Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


FOTOGALERIE: Čtenáři iDNES.cz úspěšně houbaří. Sucho je relativní

  1:00aktualizováno  1:00
Ano, do čtenářské fotosoutěže nám kromě nádherných hřibů přišel i snímek prázdného košíku či obrázky hub sice zajímavých, ale ne k jídlu. Ovšem i jedlých i chutných. Některými se můžete pokochat alespoň ve čtenářské fotogalerii, deseti vybraným letním úlovkům zasíláme honorář.

Část z deseti vítězných snímků houbařské fotosoutěže na Hobby iDNES.cz. | foto: koláž iDNES.cz

„Houby teď rostou i ve městě, nejen ve vlhkých lesích. Sucho je relativní,“ říká mykoložka Tereza Tejklová z Muzea východních Čech v Hradci Králové, kterou jsme telefonicky zastihli právě při houbaření v Hradci Králové, přímo na ulici lemované z jedné strany alejí stromů, z druhé rychlostní silnicí na Pardubice.

Soutěžní fotogalerie

„Zhruba během dvou hodin jsme ve dvou lidech přímo ve městě našli 30 druhů hub, z toho 18 jedlých: mj. tři druhy žampionů, hřib červený či vatovec, skvělý třeba na řízky,“ konstatuje mykoložka. V tomto případě ovšem většina jedlých hub samozřejmě zůstala na místě, protože houby od frekventované silnice nejsou ke konzumaci ideální.

Ale pozor, přímo ve městě našla také dva druhy jedovatých hub, jeden z nich smrtelně. Navíc pro amatéra poměrně snadno zaměnitelný za žampion či holubinku: muchomůrku zelenou, naši nejjedovatější houbu (více o možných záměnách jedlých hub s jedovatými čtěte například zde).

Kterých deset fotografií vyhrává naši fotosoutěž?

Od vyhlášení fotosoutěže (22. července zde) dorazilo úctyhodné množství snímků, z nichž jsme více než šedesát zařadili do naší fotogalerie. Z té redakce Hobby.cz spolu s fotoeditorem vybrala deset, které oceníme honorářem. Je to prvních deset obrázků na začátku fotogalerie, jejichž autory jsou: Martin Kulhavý, Miloš Lammr, David Brokl, Petr Souček, Robert Kupka, Ladislav Šuda, Zdeněk Černý a Radek Hubinger. Gratulujeme, autory vítězných fotografií budeme kontaktovat.

„Musím přiznat, že její výskyt přímo ve městě mě samotnou překvapil,“ prozradila mykoložka, která vede v Hradci Králové i mykologickou poradnu. A proto také radí: pokud si nejste stoprocentně jisti určením, obraťte se před konzumací svého houbového úlovku na odborníky.

Zajít můžete do některé z mykologických poraden (jejich celorepublikový seznam zde), ale rychlejší je samozřejmě určení přes internet. Stačí se přidat do facebookové skupiny Mykologická poradna, případně Houby, a zaslat fotku houby s popisem a prosbou o určení. Což lze učinit i přímo z lesa, mobil má dnes každý po ruce. Správci skupiny, erudovaní odborníci, většinou reagují velmi rychle a lze se na jejich verdikt spolehnout.

Houby totiž i přes přetrvávající sucho opravdu rostou, i když zdaleka ne všude. Hlavní sezona nás navíc s největší pravděpodobností teprve čeká, snad někdy na přelomu prázdnin a nového školního roku, což není nijak neobvyklé.

Autor:

Nejčtenější

Pršut nemusí být jen italskou specialitou. Můžete ho klidně vyrobit doma

Takto se suší kýta v Itálii.

Pršut, prosciutto, prostě sušená šunka je pochoutka, která pochází z Itálie. Vyrábějí ji i další výrobci v Evropě,...

Nemáte krmítko? Mrkněte se na ptáčky v živém přenosu z Makova

Během přímém přenosu z krmítka v Makově můžete vidět až 50 druhů ptáků.

Mrazy trápí nejen lidi, ale i malé ptáky. Ti pro udržování stálé tělesné teploty vynakládají obrovské množství energie,...



Známe absolutního vítěze soutěže o nejkrásnějšího psa

Absolutní vítěz: Sia

V pondělí 11. prosince dospěla do finále velká fotografická soutěž o nejkrásnějšího pejska. Ve 12:00 se zastavila...

Pět rad co dělat, když cizí pes napadne toho vašeho. Hlavně nenadávejte

Když se psi poperou, je nejdůležitější zachovat chladnou hlavu.

Leckterý pejskař už to zažil a pro mnohé je to noční můra: co když se váš pes nepohodne s cizím a zakousnou se do sebe?...

VIDEO: Teenageři šílí po slizu. Vyrobíte ho z gelu na praní a lepidla

Jak vyrobit sliz podle youtuberů.

Na sociálních sítích se šíří stovky návodů, jak si vyrobit sliz. K čemu slouží? Zdá se, že hlavně k tomu vyzkoušet si,...



Další z rubriky

FOTOGALERIE: Čtenáři iDNES.cz úspěšně houbaří. Sucho je relativní

Část z deseti vítězných snímků houbařské fotosoutěže na Hobby iDNES.cz.

Ano, do čtenářské fotosoutěže nám kromě nádherných hřibů přišel i snímek prázdného košíku či obrázky hub sice...

Jedovaté václavky promění ve zdravou delikatesu až kuchyňská úprava

Václavka smrková

Jakmile je použijete do guláše či naložíte do sladkokyselého nálevu, jsou václavky opravdovou delikatesou a jedním z...

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...



Najdete na iDNES.cz