Ještě před pár dny jste nosili z lesa hřiby, ukázaly vaše fotografie

Hřiby můžete najít i teď, jenže přešlé prvními mrazíky už nemusí být k jídlu. Je to, jako byste konzumovali nahnilé maso. Ale už se dají najít zimní druhy jako penízovka či hlíva, na které teď mykologové radí přesedlat. A i vaše soutěžní fotky dokazují, že do lesa nechodíte jen za hřibovitými úlovky.
Prvních šest ze sedmi vítězných snímků houbařské fotosoutěže na Hobby iDNES.cz

Prvních šest ze sedmi vítězných snímků houbařské fotosoutěže na Hobby iDNES.cz | foto: koláž iDNES.cz

Tento týden je nepochybně poslední, kdy se ještě na některých místech dají najít podzimní houby a oblíbené hříbky. Jenže pozor. Minulý týden už se objevily první mrazíky a tento týden další. Jsou lokality, kterým se mohly vyhnout, ale moc jich nebude. Pro většinu z nás tak pro letošní sezonu houbaření končí, přesto nás slunečné počasí na procházku do lesa ještě určitě vyžene.

Galerie soutěžních fotografií

Pokud tedy ještě teď v lese najdete pěkný hříbek nebo třeba křemenáč, dobře si je prohlédněte. „Jakmile na sobě mají našedlé či nažloutlé fleky, nebo mají vodnatou dužinu, zapomeňte na jejich konzumaci. Otrávit se v tomhle případě můžete i jedlými houbami,“ vysvětluje mykoložka Tereza Tejklová z Muzea východních Čech v Hradci Králové.

Je to jednoduché. Pokud k vám poprvé zavítaly mrazíky a vy ten den vyrazíte do lesa a nalezené houby hned zpracujete, nic se neděje. Jakmile však mrazíky přijdou opakovaně, tedy když houby přemrznou několikrát za sebou, je to jako byste opakovaně rozmrazovali maso. A to už byste také nejedli.

Kterých sedm fotografií vyhrává naši fotosoutěž?

Během týdne do redakce dorazily stovky fotografií (vyhlášení soutěže zde), z nichž jsme téměř padesát zařadili do naší fotogalerie. Z té redakce Hobby.cz spolu s fotoeditorem vybrala sedm, které oceníme honorářem. Jsou to ty na začátku fotogalerie, a jejich autory jsou Martin Přibyl, Michaela Kovářová, Pavel Hlavatý, Radek Hubinger, Dáša Křičková, Jan Kreuzinger a Jiří Uher. Gratulujeme, autory vítězných fotografií budeme kontaktovat.

„Hřibovité houby se totiž podobně jako maso chovají. Také jim nesvědčí opakované zmrazení a rozmrazování, protože to nastartuje hnilobný proces. Vznikající toxiny pak udělají houbu nepoživatelnou, mohli byste se i otrávit,“ přibližuje mykoložka, ale hned také za hřibovité nabízí zimní náhradu.

Příchod zimy totiž nemusí znamenat, že je s houbařením pro letošní sezonu konec. „Teď si teprve přijdou na své milovníci zimních druhů hub,“ konstatuje mykoložka, kterou jsme zastihli i včera dopoledne v lese. Mohla tedy potvrdit, že zimní druhy, jako jsou penízovka sametonohá či hlíva ústřičná, už začínají růst a lze za nimi vyrazit (zde více o chladnomilných druzích, za kterými se lze vypravit i v prosinci či v lednu).

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...