Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jak nakupovat a vařit, když jste singl

aktualizováno 
Tipy na kuchařky - Vařit guláš pro jednu osobu je ekonomicky nevýhodné a navíc to člověka nebaví. Člověk, který žije sám, si na českou klasiku zajde spíše do restaurace a doma si dá něco rychlejšího. Ale ani tak není špatné mít v lednici nebo spíži dost potravin, ze kterých se vždy podaří vyčarovat bleskovou večeři.

Předem uvařené jídlo přijde v pravou chvíli vhod. | foto: Profimedia.cz

Rozhodně se neřiďte akcemi hypermarketů nabízejících dvě kuřata na tácku za zvýhodněnou cenu. Ale zároveň je zbytečné utrácet za to, že někdo v masokombinátu kuře vykostil za vás. „Pokud vás to už dosud nenaučila maminka, máte dnes neskutečné množství možností, jak si poradit. Od kurzů vaření až po videa na YouTube, kde můžete postupovat krok za krokem,“ říká šéfkuchař restaurací La Veranda a Babiččina zahrada Radek David.

Přitom když si koupíte celé kuře, můžete si dopřát i lepší kvalitativní úroveň masa než u bezejmenného kuřete z Polska. „A z jednoho kuřete máte čtyři porce jídla a polévku. Teoreticky večeře na celý týden,“ vypočítává David.

Povedené kuchařky

Samozřejmě nikoho nebaví konzumovat kuře několik dnů za sebou, proto by jednou z prvních investic singla měla být lednice s mrazákem. Není problém vytvořit si systém krabiček a při každém vaření už rovnou vytvářet zásobu „na pak“.

Podle Radka Davida je však stejně nejdůležitější snaha se vzdělávat a o vaření se trošku zajímat, aby člověk dokázal jeden druh potraviny zužitkovat různým způsobem tak, aby se mu nezprotivil. „Když si chlap udělá guláš, tak jej pak udělá třeba z kila masa. A jednou si na něj dá cibuli, podruhé kyselé okurky a potřetí přidá smetanu a zelí a bude mít obdobu ve stylu segedinského,“ popisuje.

„Pro začátek udělejte to nejjednodušší: kupte si nějakou polopatickou kuchařku jako jsou například ty od Vaňka a za tři stovky kuchyňskou váhu. To je základ, naučte se vařit podle receptů, které uvádějí množství v gramech a uvidíte, že budete úspěšnější,“ radí začátečníkům.

Pro mírně pokročilého singla může být výhodné pořídit si domácí vakuovačku potravin, kdy nemusíte spoustu potravin vůbec zamrazovat, ale v nejchladnějším místě lednice vydrží čerstvé klidně týden. A s přibývající zkušeností ocení i lednici s takzvanou nulovou zónou, která je ideální pro prodloužení čerstvosti potravin.

Zásadou je naučit se kupovat jen takové množství, které se bezprostředně v nejbližších dnech sní. Zapomeňte proto na obří rodinné nákupy, na jaké jste byli zvyklí od rodičů. Těch si užijete dost, až si pořídíte vlastní rodinu.

Pořiďte si uzavíratelné nádoby na věci, které by se mohly zkazit nebo by se do nich mohly pustit moli, jako jsou mouky, koření, ořechy, strouhanka. Uvědomte si, že například maso a sýry byste neměli skladovat v lednici vedle sebe, aby nedocházelo ke křížové kontaminaci.

Do lednice nepatří exotické plody, jako je třeba mango, papája, ananas nebo banán, citrusy a zelenina, která obsahuje velké množství vody, například okurky nebo rajčata. Rovněž nevhodná je chladnička pro lilky a brambory.

A hlavně nezapomínejte občas mrknout do lednice, zda se tam nekrčí nějaký jogurt s dva měsíce prošlým datem expirace.

Autor:



Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

KVÍZ: Panenka, plecko, krkovice. Vyznáte se ve vepřovém mase?

V chladírně jsou jednotlivé roztříděné kousky připravené pro čisté kuchyňské...

Myslíte si, že by z vás mohl být dobrý řezník? V našem dalším kvízu se můžete otestovat. Podívejte se na „slepou mapu“...

Další z rubriky

KVÍZ: Ošibori, maguro nebo wašoku. Jak se vyznáte v japonské kuchyni?

Jen malá ukázka z pochoutek, které si můžete v restauraci objednat.

Japonská kuchyně je u nás čím dál populárnější. Protože rádi objevujeme nové chutě a také proto, že se u nás...

VIDEO: Masité šťavnaté hamburgery v Ostravě ze šéfa vymáčkly tři hvězdy

Ani burger s kuřecím masem vůbec nemusí být nuda, dokázali šéfovi v ostravském...

Zbytečně sladké housky, nic moc lokalita a na Ostravu poměrně vysoké ceny čekaly na šéfovy spásné rady tentokrát. Dva...

Inteligentní domácnost můžete vybudovat bez kopání a vrtání

Svůj domov můžete řídit odkudkoliv.

Bezdrátový systém Cockpit umožňuje řídit domácnost z libovolného místa s pomocí intuitivní aplikace ve smartphonu a...

Kdy začít děti učit zacházet s penězi? Začněte pomocí her v předškolním věku
Kdy začít děti učit zacházet s penězi? Začněte pomocí her v předškolním věku

Jedním z nejčastějších sociálních problému, se kterými se dnes potkávají Češi, je pád do dluhové pasti. A může za to hlavně nedostatečná finanční gramotnost, na kterou se ve školách trochu zapomíná. Trénujte ji se svými dětmi už od předškolního věku a ušetříte jim tak v budoucím životě spoustu potíží. Kdy a jak můžete děti finančně vzdělávat?

Najdete na iDNES.cz