Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak nakupovat a vařit, když jste singl

aktualizováno 
Tipy na kuchařky - Vařit guláš pro jednu osobu je ekonomicky nevýhodné a navíc to člověka nebaví. Člověk, který žije sám, si na českou klasiku zajde spíše do restaurace a doma si dá něco rychlejšího. Ale ani tak není špatné mít v lednici nebo spíži dost potravin, ze kterých se vždy podaří vyčarovat bleskovou večeři.

Předem uvařené jídlo přijde v pravou chvíli vhod. | foto: Profimedia.cz

Rozhodně se neřiďte akcemi hypermarketů nabízejících dvě kuřata na tácku za zvýhodněnou cenu. Ale zároveň je zbytečné utrácet za to, že někdo v masokombinátu kuře vykostil za vás. „Pokud vás to už dosud nenaučila maminka, máte dnes neskutečné množství možností, jak si poradit. Od kurzů vaření až po videa na YouTube, kde můžete postupovat krok za krokem,“ říká šéfkuchař restaurací La Veranda a Babiččina zahrada Radek David.

Přitom když si koupíte celé kuře, můžete si dopřát i lepší kvalitativní úroveň masa než u bezejmenného kuřete z Polska. „A z jednoho kuřete máte čtyři porce jídla a polévku. Teoreticky večeře na celý týden,“ vypočítává David.

Povedené kuchařky

Samozřejmě nikoho nebaví konzumovat kuře několik dnů za sebou, proto by jednou z prvních investic singla měla být lednice s mrazákem. Není problém vytvořit si systém krabiček a při každém vaření už rovnou vytvářet zásobu „na pak“.

Podle Radka Davida je však stejně nejdůležitější snaha se vzdělávat a o vaření se trošku zajímat, aby člověk dokázal jeden druh potraviny zužitkovat různým způsobem tak, aby se mu nezprotivil. „Když si chlap udělá guláš, tak jej pak udělá třeba z kila masa. A jednou si na něj dá cibuli, podruhé kyselé okurky a potřetí přidá smetanu a zelí a bude mít obdobu ve stylu segedinského,“ popisuje.

„Pro začátek udělejte to nejjednodušší: kupte si nějakou polopatickou kuchařku jako jsou například ty od Vaňka a za tři stovky kuchyňskou váhu. To je základ, naučte se vařit podle receptů, které uvádějí množství v gramech a uvidíte, že budete úspěšnější,“ radí začátečníkům.

Pro mírně pokročilého singla může být výhodné pořídit si domácí vakuovačku potravin, kdy nemusíte spoustu potravin vůbec zamrazovat, ale v nejchladnějším místě lednice vydrží čerstvé klidně týden. A s přibývající zkušeností ocení i lednici s takzvanou nulovou zónou, která je ideální pro prodloužení čerstvosti potravin.

Zásadou je naučit se kupovat jen takové množství, které se bezprostředně v nejbližších dnech sní. Zapomeňte proto na obří rodinné nákupy, na jaké jste byli zvyklí od rodičů. Těch si užijete dost, až si pořídíte vlastní rodinu.

Pořiďte si uzavíratelné nádoby na věci, které by se mohly zkazit nebo by se do nich mohly pustit moli, jako jsou mouky, koření, ořechy, strouhanka. Uvědomte si, že například maso a sýry byste neměli skladovat v lednici vedle sebe, aby nedocházelo ke křížové kontaminaci.

Do lednice nepatří exotické plody, jako je třeba mango, papája, ananas nebo banán, citrusy a zelenina, která obsahuje velké množství vody, například okurky nebo rajčata. Rovněž nevhodná je chladnička pro lilky a brambory.

A hlavně nezapomínejte občas mrknout do lednice, zda se tam nekrčí nějaký jogurt s dva měsíce prošlým datem expirace.

Autor:




Nejčtenější

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Šikmé větve představují oříšek, vyplatí se "předlomit" si je předem.
Připravte se na úklid zahrady a vyhrajte elektrické zahradní pomocníky

Na podzim připravujeme zahradu k zimnímu spánku. K tomu patří úklid větví z prořezávky, nadrcení na mulč nebo do kamen i hrabání listí. Pokud v soutěži správně...  celý článek

Mládě želvy ostruhaté. Pohlaví bude zřejmé až za několik let.
Zoo ovlivňovala pohlaví želv teplotou, výsledek bude znát za několik let

V ostravské zoologické zahradě se po patnácti letech od začátku chovu vylíhla mláďata želvy ostruhaté. Chovatelé se snažili ovlivnit pohlaví mláďat regulací...  celý článek

Další z rubriky

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Takto vypadá termostatický ventil po sundání termostatické hlavice.
PORADNA: Proč v zimě radiátor netopí? Možná je zatuhlý termostatický ventil

Před zimou jsem kontroloval radiátory a zarazilo mě, že jsou tyčinky termostatických ventilů úplně zaražené uvnitř. To znamená, že vlastně vůbec nemohou...  celý článek

Výzkumníci odebrali 159 vzorků kohoutkové vody.
Kohoutková voda v zahraničí je plná mikroplastů. U nás se to neměří

Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes 80 procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů. Zatímco o mikroplastech v mořích se...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.