Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Ještě před pár dny jste nosili z lesa hřiby, ukázaly vaše fotografie

aktualizováno 
Hřiby můžete najít i teď, jenže přešlé prvními mrazíky už nemusí být k jídlu. Je to, jako byste konzumovali nahnilé maso. Ale už se dají najít zimní druhy jako penízovka či hlíva, na které teď mykologové radí přesedlat. A i vaše soutěžní fotky dokazují, že do lesa nechodíte jen za hřibovitými úlovky.

Prvních šest ze sedmi vítězných snímků houbařské fotosoutěže na Hobby iDNES.cz | foto: koláž iDNES.cz

Tento týden je nepochybně poslední, kdy se ještě na některých místech dají najít podzimní houby a oblíbené hříbky. Jenže pozor. Minulý týden už se objevily první mrazíky a tento týden další. Jsou lokality, kterým se mohly vyhnout, ale moc jich nebude. Pro většinu z nás tak pro letošní sezonu houbaření končí, přesto nás slunečné počasí na procházku do lesa ještě určitě vyžene.

Galerie soutěžních fotografií

Pokud tedy ještě teď v lese najdete pěkný hříbek nebo třeba křemenáč, dobře si je prohlédněte. „Jakmile na sobě mají našedlé či nažloutlé fleky, nebo mají vodnatou dužinu, zapomeňte na jejich konzumaci. Otrávit se v tomhle případě můžete i jedlými houbami,“ vysvětluje mykoložka Tereza Tejklová z Muzea východních Čech v Hradci Králové.

Je to jednoduché. Pokud k vám poprvé zavítaly mrazíky a vy ten den vyrazíte do lesa a nalezené houby hned zpracujete, nic se neděje. Jakmile však mrazíky přijdou opakovaně, tedy když houby přemrznou několikrát za sebou, je to jako byste opakovaně rozmrazovali maso. A to už byste také nejedli.

Kterých sedm fotografií vyhrává naši fotosoutěž?

Během týdne do redakce dorazily stovky fotografií (vyhlášení soutěže zde), z nichž jsme téměř padesát zařadili do naší fotogalerie. Z té redakce Hobby.cz spolu s fotoeditorem vybrala sedm, které oceníme honorářem. Jsou to ty na začátku fotogalerie, a jejich autory jsou Martin Přibyl, Michaela Kovářová, Pavel Hlavatý, Radek Hubinger, Dáša Křičková, Jan Kreuzinger a Jiří Uher. Gratulujeme, autory vítězných fotografií budeme kontaktovat.

„Hřibovité houby se totiž podobně jako maso chovají. Také jim nesvědčí opakované zmrazení a rozmrazování, protože to nastartuje hnilobný proces. Vznikající toxiny pak udělají houbu nepoživatelnou, mohli byste se i otrávit,“ přibližuje mykoložka, ale hned také za hřibovité nabízí zimní náhradu.

Příchod zimy totiž nemusí znamenat, že je s houbařením pro letošní sezonu konec. „Teď si teprve přijdou na své milovníci zimních druhů hub,“ konstatuje mykoložka, kterou jsme zastihli i včera dopoledne v lese. Mohla tedy potvrdit, že zimní druhy, jako jsou penízovka sametonohá či hlíva ústřičná, už začínají růst a lze za nimi vyrazit (zde více o chladnomilných druzích, za kterými se lze vypravit i v prosinci či v lednu).

Autor:

Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

V lednu byste se z lesa neměli vrátit s prázdnou, slibuje mykoložka

Penízovka sametonohá. Sníh ani mráz jí nevadí.

Když teď v lednu dostanete chuť na houbový guláš nebo dršťkovku, není nic jednoduššího, než zajít do lesa. Alespoň...

Rostou vzácné hřiby i zavlečené druhy hub ze Středomoří

Hřib Moserův

Přes sucho, které od jara sužuje republiku, osvěžující místní srážky posledních týdnů přece jen leckde umožnily růst...

KVÍZ: Znáte jedovaté a chráněné hřiby, které byste měli nechat v lese?

Hřib rudonachový

Z nálezu hřibu se raduje každý houbař, patří ale všechny do košíku a do kuchyně? Zdaleka ne. I mezi hřiby jsou houby...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz