Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Klidně kupujte banány s hnědými flíčky a tvrdá rajčata, jsou nejlepší

aktualizováno 
Metoda pokus omyl vychází při nákupu ovoce a zeleniny pěkně draho. To zlevněné, co vypadalo výhodně, často nakonec vyhodíme. A něčeho koupíme víc, než jsme schopni spotřebovat. Co radí ti, pro které je nákup a prodej těchto komodit každodenním chlebem? Jak ušetřit a omezit plýtvání?
Část 1/8
Není čerstvou zeleninu, po nákupu ovšem většinou potřebuje urychleně zpracovat.

Není čerstvou zeleninu, po nákupu ovšem většinou potřebuje urychleně zpracovat.

Dle Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) se až třetina celosvětově vyprodukovaného jídla vyhodí. Co konkrétně to znamená Evropě, a tedy i u nás? Na jednoho člověka připadá 96 až 115 kg vyhozeného jídla za rok a svůj nemalý podíl na tom mají i domácnosti, nejvíce jednočlenné.

banán, rajče

Plýtvání tedy rozhodně může omezit každý a u čerstvého ovoce a zeleniny to platí dvojnásob. Odhadnout množství, které spotřebujeme a ještě poznat, který kousek je opravdu v kondici, ovšem není úplně snadné. Co banány, nejsou ty s hnědými flíčky nahnilé? A co třeba tvrdá rajčata, dozrají? 

Nejvíc o tom ví ti, kterým denně projdou pod rukama ne palety, ale doslova jednotlivé kousky ovoce a zeleniny. Například ve Freshbedynky.cz doslova každý kousek vezmou do ruky, když ovoce a zeleninu rozdělují do jednotlivých bedýnek pro své zákazníky. Spolu s bývalým foodblogerem, později zakladatelem Sklizeno.cz Davidem Kuklou, tedy sestavili na základě svých zkušeností šest nosných rad, jak vybírat ovoce a zeleninu v obchodě i na trhu.

Autor:



Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

Neuklizený domov nedá spát třetině Čechů. Muže rozčilují rozházené hračky

Rozházené hračky jsou jedním z nejčastějším zdrojů domácích rozmíšek.

Podle průzkumu vyšlo najevo, že 49 % hádek doma způsobuje rozdílné vnímání toho, co je vlastně nepořádek. I když více...

Mělník, Znojmo i Karlštejn. Šest tipů, kam se vydat za slavnostmi vína

Vinobraní na jižní Moravě.

Podzim žije vinobraním. V průběhu nejbližších měsíců se těšte na spoustu akcí, kde můžete ochutnávat nejen letošní...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...

Najdete na iDNES.cz