KVÍZ: Umíte v kuchyni využít plané květy, pelyněk či kořen pampelišky?

  0:11aktualizováno  0:11
S babím létem mnohde po osvěžujících deštících vyrazily čerstvé bylinky. A pokud bude ještě chvíli pokračovat letošní středomořské podnebí, jež začalo už v dubnu, mohou rostliny vydržet zelené i do Mikuláše. Nenechte si to ujít, kytky k jídlu stojí za procházku. Poznáte je a umíte je použít?

Jakmile se venku něco zazelená, lze vyrazit s košíkem a nůžkami na bylinky. Jen se musíte naučit, co a jak v kuchyni využít. | foto: Jana Vlková, Kytkykjidlu.cz

V dětství jsme tak maximálně přežvykovali kyselý šťovík a sedmikráskami zdobili bábovky na písku. Jenže řadu listů, květů či kořenů planých rostlin i květin pěstovaných na zahrádce či v truhlíku lze použít v kuchyni i reálně.

ZDE SE OTESTUJTE,

zda víte, pro které byliny lze teď na podzim vyrazit ven a jak je použít v kuchyni. 

Užívat si obyčejného býlí na talíři lze po celou sezonu. Zdaleka ne jen na jaře, kdy se po zimě nemůžeme dočkat křehkých listů medvědího česneku, jarních bylinek nahrazujících zeleninu nebo mladého jehličí. A „kytkožroutka“ Jana Vlková, která s námi materiály na toto téma několikrát připravovala stejně jako tento kvíz, to dobře ví. Takže ji i teď na podzim můžete potkat „na lovu“.  

Víte například, jakými planými bylinkami lze v kuchyni nahradit česnek?


Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Plasty by nám měly jen sloužit. Bohužel je dnes pijeme, dýcháme i jíme

Ilustrační snímek

Zvykli jsme si pít z plastů i jíst z plastů. Ale situace se změnila. Teď plasty pijeme, dýcháme i jíme. Svět řeší, jak...

Další z rubriky

Čekejte na stálou teplotu pod osm stupňů. Pak je čas na sázení česneku

Když česnek, tak český (22. března 2012, Praha)

V půlce listopadu přichází ideální čas na sadbu česneku. Vypěstujte si kvalitní český paličák na celý příští rok, stačí...

Zazimování zahrady: nezapomeňte na vodní plochy, radí zahradník

Vysokým výkonem, záběrem 46 cm a pevným kovovým šasi připomíná AKU rotační...

Nenechte nic náhodě a zazimujte zahradu ještě před příchodem prvních večerních mrazíků. Speciální péči potřebuje...

KVÍZ: Umíte v kuchyni využít plané květy, pelyněk či kořen pampelišky?

Jakmile se venku něco zazelená, lze vyrazit s košíkem a nůžkami na bylinky. Jen...

S babím létem mnohde po osvěžujících deštících vyrazily čerstvé bylinky. A pokud bude ještě chvíli pokračovat letošní...

Najdete na iDNES.cz