Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nesbírejte přemrzlé houby, hrozí z nich otravy, varuje mykolog

  15:53aktualizováno  15:53
Noční a ranní teploty pod bodem mrazu věstí konec houbařské sezony. Daří se jen druhům adaptovaným na větší chlad a lepší to už letos nebude. Odborníci navíc varují před možností otravy z několikrát přemrzlých hub.
U několikrát přemrzlých hub hrozí otrava patogeny z nahnilých částí. Ilustrační foto

U několikrát přemrzlých hub hrozí otrava patogeny z nahnilých částí. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

"Běžná houbařská sezona je již za námi a nelze již předpokládat zvýšený výskyt jedlých druhů hub," uvedl Jan Borovička z České mykologické společnosti. Chmurnou předpověď mají na svědomí především noční mrazy, jež omezily růst většiny houbaři běžně sbíraných hub, jako jsou hřiby a čirůvky. I když opravdu skalní houbaři něco najdou kdykoliv.

Růst přestaly i václavky, které v minulých týdnech zaplavily české lesy, navíc jsou již většinou přerostlé a nehodí se pro jídlo. Vůbec by si podle Borovičky houbaři měli dávat pozor, v jakém stavu se jejich "úlovky" nachází. "Houby by neměly být několikrát přemrzlé, protože pak vznikají sekundární otravy z patogenů obsažených v nahnilých kusech," vysvětlil mykolog.

Jednorázové zmrazení přitom houbám nevadí, všechny druhy hub kromě pýchavek se dokonce dají zmrazené uskladnit. Musíte je ovšem předem tepelně zpracovat, jak to radí zkušený mykolog Jiří Baier v předchozím článku Jak si poradit s nadúrodou hub.

Nalézt lze nyní převážně jen druhy uvyklé na chlad. Ty ovšem najdete i v prosinci; viz předchozí článek s tipy, jak si užít čerstvé houby na štědrovečerním stole. Jejich typickým zástupcem je například hlíva ústřičná nebo penízovka sametonohá. Narazit můžete i na několik druhů čirůvek: zemní, fialovou a dvoubarvou.

Jedovaté houby, jako jsou muchomůrky červené a muchomůrky citronové, se již vyskytují opravdu jen zřídka. Pozor ale nespočetné druhy jedovatých pavučinců a vláknic, kterým se stále daří.

Autor:




Nejčtenější

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Další z rubriky

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Václavka smrková
Jedovaté václavky promění ve zdravou delikatesu až kuchyňská úprava

Jakmile je použijete do guláše či naložíte do sladkokyselého nálevu, jsou václavky opravdovou delikatesou a jedním z pozitiv začínajícího podzimu. Pokud byste...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.