Klidně kupujte banány s hnědými flíčky a tvrdá rajčata, jsou nejlepší

aktualizováno 
Metoda pokus omyl vychází při nákupu ovoce a zeleniny pěkně draho. To zlevněné, co vypadalo výhodně, často nakonec vyhodíme. A něčeho koupíme víc, než jsme schopni spotřebovat. Co radí ti, pro které je nákup a prodej těchto komodit každodenním chlebem? Jak ušetřit a omezit plýtvání?
Část 1/8
Není čerstvou zeleninu, po nákupu ovšem většinou potřebuje urychleně zpracovat.

Není čerstvou zeleninu, po nákupu ovšem většinou potřebuje urychleně zpracovat.

Dle Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) se až třetina celosvětově vyprodukovaného jídla vyhodí. Co konkrétně to znamená Evropě, a tedy i u nás? Na jednoho člověka připadá 96 až 115 kg vyhozeného jídla za rok a svůj nemalý podíl na tom mají i domácnosti, nejvíce jednočlenné.

banán, rajče

Plýtvání tedy rozhodně může omezit každý a u čerstvého ovoce a zeleniny to platí dvojnásob. Odhadnout množství, které spotřebujeme a ještě poznat, který kousek je opravdu v kondici, ovšem není úplně snadné. Co banány, nejsou ty s hnědými flíčky nahnilé? A co třeba tvrdá rajčata, dozrají? 

Nejvíc o tom ví ti, kterým denně projdou pod rukama ne palety, ale doslova jednotlivé kousky ovoce a zeleniny. Například ve Freshbedynky.cz doslova každý kousek vezmou do ruky, když ovoce a zeleninu rozdělují do jednotlivých bedýnek pro své zákazníky. Spolu s bývalým foodblogerem, později zakladatelem Sklizeno.cz Davidem Kuklou, tedy sestavili na základě svých zkušeností šest nosných rad, jak vybírat ovoce a zeleninu v obchodě i na trhu.

Autor:

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

Vím, že jako „ti po Pohlreichovi“ neujdeme srovnávání, říká Jitka Pagana

Jitka Pagana, moderátorka nového pořadu Ano, šéfová!

Zdeňka Pohlreicha obdivuje po stránce profesní i lidské, jeho show Ano, šéfe! roky sledovala s přirozeným zájmem...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Přes léto dala dohromady starou dřevěnou chatku. Díky barvám prokoukla

S minimálními náklady čtenářka proměnila i malinkou koupelnu.

Shodou náhod se čtenářka Kateřina dostala k opuštěné chatičce, kterou někdo používal naposledy před dvaceti lety. Stav...

Rybář Jakub Vágner má nový projekt. Z Katlova chce mít rodinný areál

Molo 4

Cestovatel a rybář Jakub Vágner se po úspěšném projektu Návrat přírody do škol, v rámci kterého přednášel na školách o...

Další z rubriky

Francouzi se rozhodli zachránit staré maďarské prasečí huňáče mangalica

V houfu vypadají neuvěřitelně, jako z kresleného filmu.

V době, kdy mnozí vedou válku proti tučnému jídlu, se slavné lyonské uzenářství Sibilia snaží ve Francii obnovit chov...

Polka vytvořila obal z bakterií a kvasinek. Můžete ho sníst

Biologický obal je vyrobený z přírodních látek a po použití jej můžete...

Polská návrhářka Roza Januszová vymyslela alternativu k plastovým obalům na potraviny. Je vyrobena z přírodních látek a...

OBRAZEM: Ty nejlepší fantastické pohledy z dronů na svět kolem nás

Snímky nejrůznějších přírodních scenérií, sportovních klání, městské zástavby....

Snímky nejrůznějších přírodních scenérií, sportovních klání, městské zástavby. Vše nafocené z ptačí perspektivy díky...

Najdete na iDNES.cz