Kompostér K 700 pojme až 720 litrů biomasy.

Kompostér K 700 pojme až 720 litrů biomasy. | foto: Mountfield

Soutěžte a vyhrajte kompostér, který na zahradě urychlí běh času

  • 0
V uzavřeném kompostéru trvá celý proces kompostování daleko kratší dobu než u běžného kompostu, takže ušetří měsíce času. A když dodržíte správný postup, získáte z odpadu tu nejúrodnější půdu, která bude vonět lesem.

Kompostování napodobuje biologické pochody, které probíhají v půdě. Říká se jim humifikace a jde o rozložení mrtvé organické hmoty rostlinného a živočišného původu na humus neboli prsť, nejúrodnější a přirozeně prohnojenou zeminu.

Soutěžte o kompostér K 700

Kompostér K 700

Správně odpovězte na otázku a můžete se stát majitelem kompostéru K 700, který pojme až 720 litrů biomasy. Tvar jehlanu zaručuje stabilitu a pevnost. Kompostér je opatřen víkem s panty pro otevírání jednou rukou a otočným ventilem, sloužícím k regulaci prostupu vzduchu. Cenu do soutěže věnovala společnost Mountfield. Soutěžit můžete zde až do půlnoci na 19. 10.

Humifikační pochody však potřebují čas a ten kompostér značně zkracuje. V rámci svých čtyř stěn totiž připraví maximálně vhodné podmínky, čímž celý proces značně uspíší. Je konstruován tak, aby mikroorganismy a bezobratlí živočichové, kteří jsou součástí humifikace, mohli co nejsnáze a nejúčinněji pracovat. Díky tomu vznikne kvalitní prsť podstatně dříve než přirozeným rozkladem.

Další možnost, jak kompostovat, je vhodná pro lidi, kteří nemají zahradu. Lze si pořídit takzvaný vermikompostér, nebo si ho dokonce vyrobit (video s podrobným postupem výroby najdete zde). Vermikompostéry k rozkladu biologického odpadu z domácnosti používají „práce“ kalifornských žížal, které zbytky z domácnosti rozloží na dokonalý humus.

Komu jsou žížaly nepříjemné, může si pořídit domácí kompostér Organico velikosti odpadového koše. Jako prostředek rozkládající odpady se v něm používá suchá přírodní směs Bokashi z obilných otrub a melasy, která obsahuje také mikroorganismy: kvasinky, fotosyntetizující organismy, aktinomycety (nejběžnější bakterie v půdě) a enzymaticky aktivní houby. Ty nastartují proces fermentace, takže odpadky nezahnívají a ze kbelíku pak nejde zápach.

Jako vedlejší produkt kompostování vzniká tekutina, která se zředí v poměru 1:200. Získá se tak ideální hnojivo pro zalévání pokojových květin.

Jak správně kompostovat

Vychází se ze dvou skupin odpadu: měkký a vlhký zelený odpad (tráva, zbytky zeleniny a ovoce) je bohatý na dusík, suchý a tvrdý hnědý odpad (větve, papír) zase na uhlík. Na spodek kompostu založíte vzdušnou vrstvu hnědého odpadu asi do výše 15 cm. Ten umožní provzdušnění a odtékání přebytečné vody. Na ni přijde tenčí vrstva zelená, vysoká asi 5–7 cm. Jestliže chcete proces kompostování urychlit, zpracujte větve v drtiči nebo štěpkovači.

Co patří do kompostéru

  • Posekaná tráva, plevel, drny, listí, popel ze dřeva, větve, piliny, hobliny, kůra a další zahradní odpad, zbytky ovoce, zeleniny a pečiva, kávová sedlina, použité pytlíky od čaje, skořápky z vajec a ořechů, hnůj, močůvka, peří, chlupy, vlasy, lepenka, papírové kapesníky, ubrousky

Co do kompostéru rozhodně nepatří

  • Kosti, odřezky masa, kůže, stolní oleje a tuky, rostliny napadené chorobami, větve z tújí, pecky a slupky z tropického ovoce, popel z uhlí a cigaret, exkrementy masožravých zvířat a lidské, pleny, plasty, sklo, kov, barvy a ředidla, chemicky ošetřené materiály, potištěný papír

Kompost by měl mít pestré složení, dostatek vláhy (občas nutno zalít, aby byl vlhký) a vzduchu (aspoň jednou měsíčně promíchat „hnědé“ se „zeleným“). Jestliže jste ho správně založili, začne se do dvou dnů zahřívat činností mikroorganismů. 

Horká fáze dosahuje teploty více než 50 °C a trvá řádově dny až týdny. Dochází při ní k hygienizaci kompostu, při níž se likvidují zárodky chorob. Po tu dobu musíte kompost zásobovat dalším materiálem, protože bude tlením sesedat. Jestliže se hmota správně nezahřívá, je třeba ji zalít nebo přidat materiál. Tlení urychlí zralý kompost, případně chlévský hnůj.

Jaký kompostér vybrat

Kompostovat lze v kompostovacích boxech či kompostérech. Minimální objem má být minimálně 0,5 m3, aby došlo k dostatečnému prohřátí celého objemu, a tím likvidaci škůdců. 

Podmínkou je dobrý přístup, abyste mohli kompost překopávat a snadno vyvážet kolečkem. Daří se mu v polostínu, přímé slunce ho příliš vysušuje.

Při výběru byste se měli ptát, zda je vyrobený z vysokohustotního polyetylenu. Ten totiž nejlépe odolává mrazu a nekroutí se na sluníčku. „Běžně poskytovaná záruka našich kompostérů je sedm let, ale jejich výdrž může být klidně i dvojnásobná. Svědčí o tom fakt, že nezaznamenáváme v této komoditě téměř žádné reklamace,“ konstatuje Nicole Pfortnerová ze společnosti Mountfield.

Šikovný je také otočný ventil, kterým můžete regulovat přívod vzduchu a tím podle potřeby určovat rychlost rozkladu. Na tvaru kompostéru nezáleží, kvůli působení vzduchu jsou však důležité ventilační otvory na všech stranách a horní odklápěcí víko pro rychlé doplnění dalšího odpadu.

Praktická boční dvířka pak umožňují snadné odebírání hotového humusu. Podle ohlasu uživatelů je také výhodný jehlanovitý tvar, který kompostéru dodává stabilitu.

Při správném postupu získáte v kompostéru čerstvý kompost už za dva měsíce. A jestliže si počkáte až rok, bude výsledkem vyzrálá prsť.

Kdo vyhrál

Výherce kompostéru vylosoval generátor náhodných čísel a stala se jím Jana Košťálová. Výherci blahopřejeme. Kontakt jsme předali společnosti Mountfield, která ji bude kontaktovat.