Makrela je u nás nedoceněná ryba. Pohlreich ukáže, jak na ni

aktualizováno 
Zdeněk Pohlreich ve své sérii Rozpal to šéfe ve Španělsku! na Primě opět používá místní produkty. Zaujala ho zde například nabídka čerstvých ryb. Jednou z jeho nejoblíbenějších je makrela. Podívejte se, jak ji připravuje na grilu.

Makrela obecná je podle stupně ohrožení IUCN (International Union for Conservation of Nature – mezinárodní organizace zaměřená na uchování přírodních zdrojů) málo ohroženým druhem. 

Fotogalerie

Samozřejmě v přímořské oblasti, kde můžete koupit tuto rybu na trhu, je vaření s ní radost. Ale chlazenou makrelu koupíte i u nás, v běžné obchodní síti koupíte i zmrazenou.

Pohlreich měl štěstí, že mu prodavačka rybu vyfiletovala. Kdo by chtěl makrelu podle jeho receptu vyzkoušet, může si ji vyfiletovat i sám. Strukturou kostí je podobná pstruhu. To znamená, že říznete u hlavy nožem k páteři a táhnete k ocasu. Pak jen vyříznete žeberní kosti a zůstane vám krásný čistý filet. Jak na filetování ryby se podívejte zde.

„Když ho hodíte na gril, pečete ho drtivou část času na kůži. Vidíte, jak maso pečením začíná bělat, až nakonec ho otočíte na druhou stranu,“ radí Pohlreich, který pro úpravu na grilu zvolil recept s petrželkovou marinádou. 

Letní grilování

Když vyfiletujete rybu, využijte zbývající čas na další přípravné práce. Filet osolte a opepřete a zakapejte citronovou šťávou a nechejte ho odpočívat. Pak nakrájejte uvařenou bramboru na plátky a šalotku na čtvrtky. Nechte je péct na grilu, neuškodí je pokapat troškou oleje, aby lépe chytaly barvu.

Nasekejte hladkolistou petržel, smíchejte s nasekaným česnekem a olivovým olejem, přidejte sůl a pepř. Je to v podstatě něco, jako kdybyste chtěli připravit pesto z petržele, jen ho nakrájíte jen nahrubo. Jakmile se zdá, že šalotka a brambory na mřížce už jsou skoro hotové, přijde čas na rybu, která je hotová v mžiku. 

Na talíř přidejte plátky opečených brambor, do marinády přidejte i opečenou šalotku, přidejte na talíř rybí filety a jednotlivé vrstvy prokládejte petrželkou, čtvrtky šalotek dávejte bokem jako ozdobu.

Kompletní recept včetně dalších, které jste mohli vidět v posledním díle této série grilování se Zdeňkem Pohlreichem, najdete na iPrima.cz.

Pošlete fotografii s receptem a vyhrajte kontaktní elektrický gril

V rámci speciální přílohy Grilování jsme vyhlásili soutěž o nejlepší čtenářský recept. Vyfotografujte své oblíbené grilované jídlo, přiložte recept, případně i příběh jeho vzniku  pošlete na adresu soutez.hobby@idnes.cz.

Grilovaný bůček
Marinované kuře pečené „naplacato“

První čtenářské recepty už se scházejí, pošlete i ten váš a vyhrajte.

Podrobná pravidla soutěže najdete ZDE. Tři nejlepší, které vybere odborná porota, vyhrají dvojici grilů a udicí pistoli.

Autor:


Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc....

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Burgery, panenka i zelenina. Další várka příspěvků do grilovací soutěže

Hovězí hamburger s vlastními houskami

Nejnovější přispěvatelé do naší soutěže pokryli široké grilovací spektrum. Vedle burgerové klasika...

Devět pravidel při grilování. Stačí je dodržet a nemůžete se splést

Takto by mělo vypadat správně rozpálené uhlí.

VIDEO Grilovací sezona už naplno propukla a možná i ti, kdo jsou v tomto oboru naprostí nováčci, se také...


Nejčtenější

Skotská klapouchá. Kočičí společnice, která je stínem svého majitele

Klapouchost se projeví jen u jedinců, kteří jsou nositeli genu způsobujícího...

Jemná malá ouška sklopená dopředu dávají této kočce jedinečný výraz, těžko si ji spletete s jinou. Tedy pokud zdědila...

Kočky nejsou hypochondři, svoje neduhy zpravidla pečlivě skrývají

Jablonecká vyhláška například zakazuje krmit toulavé kočky.

Jsou nezávislé, mají od přírody tuhý kořínek a navíc ještě devět životů. Všechny tyto lidové „pravdy“ o kočkách mohou...



Poláci vytvořili unikátní papír, který pomáhá včelám. Může je nakrmit

Recyklovaný papír by mohl pomoci klesajícímu stavu včel v Evropě.

Recyklovaný papír by mohl pomoci klesajícímu stavu včel v Evropě. Společnost Bee Saving Paper vyvinula papír, který je...

Thajské kočky jsou něžné, ale také velmi upovídané krasavice

Thajská kočka s koťaty. I z těch vyrostou upovídané krasavice či krasavci,...

Umí být laskavé a něžné, ale nesmíte v nich vidět jen mazlíčka. Thajskou kočku musíte mít za parťáka, se kterým si...

Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla

I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

Další z rubriky

Pohlreich: To jsem ještě nikdy neviděl. Televize už dlouho tak nepípala

Pohlreich učí atraktivně aranžovat pokrmy na talíři.

Předposlední díl Pořadu Ano, šéfe! připravil Zdeňku Pohlreichovi výživné překvapení v hotelu Kamenný vrch v Chomutově....

Kočky nejsou hypochondři, svoje neduhy zpravidla pečlivě skrývají

Jablonecká vyhláška například zakazuje krmit toulavé kočky.

Jsou nezávislé, mají od přírody tuhý kořínek a navíc ještě devět životů. Všechny tyto lidové „pravdy“ o kočkách mohou...

Vybíráme wapku: větší tlak, nebo průtok vody? Lepší je to sjednotit

Pro očistu tvrdých povrchů je dobrým pomocníkem vysokotlaký čistič.

U výběru tlakové myčky není rozumné honit se jenom za jediným parametrem, kterým se chlubí výrobci. Mnohem lepší je...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz