Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Nebojte se krevet na grilu, s Pohlreichem je to geniálně jednoduché

aktualizováno 
Pokud jste ještě krevety grilovat nezkoušeli, nebojte se. Ve specializovaném obchodě, nebo třeba v Makru, si je kupte čerstvé a vyzkoušejte tento jednoduchý španělský recept na krevety na česneku. Dochutíte je chilli a snítkou fenyklu.

Na českých terasách a dvorcích okupuje grily spíše krkovička, nicméně i krevety jsou schopny se uchytit, jak dokládá výherce loňské soutěže o grily.

Jak na krevety na grilu

A není nad čerstvé mořské plody, někde z rybího trhu. Tak jako se je podařilo koupit šéfkuchaři Zdeňku Pohlreichovi pěkně po ránu během natáčení dalšího dílu Rozpal to, šéfe ve Španělsku. A pak připravit pod širým nebem na skalnatém mořském pobřeží, což lze při sledování tohoto pořadu v nedělním podvečeru na Primě považovat za provokaci. A nebo inspiraci, proč stojí za to vyrazit pro krevety někam, kde tomuto zboží rozumí.

Pošlete foto s receptem a vyhrajte kontaktní gril

V rámci speciální přílohy Grilování jsme vyhlásili soutěž o nejlepší čtenářský recept. Vyfoťte své oblíbené grilované jídlo, přiložte recept, případně i příběh jeho vzniku a pošlete na soutez.hobby@idnes.cz.

Marinované kuře pečené „naplacato“
Hovězí hamburger s vlastními houskami

První čtenářské recepty už se v redakci scházejí, pošlete i ten váš a vyhrajte.

Podrobná pravidla soutěže najdete ZDE. Tři nejlepší, které vybere odborná porota, vyhrají dvojici grilů a udicí pistoli.

Protože lákavé to je, a příprava hodně prostá. Pár stroužků česneku nakrájíte na plátky, připravíte si i kousek nasekané chilli papričky a kousek natě z fenyklu. Na pánvi s odnímatelnou rukojetí pak na rozpáleném grilu rozehřejete olivový olej.

Na olej hodíte česnek, necháte zapěnit a přihodíte na něj celé neloupané krevety,. Omamná nasládlá vůně by vás v tu chvíli měla dostat do kolen.

Přímo na pánvi pak krevety osolíte, opepříte a krátce orestujete ze všech stran. Krevety pustí vodu, ale neměly by se vám na pánvi moc vařit, takže je průběžně otáčejte a stále hlídejte. Podle potřeby lze přidat olej, na závěr přihoďte nasekanou snítku fenyklu, promíchejte a nechte chvilku odpočinout. Mezitím si na grilu opečte pár plátků chleba nebo bagety a můžete hodovat - krevety si ovšem samozřejmě musíte na talíři sami vyloupat. 

Loupání krevet je snadné a odpad ještě zužitkujete

Pokud krevety neumíte loupat, případně trpíte tím, kolik je z nich odpadu, obojí je řešitelné. Vyloupané ocásky, hlavičky ani slupky je totiž opravdu škoda vyhazovat.  Vše, co z krevet vyloupete, se dá se velmi chutně zužitkovat na naprosto skvostný vývar, a to i v případě krevet grilovaných na pánvi. 

Prostě zkuste následující recept na vývar z odpadu z krevet. Lze z něj okoukat i to, jak krevety správně loupat. Ať už syrové nebo tepelně upravené:

Autor:


Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc....

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Čtenářské recepty: Grilovaný čerstvý tuňák s opečenými bramborami

Tuňák s pečenými bramborami a rajčatovým salátem

V dalším dílu naší grilovací soutěže přinášíme recept, který udělá radost všem milovníkům ryb....

Klobásky na gril nemusíte kupovat, připravte si vlastní, radí Pohlreich

Domácí klobásky se salátem

VIDEO Klobásky neodmyslitelně patří ke grilování, většinou si je kupujeme v obchodě. Zdeněk Pohlreich v...


Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich: To jsem ještě nikdy neviděl. Televize už dlouho tak nepípala

Pohlreich učí atraktivně aranžovat pokrmy na talíři.

Předposlední díl Pořadu Ano, šéfe! připravil Zdeňku Pohlreichovi výživné překvapení v hotelu Kamenný vrch v Chomutově....



Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...

KVÍZ: Panenka, plecko, krkovice. Vyznáte se ve vepřovém mase?

V chladírně jsou jednotlivé roztříděné kousky připravené pro čisté kuchyňské...

Myslíte si, že by z vás mohl být dobrý řezník? V našem dalším kvízu se můžete otestovat. Podívejte se na „slepou mapu“...

Díky tatře hnoje vydupala zahrádku i z jílovité země. Trvalo to 40 let

Zahrádka kolem rodinného domu u Frýdku-Místku je pečlivě udržovaná.

Když před čtyřiceti lety manželé v obci nedaleko Frýdku-Místku dostavěli nový dům, postavili nový plot a provedli nutné...

Další z rubriky

Někteří šílení sběratelé dávají jmění i za nedojedený toast celebrity

Sbírka Johna Hoatsona

Zaplatili byste desítky nebo stovky tisíc za použitý těhotenský test, vytržený zub, nakousnutý toast nebo nošené spodní...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...

Pohlreich: To jsem ještě nikdy neviděl. Televize už dlouho tak nepípala

Pohlreich učí atraktivně aranžovat pokrmy na talíři.

Předposlední díl Pořadu Ano, šéfe! připravil Zdeňku Pohlreichovi výživné překvapení v hotelu Kamenný vrch v Chomutově....

Najdete na iDNES.cz