Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ještě před pár dny jste nosili z lesa hřiby, ukázaly vaše fotografie

Hřiby můžete najít i teď, jenže přešlé prvními mrazíky už nemusí být k jídlu. Je to, jako byste konzumovali nahnilé maso. Ale už se dají najít zimní druhy jako penízovka či hlíva, na které teď mykologové radí přesedlat. A i vaše soutěžní fotky dokazují, že do lesa nechodíte jen za hřibovitými úlovky.
Prvních šest ze sedmi vítězných snímků houbařské fotosoutěže na Hobby iDNES.cz

Prvních šest ze sedmi vítězných snímků houbařské fotosoutěže na Hobby iDNES.cz | foto: koláž iDNES.cz

Tento týden je nepochybně poslední, kdy se ještě na některých místech dají najít podzimní houby a oblíbené hříbky. Jenže pozor. Minulý týden už se objevily první mrazíky a tento týden další. Jsou lokality, kterým se mohly vyhnout, ale moc jich nebude. Pro většinu z nás tak pro letošní sezonu houbaření končí, přesto nás slunečné počasí na procházku do lesa ještě určitě vyžene.

Galerie soutěžních fotografií

Pokud tedy ještě teď v lese najdete pěkný hříbek nebo třeba křemenáč, dobře si je prohlédněte. „Jakmile na sobě mají našedlé či nažloutlé fleky, nebo mají vodnatou dužinu, zapomeňte na jejich konzumaci. Otrávit se v tomhle případě můžete i jedlými houbami,“ vysvětluje mykoložka Tereza Tejklová z Muzea východních Čech v Hradci Králové.

Je to jednoduché. Pokud k vám poprvé zavítaly mrazíky a vy ten den vyrazíte do lesa a nalezené houby hned zpracujete, nic se neděje. Jakmile však mrazíky přijdou opakovaně, tedy když houby přemrznou několikrát za sebou, je to jako byste opakovaně rozmrazovali maso. A to už byste také nejedli.

Kterých sedm fotografií vyhrává naši fotosoutěž?

Během týdne do redakce dorazily stovky fotografií (vyhlášení soutěže zde), z nichž jsme téměř padesát zařadili do naší fotogalerie. Z té redakce Hobby.cz spolu s fotoeditorem vybrala sedm, které oceníme honorářem. Jsou to ty na začátku fotogalerie, a jejich autory jsou Martin Přibyl, Michaela Kovářová, Pavel Hlavatý, Radek Hubinger, Dáša Křičková, Jan Kreuzinger a Jiří Uher. Gratulujeme, autory vítězných fotografií budeme kontaktovat.

„Hřibovité houby se totiž podobně jako maso chovají. Také jim nesvědčí opakované zmrazení a rozmrazování, protože to nastartuje hnilobný proces. Vznikající toxiny pak udělají houbu nepoživatelnou, mohli byste se i otrávit,“ přibližuje mykoložka, ale hned také za hřibovité nabízí zimní náhradu.

Příchod zimy totiž nemusí znamenat, že je s houbařením pro letošní sezonu konec. „Teď si teprve přijdou na své milovníci zimních druhů hub,“ konstatuje mykoložka, kterou jsme zastihli i včera dopoledne v lese. Mohla tedy potvrdit, že zimní druhy, jako jsou penízovka sametonohá či hlíva ústřičná, už začínají růst a lze za nimi vyrazit (zde více o chladnomilných druzích, za kterými se lze vypravit i v prosinci či v lednu).

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

Jarní řez je důležitý. Jak říznout do stromu a neuškodit, aby se zahojil

Někdy je nezbytné při stříhání stromu odstranit i silné větve. Jak ošetřit řez stromu, aby se rány rychle zahojily a byly chráněny před chorobami a škůdci?

1. dubna 2025

Pošlete fotku svého zvířecího mazlíčka a hrajte o skvělé ceny v dubnovém kole

Krásné jarní fotografie už se objevily v kole březnovém, teď je ovšem ideální příležitost je přebít. Ceny od značky PRO PLAN, s níž jsme pro vás dubnovou soutěž připravili, za to stojí. Bezpochyby...

1. dubna 2025

Foie gras si budete moci vychutnat bez výčitek, že trápíte husy a kachny

Foie gras jsou v mnoha částech světa považována za hříšnou pochoutku. Toto tučné jídlo je kontroverzní, protože se vyrábí z jater kachen nebo hus, které byly před porážkou krmeny násilím.

1. dubna 2025

Miláček na celý život. Naklonovat psa stojí milion, u některých to však není možné

Premium

Zaplatíme cokoli, jen ať je s námi aspoň ještě rok. Uzdravte ho, pomozte mu. Tohle slyší veterináři často. Je snaha prodlužovat psí život stejně jako ten lidský. „Když máte špičkového psa, klonování...

31. března 2025

Čtenáři vybrali nejroztomilejší mazlíčky března. Vyhráli gurmánské granule

Březnové hlasování o nejroztomilejší mazlíky skončilo a je jasné, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány. Potěšeni mohou být i hlasující, čtyři šťastlivci vyhráli zajímavou knížku...

3. března 2025,  aktualizováno  31.3 14:26

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

31. března 2025  6:30

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

31. března 2025

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

31. března 2025

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025