Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nesbírejte přemrzlé houby, hrozí z nich otravy, varuje mykolog

  15:53aktualizováno  15:53
Noční a ranní teploty pod bodem mrazu věstí konec houbařské sezony. Daří se jen druhům adaptovaným na větší chlad a lepší to už letos nebude. Odborníci navíc varují před možností otravy z několikrát přemrzlých hub.
U několikrát přemrzlých hub hrozí otrava patogeny z nahnilých částí. Ilustrační foto

U několikrát přemrzlých hub hrozí otrava patogeny z nahnilých částí. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

"Běžná houbařská sezona je již za námi a nelze již předpokládat zvýšený výskyt jedlých druhů hub," uvedl Jan Borovička z České mykologické společnosti. Chmurnou předpověď mají na svědomí především noční mrazy, jež omezily růst většiny houbaři běžně sbíraných hub, jako jsou hřiby a čirůvky. I když opravdu skalní houbaři něco najdou kdykoliv.

Růst přestaly i václavky, které v minulých týdnech zaplavily české lesy, navíc jsou již většinou přerostlé a nehodí se pro jídlo. Vůbec by si podle Borovičky houbaři měli dávat pozor, v jakém stavu se jejich "úlovky" nachází. "Houby by neměly být několikrát přemrzlé, protože pak vznikají sekundární otravy z patogenů obsažených v nahnilých kusech," vysvětlil mykolog.

Jednorázové zmrazení přitom houbám nevadí, všechny druhy hub kromě pýchavek se dokonce dají zmrazené uskladnit. Musíte je ovšem předem tepelně zpracovat, jak to radí zkušený mykolog Jiří Baier v předchozím článku Jak si poradit s nadúrodou hub.

Nalézt lze nyní převážně jen druhy uvyklé na chlad. Ty ovšem najdete i v prosinci; viz předchozí článek s tipy, jak si užít čerstvé houby na štědrovečerním stole. Jejich typickým zástupcem je například hlíva ústřičná nebo penízovka sametonohá. Narazit můžete i na několik druhů čirůvek: zemní, fialovou a dvoubarvou.

Jedovaté houby, jako jsou muchomůrky červené a muchomůrky citronové, se již vyskytují opravdu jen zřídka. Pozor ale nespočetné druhy jedovatých pavučinců a vláknic, kterým se stále daří.

Autor:

Nejčtenější

Pršut nemusí být jen italskou specialitou. Můžete ho klidně vyrobit doma

Takto se suší kýta v Itálii.

Pršut, prosciutto, prostě sušená šunka je pochoutka, která pochází z Itálie. Vyrábějí ji i další výrobci v Evropě,...

Nemáte krmítko? Mrkněte se na ptáčky v živém přenosu z Makova

Během přímém přenosu z krmítka v Makově můžete vidět až 50 druhů ptáků.

Mrazy trápí nejen lidi, ale i malé ptáky. Ti pro udržování stálé tělesné teploty vynakládají obrovské množství energie,...



První česká akumulátorová vřetenová sekačka, která nebude rušit sousedy

Jediný řemen, který je v sekačce použitý, je pohon vřetene, válec se pohání...

Společnost Swardman představuje první sekačku na světě poháněnou dvěma elektromotory. Model Electra je také nejtišší...

Jak rychle to umí s wokem Thajci, to se s Pohlreichem naučíte také

Stojí za to se dívat zkušené thajské kuchařce pod ruce. Na videu k článku máte...

Bez metody stir-fry by nejen thajská nebo čínská kuchyně nebyly tím, čím jsou. Přitom nejde o nic jiného než o rychlé...

Známe absolutního vítěze soutěže o nejkrásnějšího psa

Absolutní vítěz: Sia

V pondělí 11. prosince dospěla do finále velká fotografická soutěž o nejkrásnějšího pejska. Ve 12:00 se zastavila...



Další z rubriky

Lahodné jarní kačenky české už rostou, ochlazení jim jen prospělo

Kačenka česká je velmi chutná jarní houba, která ale zdaleka neroste všude.

Houbaři jsou po zimě nabuzení a jejich jarní touha najít místečko s kačenkami připomíná hlad po medvědím česneku. Pokud...

Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Nádherný úlovek z Náchodska.

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom...

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...



Najdete na iDNES.cz