Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

aktualizováno 
Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o dva tři týdny dříve, se projevil i v růstu hub. Někteří houbaři se tak mohou pochlubit úlovky smržů a hřibů najednou. Malý zázrak je už to, když v lese vůbec něco najdete.

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem na to, že teď z lesa automaticky také přinesete hřiby a křemenáče jako autor snímku. | foto: Petr Souček

Velmi dlouhé období bez srážek přineslo na řadě míst sucho, které s růstem hub nejde dohromady. Takže se během jara sice typické jarní houby objevovaly, ale štěstí na nálezy neměli všichni a všude. To bylo jistější zkusit najít hlívu, penízovku či jidášovo ucho na guláš letos v lednu.

Aktuální úlovky houbařů

Teď je polovina května, a růst by tedy ještě leckde mohly májovky, ale pokud se vám podaří nějakou najít, i v tomto případě jde čistě o lokální záležitost. „Je jich letos o poznání méně a jsou hodně červivé. Což je důsledek sucha a tepla - za takových podmínek houby rostou pomalu. A pokud jako zázrakem nejsou červivé, bývají úplně vyschlé,“ popisuje mykoložka Tereza Tejklová z Muzea východních Čech v Hradci Králové.

Stejné je to s hřiby či křemenáči, s jejichž snímky se už začali chlubit houbaři na sociálních sítích. „V tuto dobu se hřiby kováře nebo hřiby dubové už začínají objevovat, to nijak zvlášť výjimečné není. I když podle rázu počasí a místa to samozřejmě bývá meziročně plus minus o týden posunuté,“ komentuje to mykoložka.

Najít chutného jarního smrže a hřiby ve stejném období není úplně obvyklé, ale...

Najít chutného jarního smrže a hřiby ve stejném období není obvyklé ani nereálné.

A dodává, že nálezy hřibů jsou čistě lokální, nemá tedy smysl popadnout košík, běžet do lesa a čekat nějakou houbařskou žeň. „Momentálně jde o pravdu jen o pár míst v republice,“ konstatuje. A pro ilustraci přidává čerstvou zkušenost kolegy, který zhruba před týdnem našel hřiby dubové na jedné lokalitě na Pardubicku. Když se před pár dny na místo vrátil, nenašel už nic. Přestože tam po jeho první návštěvě pár hub zůstalo, všechno mezitím vyschlo.  

I momentální srážky jsou místní, jarní sucho pár kapek nezachrání. Tam, kde zaprší pořádně, by se podle jejích zkušeností mohly objevit hřiby tak tři týdny po deštích, někde i dříve. Ale vycházku do lesa si dopřejte, i když pravděpodobně přijdete s prázdnou. Ovšem pozor na klíšťata, budou hladová. Nejen houby, i tento parazit prahne po vlhku.

A pozor. „Už teď se vedle hřibů dá v lese narazit i na prudce jedovatou muchomůrku panterovou,“ varuje ještě mykoložka před jednou z nástrah naší přírody. Případně můžete využít například Mykologickou poradnu na Facebooku, kde vám na základě fotografie nález určí odborníci.

Autor:

Nejčtenější

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Do Ostravy jela šéfová zbytečně. Dobře tu vařili, přesto zkrachovali

Přes svou závislost na alkoholu se Richard Konečný ukáže jako schopný kuchař,...

Restaurace uprostřed sídliště plného lidí má šanci na úspěch, o klientelu by nemusela mít nouzi. Jenže zkuste to v...

Zákaz srkaček, háku i míra na okouny. Nová pravidla při lovu ryb

Okoun má konečně míru.

Rybářský řád se každý rok nějakým způsobem mění. Většinou jsou to změny kosmetické a nejinak je to i v řádu pro revíry...

Čeští modeláři v Británii opět nezklamali. Přivezli 63 medailí

Jeden z exemplářů na výstavě ke stům letům československé aviatiky.

Čeští modeláři letos opět zabodovali na mezinárodním mistrovství v britském Telfordu. Na klání, které se konalo během...

Blesková večeře. Pohlreich uvařil polévku z kukuřice a papriky

Polévka z kukuřice s paprikou, jarní cibulkou a koriandrem

Zdeněk Pohlreich ve svém pořadu Teď vaří Šéf! zkouší převést na televizní obrazovku, jak se stravovat kvalitně a přitom...

Další z rubriky

Otrava houbami. Jak se jí vyhnout a co dělat, když k ní přece jen dojde

Jste si opravdu jistí, že v kuchyni zpracováváte jen houby, které dobře znáte?

Plný košík hub, smaženici, houbové řízky či bramboračku si rád dá každý. A nikdo nechce, aby mu po houbové pochoutce...

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

V lednu byste se z lesa neměli vrátit s prázdnou, slibuje mykoložka

Penízovka sametonohá. Sníh ani mráz jí nevadí.

Když teď v lednu dostanete chuť na houbový guláš nebo dršťkovku, není nic jednoduššího, než zajít do lesa. Alespoň...

Najdete na iDNES.cz