Nedovařené houby mohou ublížit vašemu zdraví

Nedovařené houby mohou ublížit vašemu zdraví | foto: shutterstock.com

Nejezte nedovařené houby

  • 2
Nedostatečná tepelná úprava hub může vést k žaludečním a střevním potížím. Zejména u některých hub si musíme dát velký pozor.

Nejznámějším zástupcem hub, u nichž není radno podcenit tepelnou úpravu, je hřib kříšť. Je to krásná houba, o které mnozí houbaři tvrdí, že ji sbírali, ale ve skutečnosti ji nalezlo poměrně málo z nich. Je velice podobná jedovatému hřibu satanovi.

. Houby podléhající tepelné úpravě

 hřib kříšť

 hřib koloděj

 hřib Quéletův

 hřib nachový

 václavky

 strmělka mlženka

 muchomůrka pošvatá

Hřib kříšť je velmi vzácným druhem, pro svou vzácnost dokonce zařazeným mezi silně ohrožené druhy.
Roste v teplomilných listnatých lesích, především pod duby, habry a buky.

Pro jeho případnou konzumaci se doporučuje alespoň třicetiminutová tepelná úprava. Pokud tento postup nedodržíte, následují velice úporné průjmy a zvracení, které mohou vést až k celkové dehydrataci organismu.

Podobné vlastnosti mají také další hřibovité houby s modrající dužninou ( hřib  koloděj,  hřib Quéletův).
sph

Musíte si dát také pozor na druhy lupenatých hub. Nejznámější z nich jsou václavky, a to zřejmě všech šest našich druhů. Na otravy z nedostatečně tepelně zpracovaných václavek si musíte dávat velký pozor.

Někteří lidé václavky pouze naloží a jedí je syrové. Mnoho z těchto případů končí v nemocnici.

Stejné příznaky jako po nedostatečně tepelně upravených václavkách bývají uváděny i po dalších lupenatých houbách, např. strmělce mlžence nebo muchomůrce pošvaté.