Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zvládneme v českých školách, co Jamie Oliver v britských?

aktualizováno 
Zmizí z našich škol nezdravé jídlo a tlusté děti? Občanská iniciativa Skutečně zdravá škola, která přišla s konceptem zdravějšího stravování ve školních jídelnách, právě nabízí zapojení do pilotního projektu prvním deseti až patnácti školám.

Těstoviny s jakoukoliv omáčkou nebo dokonce se sladkým kečupem nedají dětem tolik, jako v kombinaci s čerstvou zeleninou. | foto: Profimedia.cz

Ve školních jídelnách se děti stravují v podstatě celé dětství a vytvářejí si tak návyky na celý život. Proto řadě rodičů přestává být jedno, že je vyhláška o školním stravování zastaralá a děti zbytečně „přejídá“ cukrem, masem a polotovary. Přitom zapomíná na zdravé a přitom relativně levné potraviny, jako jsou na bílkoviny bohaté luštěniny, syrové ovoce a zelenina. Slazené nápoje a sladkosti navíc děti dostávají nejen v jídelnách, ale i ze školních automatů.

Fotogalerie

Občanská iniciativa Skutečně zdravá škola se snaží od listopadu 2013 prosazovat změny ve stravování našich dětí na půdě škol (více o této občanské iniciativě čtěte zde). Její členové upozorňují veřejnost, co je ve školkách a školních jídelnách z hlediska správné výživy špatně, tlačí na ministerstva k potřebné revizi vyhlášky, účastní se expertní skupiny na  ministerstvu školství a připravují vzdělávací programy pro školy.

„Čím větší podporu veřejnosti získáme, tím větší šanci máme na smysluplnou a rychlou změnu. Každý, kdo nám vyjádří veřejně podporu, bude o problematice jakkoliv informovat, upozorní na problém třeba právě ve své škole nebo městě, nám ve snažení pomůže,“ vysvětluje Margit Slimáková, jak se může kdokoliv pomoci prosadit, aby děti jedly zdravěji a lépe a společnost se nemusela potýkat se zdravotními následky dětské obezity.

Margit Slimáková je odbornou garantkou iniciativy Skutečně zdravá škola (všechny její signatáře najdete zde) a specialistkou na zdravotní prevenci a výživu. Její princip, jak jíst zdravě a netloustnout - který platí jak pro děti, tak i dospělé -  najdete popsaný zde a v našem archivním videu:

Skutečně zdravá škola nabízí školním jídelnám pomocnou ruku

„Program Skutečně zdravá škola vychází ze zkušeností obdobného programu ve Velké Británii s názvem Food For Life Partnership proslaveného Jamie Oliverem. Od roku 2005 se do něj zapojilo více než 5 tisíc škol, které denně nabízejí na 600 tisíc obědů připravených dle přísných kritérií a učí tak děti kultuře zdravého stravování,“ vysvětluje Tom Václavík, odborný garant Skutečně zdravé školy. 

Přihlášky škol do pilotního projektu v ČR do konce ledna

Podle britského vzoru spouští iniciativa Skutečně zdravá škola právě nyní pilotní program pro školy a školky z celé ČR. Má zlepšit stávající školní stravování a výchovu dětí k odpovědnému přístupu k jídlu.

Školy a školky se mohou do programu přihlásit do konce ledna prostřednictvím formuláře zde. Do poloviny února budou vybrány pilotní školy a test poběží do konce školního roku.

Veškeré informace, know-how i materiály poskytuje Skutečně zdravá škola zdarma, školy nesou pouze náklady, které si samy vyčlení na aplikaci programu (např. příplatky pro učitele za funkci koordinátora programu, náklady na terénní výlety dětí apod.). Program je založen na tom, že kvalitní neznamená dražší a správné stravování dětí je ve školách možné i za současných finančních podmínek.

České děti už se zapojily do Jamieho projektu Revolution Food Day a učily se zdravě vařit (více zde).

Do komplexního programu Food For Life je dnes ve Velké Británii zapojeno na 20 procent všech základních škol a na 25 procent univerzit. „Program má v Británii takový úspěch, že jeho realizátoři byli nedávno vyzváni britským ministerstvem školství, aby do škol pomáhali zavést klíčové aspekty nových vládních standardů pro školní stravování (v angličtině je najdete zde),“ dodává odborná garantka Margit Slimáková.

Program Food For Life nyní také pomáhá bojovat s obezitou mezi dětmi a podporuje zdravý životní styl v pěti britských hrabstvích. „Program je dokonce nyní zaváděn i do dalších veřejných zařízení, jako jsou nemocnice, domovy důchodců a mateřské školy,“ uvádí Slimáková následováníhodný britský příklad. Pozitivní aspekty programu v oblasti společenské, ekologické a ekonomické vyzdvihl ve své zprávě také Zvláštní zpravodaj OSN pro právo na potraviny Olivier De Schutter (kompletní zprávu v angličtině najdete zde).

Co to školám a školkám zapojeným do programu přinese?

Základem pilotního programu Skutečně zdravá škola jsou tři pilíře, které by vybraným školám měly přinést konkrétní pozitivní změny:

1) Zlepšení školního stravování ve školních jídelnách: projekt nabízí výpomoc s hledáním konkrétních zdrojů lokálních potravin, kurzy vaření z čerstvých potravin i analýzu vhodných a nevhodných potravin v konkrétní škole.

2) Zapojení tématu jídla do školního vzdělávacího plánu: dětské semináře o jídle a kurzy jeho přípravy, semináře o pěstování plodin a jejich významu pro tělo, terénní výlety a návštěvy farem v okolí škol, racionální využívání stávajících kapacit školních zahrad a kuchyní v konkrétních školách. 

3) Zapojení širšího okolí škol a školek do aktivit v oblasti zdravého stravování: zapojení rodičů, podpora ke zdravému stravování i mimo školu, informace o  související problematice apod.

„Zapojená škola si sama vybírá, které body programu jsou pro ni relevantní, respektive, kde například vnímá největší nedostatky a může se zaměřit pouze na ně. My se školami a jimi vybranými zástupci budeme úzce spolupracovat na zlepšení situace v oblastech, které oboustranně vyhodnotíme jako prioritní. Zakládáme si ale na tom, že program nelze aplikovat zhora, ale musí se v něm aktivně angažovat sama škola a jí vybraní zástupci - učitelé, hospodářka, kuchařky... My poskytujeme know-how, kurzy, podklady, každá škola je ale specifická a sama musí rozhodovat, jak co včlenit do své struktury a systému,“ vysvětluje fungování programu Bohuslav Sedláček, otec tří dětí a zakladatel občanské iniciativy Skutečně zdravá škola.

Do letošního pilotního ročníku bude vybráno 10 až 15 škol a školek po celé zemi a koordinátoři projektu budou ve vybraných institucích pomáhat do konce školního roku s aplikací programu a zároveň sledovat jeho výsledky. Po vyhodnocení výsledků bude program do upravený pro specifika českého školství a příští školní rok je v plánu masivnější zapojení škol, které budu mít o program zájem.

Autor:




Nejčtenější

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Další z rubriky

Rybu vařenou v páře můžete podávat se salátem podle vlastní fantazie.
VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní...  celý článek

Zdeněk Pohlreich nastiňuje, jak by to v restauraci u fotbalového hřiště mohlo...
Zdeněk Pohlreich radil v kuchyni FC Dymokury. Pepík Hnátek by se divil

Co se stane, když na vesnici za Prahou zavřou poslední hospodu? Najde se dobrodruh, profesionální kuchař s rodinou, který se rozhodne vybudovat svou kuchyni v...  celý článek

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.