Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Nesbírejte přemrzlé houby, hrozí z nich otravy, varuje mykolog

  15:53aktualizováno  15:53
Noční a ranní teploty pod bodem mrazu věstí konec houbařské sezony. Daří se jen druhům adaptovaným na větší chlad a lepší to už letos nebude. Odborníci navíc varují před možností otravy z několikrát přemrzlých hub.
U několikrát přemrzlých hub hrozí otrava patogeny z nahnilých částí. Ilustrační foto

U několikrát přemrzlých hub hrozí otrava patogeny z nahnilých částí. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

"Běžná houbařská sezona je již za námi a nelze již předpokládat zvýšený výskyt jedlých druhů hub," uvedl Jan Borovička z České mykologické společnosti. Chmurnou předpověď mají na svědomí především noční mrazy, jež omezily růst většiny houbaři běžně sbíraných hub, jako jsou hřiby a čirůvky. I když opravdu skalní houbaři něco najdou kdykoliv.

Růst přestaly i václavky, které v minulých týdnech zaplavily české lesy, navíc jsou již většinou přerostlé a nehodí se pro jídlo. Vůbec by si podle Borovičky houbaři měli dávat pozor, v jakém stavu se jejich "úlovky" nachází. "Houby by neměly být několikrát přemrzlé, protože pak vznikají sekundární otravy z patogenů obsažených v nahnilých kusech," vysvětlil mykolog.

Jednorázové zmrazení přitom houbám nevadí, všechny druhy hub kromě pýchavek se dokonce dají zmrazené uskladnit. Musíte je ovšem předem tepelně zpracovat, jak to radí zkušený mykolog Jiří Baier v předchozím článku Jak si poradit s nadúrodou hub.

Nalézt lze nyní převážně jen druhy uvyklé na chlad. Ty ovšem najdete i v prosinci; viz předchozí článek s tipy, jak si užít čerstvé houby na štědrovečerním stole. Jejich typickým zástupcem je například hlíva ústřičná nebo penízovka sametonohá. Narazit můžete i na několik druhů čirůvek: zemní, fialovou a dvoubarvou.

Jedovaté houby, jako jsou muchomůrky červené a muchomůrky citronové, se již vyskytují opravdu jen zřídka. Pozor ale nespočetné druhy jedovatých pavučinců a vláknic, kterým se stále daří.

Autor:

Nejčtenější

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

KVÍZ: Vyznáte se v používání kuchyňských bylinek?

Libeček (vysoký v pozadí), šalvěj, pažitka a další. Vše na jednom záhonu.

Bez bylinek se v kuchyni prakticky neobejdeme. Při vaření dávají pokrmům jejich typickou chuť a některým kuchyním...



V Česku přibývá zelených střech. Fungují jako přírodní klimatizace

Zelená zahrada na rodinném domě na Růmech ve Zlíně

Loni v Česku vyrostlo o polovinu více zelených střech než v roce 2016. Konkrétně to bylo 195 tisíc metrů čtverečních....

Zamořil panelák cvrčky pro své chameleony. Stálo ho to padesát tisíc

Bez živého hmyzu se chameleoni neobejdou. Jeho přechovávání však má svá úskalí,...

Chovatelství exotických zvířat si často žádá nemalé oběti. Musíte svým mazlíčkům vytvořit ideální podmínky imitující...

VIDEO: Sprostě dobrý, říká Pohlreich o opékané jarní cibulce

Omáčka slouží jako dip, do kterého se cibulka při konzumaci namáčí.

Další díl pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! přinesl několik zajímavých receptů. Opékanou jarní cibulku s omáčkou si...

Další z rubriky

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

FOTOGALERIE: Čtenáři iDNES.cz úspěšně houbaří. Sucho je relativní

Část z deseti vítězných snímků houbařské fotosoutěže na Hobby iDNES.cz.

Ano, do čtenářské fotosoutěže nám kromě nádherných hřibů přišel i snímek prázdného košíku či obrázky hub sice...

Houbové hody i po vzoru císařů: pomazánka z růžovek i bedly po lesnicku

Pokud se vám podaří z lesa přinést podobný úlovek, tak s ním hurá co nejdříve...

Houby byly oblíbeným pokrmem od nepaměti a za náramnou lahůdku je měli už vybíraví římští císaři. Hlavní houbařská...

Najdete na iDNES.cz