Zvládneme v českých školách, co Jamie Oliver v britských? - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zvládneme v českých školách, co Jamie Oliver v britských?

Zmizí z našich škol nezdravé jídlo a tlusté děti? Občanská iniciativa Skutečně zdravá škola, která přišla s konceptem zdravějšího stravování ve školních jídelnách, právě nabízí zapojení do pilotního projektu prvním deseti až patnácti školám.
Těstoviny s jakoukoliv omáčkou nebo dokonce se sladkým kečupem nedají dětem...

Těstoviny s jakoukoliv omáčkou nebo dokonce se sladkým kečupem nedají dětem tolik, jako v kombinaci s čerstvou zeleninou. | foto: Profimedia.cz

Ve školních jídelnách se děti stravují v podstatě celé dětství a vytvářejí si tak návyky na celý život. Proto řadě rodičů přestává být jedno, že je vyhláška o školním stravování zastaralá a děti zbytečně „přejídá“ cukrem, masem a polotovary. Přitom zapomíná na zdravé a přitom relativně levné potraviny, jako jsou na bílkoviny bohaté luštěniny, syrové ovoce a zelenina. Slazené nápoje a sladkosti navíc děti dostávají nejen v jídelnách, ale i ze školních automatů.

Fotogalerie

Občanská iniciativa Skutečně zdravá škola se snaží od listopadu 2013 prosazovat změny ve stravování našich dětí na půdě škol (více o této občanské iniciativě čtěte zde). Její členové upozorňují veřejnost, co je ve školkách a školních jídelnách z hlediska správné výživy špatně, tlačí na ministerstva k potřebné revizi vyhlášky, účastní se expertní skupiny na  ministerstvu školství a připravují vzdělávací programy pro školy.

Střední školy

„Čím větší podporu veřejnosti získáme, tím větší šanci máme na smysluplnou a rychlou změnu. Každý, kdo nám vyjádří veřejně podporu, bude o problematice jakkoliv informovat, upozorní na problém třeba právě ve své škole nebo městě, nám ve snažení pomůže,“ vysvětluje Margit Slimáková, jak se může kdokoliv pomoci prosadit, aby děti jedly zdravěji a lépe a společnost se nemusela potýkat se zdravotními následky dětské obezity.

Margit Slimáková je odbornou garantkou iniciativy Skutečně zdravá škola (všechny její signatáře najdete zde) a specialistkou na zdravotní prevenci a výživu. Její princip, jak jíst zdravě a netloustnout - který platí jak pro děti, tak i dospělé -  najdete popsaný zde a v našem archivním videu:

23. dubna 2014

Zdravý talíř. Sestavte si snídani zdravě a chutně | (4:44) | video: iDNES.cz

Skutečně zdravá škola nabízí školním jídelnám pomocnou ruku

„Program Skutečně zdravá škola vychází ze zkušeností obdobného programu ve Velké Británii s názvem Food For Life Partnership proslaveného Jamie Oliverem. Od roku 2005 se do něj zapojilo více než 5 tisíc škol, které denně nabízejí na 600 tisíc obědů připravených dle přísných kritérií a učí tak děti kultuře zdravého stravování,“ vysvětluje Tom Václavík, odborný garant Skutečně zdravé školy. 

Přihlášky škol do pilotního projektu v ČR do konce ledna

Podle britského vzoru spouští iniciativa Skutečně zdravá škola právě nyní pilotní program pro školy a školky z celé ČR. Má zlepšit stávající školní stravování a výchovu dětí k odpovědnému přístupu k jídlu.

Školy a školky se mohou do programu přihlásit do konce ledna prostřednictvím formuláře zde. Do poloviny února budou vybrány pilotní školy a test poběží do konce školního roku.

Veškeré informace, know-how i materiály poskytuje Skutečně zdravá škola zdarma, školy nesou pouze náklady, které si samy vyčlení na aplikaci programu (např. příplatky pro učitele za funkci koordinátora programu, náklady na terénní výlety dětí apod.). Program je založen na tom, že kvalitní neznamená dražší a správné stravování dětí je ve školách možné i za současných finančních podmínek.

České děti už se zapojily do Jamieho projektu Revolution Food Day a učily se zdravě vařit (více zde).

Do komplexního programu Food For Life je dnes ve Velké Británii zapojeno na 20 procent všech základních škol a na 25 procent univerzit. „Program má v Británii takový úspěch, že jeho realizátoři byli nedávno vyzváni britským ministerstvem školství, aby do škol pomáhali zavést klíčové aspekty nových vládních standardů pro školní stravování (v angličtině je najdete zde),“ dodává odborná garantka Margit Slimáková.

Program Food For Life nyní také pomáhá bojovat s obezitou mezi dětmi a podporuje zdravý životní styl v pěti britských hrabstvích. „Program je dokonce nyní zaváděn i do dalších veřejných zařízení, jako jsou nemocnice, domovy důchodců a mateřské školy,“ uvádí Slimáková následováníhodný britský příklad. Pozitivní aspekty programu v oblasti společenské, ekologické a ekonomické vyzdvihl ve své zprávě také Zvláštní zpravodaj OSN pro právo na potraviny Olivier De Schutter (kompletní zprávu v angličtině najdete zde).

Co to školám a školkám zapojeným do programu přinese?

Základem pilotního programu Skutečně zdravá škola jsou tři pilíře, které by vybraným školám měly přinést konkrétní pozitivní změny:

1) Zlepšení školního stravování ve školních jídelnách: projekt nabízí výpomoc s hledáním konkrétních zdrojů lokálních potravin, kurzy vaření z čerstvých potravin i analýzu vhodných a nevhodných potravin v konkrétní škole.

2) Zapojení tématu jídla do školního vzdělávacího plánu: dětské semináře o jídle a kurzy jeho přípravy, semináře o pěstování plodin a jejich významu pro tělo, terénní výlety a návštěvy farem v okolí škol, racionální využívání stávajících kapacit školních zahrad a kuchyní v konkrétních školách. 

3) Zapojení širšího okolí škol a školek do aktivit v oblasti zdravého stravování: zapojení rodičů, podpora ke zdravému stravování i mimo školu, informace o  související problematice apod.

„Zapojená škola si sama vybírá, které body programu jsou pro ni relevantní, respektive, kde například vnímá největší nedostatky a může se zaměřit pouze na ně. My se školami a jimi vybranými zástupci budeme úzce spolupracovat na zlepšení situace v oblastech, které oboustranně vyhodnotíme jako prioritní. Zakládáme si ale na tom, že program nelze aplikovat zhora, ale musí se v něm aktivně angažovat sama škola a jí vybraní zástupci - učitelé, hospodářka, kuchařky... My poskytujeme know-how, kurzy, podklady, každá škola je ale specifická a sama musí rozhodovat, jak co včlenit do své struktury a systému,“ vysvětluje fungování programu Bohuslav Sedláček, otec tří dětí a zakladatel občanské iniciativy Skutečně zdravá škola.

Do letošního pilotního ročníku bude vybráno 10 až 15 škol a školek po celé zemi a koordinátoři projektu budou ve vybraných institucích pomáhat do konce školního roku s aplikací programu a zároveň sledovat jeho výsledky. Po vyhodnocení výsledků bude program do upravený pro specifika českého školství a příští školní rok je v plánu masivnější zapojení škol, které budu mít o program zájem.

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025