Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

aktualizováno 
Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní techniku. V prvním dílu pořadu Zdeňkova akademie ukazuje, jak si poradit s vařením na páře.

Na rozumy ohledně vaření na páře se Pohlreich vydal za odborníkem na japonskou kuchyni Markem Horou z proslulé restaurace Yamato (více z otevření restaurace Yamato najdete zde). Tento způsob přípravy pokrmů funguje v japonské kuchyni už po staletí. „Během pěti minut ze suroviny dostanete maximum a samotné vaření je maximálně jednoduché,“ říká Hora.

Fotogalerie

Pro tento typ kuchařské techniky je ideální použít například kuře, telecí a hlavně ryby, které jsou hotové během okamžiku. Tuto metodu se Zdeněk Pohlreich pokusil přenést do prvního dílu Zdeňkovy akademie, kde svým žákům předvedl, že i jídlo, které se často označuje jako příliš dietní, může dobře chutnat. A že to lze dobře přenést i do domácích podmínek, protože hrnec a pařáček najde doma v kuchyňské skříňce každý.

Výhodou je nízká ztrátovost a pro dané pokrmy i nízká energetická hodnota, máte navíc dobrou kontrolu nad celým procesem. „Mám moc rád chuť takto připravovaných jídel, jejich prostotu a přirozenost. Samozřejmě se může zdát, že tomu něco chybí. Chybí tomu totiž tuk. A jak víte, tuk je většinou nositelem chuti. Ale toho se vůbec nemusíte bát, výsledkem bude jemný, elegantní a nízkokalorický oběd,“ uvádí Zdeněk svojí první lekci.

Šéf si vybral žáky z řad diváků a neváhal je pozvat do své kuchyně. Během dvanácti premiérových dílů se s nimi zaměří na ovládnutí dvanácti kuchařských technik.

Typickým příkladem, jak si pomocí páry uvařit, je úprava ryby, Pohlreich si vybral pražmu. Když se ukáže, že „studenti“ nejsou příliš zběhlí ve filetování, ukáže šéf detailní polopatický postup, který se hodí pro mnoho druhů ryb. Mimo kapra, který má hodně žeberních kostí a požaduje speciální metodu.

Ale pražma, pstruh nebo i losos se vyfiletují podobně. Ryba se z boku nařízne kolem hlavy až k páteři, pak se nůž položí naplocho a podél páteře se seřízne až k ocasu. Po otočení se totéž provede i z druhé strany.

Nakonec se jen odřízne zbytek žeberních kostí, tím se získají dva krásné filety, které na talíři působí elegantněji, než kdybyste pekli celou rybu. Pro dokonalý výsledek nezapomeňte pinzetou vytáhnout drobné kosti, kterým se říká ypsilonky. Právě kosti jsou často důvodem, proč si lidé ryby nekupují a nejedí je. 

Zatímco na pánvi se filet pokládá kůží dolů, do pařáčku jej klidně položte naopak. Rybí maso je velmi křehké, takže při příliš složité manipulaci by se mohlo rozpadnout. Kompletní postup uvidíte na našem videu.

Celý díl si můžete přehrát na iPrima.cz.

Autor:



Nejčtenější

Úklid ženy zatěžuje, jako by denně kouřily dvacet cigaret. Mužům nevadí

Pravidelné čištění pomocí chemických prostředků může mít u žen stejné následky,...

Norští vědci z Bergenské univerzity prozkoumali plíce 6 235 mužů a žen. Výsledky byly ohromující: vdechování výparů z...

Pasti, naftalín, česnek i lidské vlasy. Jak se lidé zbavují kuny na půdě

Kuna skalní se drží u lidských obydlí a dokáže pořádně znepříjemnit život.

Když se v domě usadí kuna, znamená to obrovský problém. Nejenže kálí, dupe a páchne, ale dokáže absolutně zničit...



Bišonek zvítězil na světové psí show na Manhattanu. Podruhé za 142 let

Porotu Flynn naprosto uchvátil samozřejmostí, s jakou se uměl prodat.

Při promenádě vypadal jako vykračující si roztomilá plyšová hračka na baterky. Diváci šíleli nadšením. A bišonek Flynn...

Nově popsaný mořský dravec je růžový a hladký jako miminko

Pseudoliparis swirei vypadá strašidelně až na snímcích z výpočetní tomografie,...

Na mořské dno v hloubce 8 178 metrů dopadla mrtvá makrela. Návnada měla přilákat korýše. A ti zase královnu mořského...

Byt kočce přizpůsobte, aby se cítila jako doma. Jinak ji stresujete

Ze skrýše - v tomto případě z police šatní skříně v předsíni - Zohan vylézá až...

Kočka v bytě je úžasný společník, ale jen pokud je spokojená a cítí se u vás dobře. Vystresované zvíře s nízkým...

Další z rubriky

PORADNA: Jak mám poznat, že dřevo k topení je dostatečně vysušené

Základem je dříví co nejdříve nařezat a rozštípat, o to rychleji bude vysychat.

Pořád se píše, že máme k topení použít dřevo, které má maximálně 20 % procent vlhkosti, píše čtenář Martin. Ptá se, jak...

Na pétanque potřebujete jen koule a téměř nic vás nelimituje

Na štěrku se při pétanque leckdy odehrává drama.

V kapse u kalhot hadřík, pár kovových koulí v ruce, dřevěný košonek neboli prasátko a kousek volného placu. Toť v...

Berberská pizza je marocký poklad. Je oblíbená jako ta italská u nás

Madfouna označovaná také jako berberská pizza je populárním marockým pokrmem.

Pizza je jedno z nejuniverzálnějších světových jídel. V každém regionu nebo zemi se připravuje trochu jinak, podle...

Najdete na iDNES.cz