímatelnou rukojetí pak na rozpáleném grilu rozehřejete olivový olej.

Na olej hodíte česnek, necháte zapěnit a přihodíte na něj celé neloupané krevety,. Omamná nasládlá vůně by vás v tu chvíli měla dostat do kolen.

Přímo na pánvi pak krevety osolíte, opepříte a krátce orestujete ze všech stran. Krevety pustí vodu, ale neměly by se vám na pánvi moc vařit, takže je průběžně otáčejte a stále hlídejte. Podle potřeby lze přidat olej, na závěr přihoďte nasekanou snítku fenyklu, promíchejte a nechte chvilku odpočinout. Mezitím si na grilu opečte pár plátků chleba nebo bagety a můžete hodovat - krevety si ovšem samozřejmě musíte na talíři sami vyloupat. 

Loupání krevet je snadné a odpad ještě zužitkujete

Pokud krevety neumíte loupat, případně trpíte tím, kolik je z nich odpadu, obojí je řešitelné. Vyloupané ocásky, hlavičky ani slupky je totiž opravdu škoda vyhazovat.  Vše, co z krevet vyloupete, se dá se velmi chutně zužitkovat na naprosto skvostný vývar, a to i v případě krevet grilovaných na pánvi. 

Prostě zkuste následující recept na vývar z odpadu z krevet. Lze z něj okoukat i to, jak krevety správně loupat. Ať už syrové nebo tepelně upravené:

Autor:

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc....

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Odlehčené grilování. Pohlreich připravil iberskou panenku se salátem

Polníčkový salát s vepřovou panenkou, paprikami a žampiony

VIDEO Už pátou sezonu rozehřívá Zdeněk Pohlreich grily, aby nás inspiroval k naší příští grilovačce....

Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu

VIDEO Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit...


Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

Vím, že jako „ti po Pohlreichovi“ neujdeme srovnávání, říká Jitka Pagana

Jitka Pagana, moderátorka nového pořadu Ano, šéfová!

Zdeňka Pohlreicha obdivuje po stránce profesní i lidské, jeho show Ano, šéfe! roky sledovala s přirozeným zájmem...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Přes léto dala dohromady starou dřevěnou chatku. Díky barvám prokoukla

S minimálními náklady čtenářka proměnila i malinkou koupelnu.

Shodou náhod se čtenářka Kateřina dostala k opuštěné chatičce, kterou někdo používal naposledy před dvaceti lety. Stav...

Rybář Jakub Vágner má nový projekt. Z Katlova chce mít rodinný areál

Molo 4

Cestovatel a rybář Jakub Vágner se po úspěšném projektu Návrat přírody do škol, v rámci kterého přednášel na školách o...

Další z rubriky

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Svatomartinská husa pečená na mřížce a při nízké teplotě. Nic jednoduššího

Husička po pěti hodinách pomalého pečení

Tradice pečení husy na svatého Martina se v posledních letech vrací. Kvůli tomu mnohé malé domácí chovy hlásí, že už...

Polka vytvořila obal z bakterií a kvasinek. Můžete ho sníst

Biologický obal je vyrobený z přírodních látek a po použití jej můžete...

Polská návrhářka Roza Januszová vymyslela alternativu k plastovým obalům na potraviny. Je vyrobena z přírodních látek a...

Najdete na iDNES.cz