Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

aktualizováno 
Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní techniku. V prvním dílu pořadu Zdeňkova akademie ukazuje, jak si poradit s vařením na páře.

Na rozumy ohledně vaření na páře se Pohlreich vydal za odborníkem na japonskou kuchyni Markem Horou z proslulé restaurace Yamato (více z otevření restaurace Yamato najdete zde). Tento způsob přípravy pokrmů funguje v japonské kuchyni už po staletí. „Během pěti minut ze suroviny dostanete maximum a samotné vaření je maximálně jednoduché,“ říká Hora.

Fotogalerie

Pro tento typ kuchařské techniky je ideální použít například kuře, telecí a hlavně ryby, které jsou hotové během okamžiku. Tuto metodu se Zdeněk Pohlreich pokusil přenést do prvního dílu Zdeňkovy akademie, kde svým žákům předvedl, že i jídlo, které se často označuje jako příliš dietní, může dobře chutnat. A že to lze dobře přenést i do domácích podmínek, protože hrnec a pařáček najde doma v kuchyňské skříňce každý.

Výhodou je nízká ztrátovost a pro dané pokrmy i nízká energetická hodnota, máte navíc dobrou kontrolu nad celým procesem. „Mám moc rád chuť takto připravovaných jídel, jejich prostotu a přirozenost. Samozřejmě se může zdát, že tomu něco chybí. Chybí tomu totiž tuk. A jak víte, tuk je většinou nositelem chuti. Ale toho se vůbec nemusíte bát, výsledkem bude jemný, elegantní a nízkokalorický oběd,“ uvádí Zdeněk svojí první lekci.

Šéf si vybral žáky z řad diváků a neváhal je pozvat do své kuchyně. Během dvanácti premiérových dílů se s nimi zaměří na ovládnutí dvanácti kuchařských technik.

Typickým příkladem, jak si pomocí páry uvařit, je úprava ryby, Pohlreich si vybral pražmu. Když se ukáže, že „studenti“ nejsou příliš zběhlí ve filetování, ukáže šéf detailní polopatický postup, který se hodí pro mnoho druhů ryb. Mimo kapra, který má hodně žeberních kostí a požaduje speciální metodu.

Ale pražma, pstruh nebo i losos se vyfiletují podobně. Ryba se z boku nařízne kolem hlavy až k páteři, pak se nůž položí naplocho a podél páteře se seřízne až k ocasu. Po otočení se totéž provede i z druhé strany.

Nakonec se jen odřízne zbytek žeberních kostí, tím se získají dva krásné filety, které na talíři působí elegantněji, než kdybyste pekli celou rybu. Pro dokonalý výsledek nezapomeňte pinzetou vytáhnout drobné kosti, kterým se říká ypsilonky. Právě kosti jsou často důvodem, proč si lidé ryby nekupují a nejedí je. 

Zatímco na pánvi se filet pokládá kůží dolů, do pařáčku jej klidně položte naopak. Rybí maso je velmi křehké, takže při příliš složité manipulaci by se mohlo rozpadnout. Kompletní postup uvidíte na našem videu.

Celý díl si můžete přehrát na iPrima.cz.

Autor:



Nejčtenější

Císařským řezem vytáhl rybář z mrtvého žraloka téměř stovku mláďat

Císařským řezem vytáhl rybář téměř 100 mláďat z mrtvého žraloka

Během pouhých devíti minut dostal rybář Mathew Orlov na australském pobřeží z břicha mrtvé žraločí matky téměř stovku...

Pohlreich okoukal, jak si Španělé umí užít pečenou zeleninu na talíři

Naneste na opečené tortily grilovanou zeleninovou směs.

Sbalil grily, nakoupil a vyrazil do Španělska. Za teplem, sluníčkem i mořem a jeho dary. Se štábem, který se s ním vrhl...



Nezapomeňte pohnojit trávník, zesílí a nedá prostor pampeliškám

Na malé plochy si vystačíte s ručním rozmetačem.

Kdo se pokouší udržet svůj trávník bez plevelů, neměl by ho na jaře opomenout pohnojit. Po zimě zesílí a až začnou...

Hasiče volali k mývalovi otupělému marihuanou. Stačilo nechat ho vyspat

Mýval se dostal k zásobám konopí a přehnal to s konzumací. Stačilo nechat ho...

Zoufalá majitelka mývala v americkém státě Indiana se uprostřed noci obrátila na hasiče, protože její zvíře bylo pod...

Britskou královnu podle médií zasáhla smrt milovaného psa

Na této oficiální fotografii vydané Buckinghamským palácem k jejím 90....

Britskou královnu Alžbětu II. hluboce zasáhla smrt posledního z jejích milovaných psů, píše britský tisk. Pes plemene...

Další z rubriky

Jen ocet, slupky z citronů a panák vodky a vyrobíte univerzální čistič

Slupky z citronu s octem uzavřete do sklenice a skladujte na temném místě.

Některé čističe si blogerka Marcela Sobotová doma vyrábí sama. Obvykle z běžných kuchyňských surovin a s jednoduchým...

Jak uplést pomlázku? Podívejte se na naše video a zaučte další generaci

Jaromír Váchal z Chodova plete pomlázky každý rok před Velikonocemi už od svých...

Pomlázka, tatar, žíla, šmigrus. V každém regionu se říká velikonoční pomlázce trochu jinak. Jisté je jenom to, že ji...

Jak na velikonoční mazanec. Vyzkoušejte postup krok za krokem

Velikonoční mazanec

Mazanec či velikonoční bochník je bochánek pečený zpravidla na Velikonoce ze sladkého kynutého těsta. Pečení mazance...

MetLife Europe Limited, pobočka pro Českou republiku
Sales Management Program

MetLife Europe Limited, pobočka pro Českou republiku
Praha

Najdete na iDNES.cz