Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Co v kuchyni s bezlepkovou pohankou, která zahřeje tělo a ozdraví žíly

  0:22aktualizováno  0:22
Pro celiaky, zimní období a těžce pracující je pohanka v kuchyni požehnáním. Nasytí, zahřeje, pochutnáte si. Přitom stačí jednoduchá úprava, třeba se zeleninou a sýrem podle receptu v našem videu.

„Pohanka je výbornou zahřívající, lehce stravitelnou a bezlepkovou plodinou, ideální jak pro zpestření jídelníčku, tak pro pravidelnou konzumaci při bezlepkové dietě a při nemocech srdce a cév,“ radí specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková.

Ta nám také předvedla jednoduchou a u ní doma oblíbenou úpravu pohanky (zde její rady, jak jíst a netloustnout) a stačila jí k tomu miska loupané pohanky, 4 středně velké cibule, miska brynzy, miska mražené kukuřice a tři papriky.

Jak připravit rychlou večeři z pohanky krok za krokem

Pohanku jednoduše opražte na pánvi, stačí dvě až tři minuty, přitom ji pořád míchejte, aby se nepřichytla. Jakmile zhnědne a začne vonět, vezměte ji pod sprchu, respektive ji propláchněte pod tekoucí vodu a slijte z ní nečistoty.

Pak ji zalijte zhruba dvojnásobným množstvím studené vody, lehce osolte, vraťte na sporák a přikryjte poklicí, pod kterou by se měla vařit zhruba 20 minut.

Ingredience potřebné na přípravu pohanky se zeleninou a sýrem
Na horkou uvařenou pohanku rozprostřete přímo na pánvi vrstvu rozdrobeného sýru.
Na sýr pak rozprostřete vrstvu teplé zeleniny, přikryjte poklicí a klidně...
Pohanka se zeleninou a sýrem, servírovaná s kysaným zelím bohatým na vitamin C.

Mezitím si očistěte a nakrájejte zeleninu, kterou pohanku po uvaření dochutíte. Na olivovém oleji určeném pro tepelnou úpravu dozlatova osmahněte cibulku, pak k ní přidejte kousky zeleniny, promíchejte a nechte pár minut prohřát.

Na horkou uvařenou pohanku rozprostřete přímo na pánvi vrstvu rozdrobeného sýru (ovčí, kozí, případně může být i balkánský), na něj pak vrstvu teplé zeleniny, přikryjte poklicí a klidně nechte chvilku odstát.

„Je to ideální večeře,“ usmívá se Margit Slimáková. Než se všichni sejdou v kuchyni u stolu, může stát tohle jídlo na sporáku třeba hodinu a mezitím se v něm krásně propojí chutě a vůně.“ Servírujte s kysanou zeleninou, naprosto skvěle se k pohance hodí třeba obyčejné kysané zelí plné vitaminů (recept, jak si ho snadno připravit doma přímo do zavařovaček, najdete zde).

Co třeba pohanková kaše se škvarky a smaženou cibulkou?

„Proč ne, jen domácí škvarky a cibulku osmahněte jen lehce, protože delší smažení poškozuje rostlinné oleje,“ doporučuje výživová specialistka.

Fotogalerie

„U nás doma jsou jednoznačně nejoblíbenější palačinky z pohankové mouky, které pocházejí z Francie, kde se jim říká galletes. Naslano pravidelně připravujeme pohanku uvařenou s trochou mraženého hrachu. Po změknutí ještě na pánvi posypeme rozdrobeným ovčím nebo kozím sýrem a na jemno osmahnutou cibulkou a podáváme s kysaným zelím. A z nasušené pohankové natě doma děláme čaje.“

Celou řadu dalších receptů na slaná i sladká jídla z naší fotogalerie najdete zde.

A recept na úplně základní pohankovou kaši? Potřebovat budete 750 l mléka nebo obilninového nápoje (obecně platí 4 až 5 dílů mléka na 1 díl krupice), 150 g pohankové krupice, na ochucení javorový sirup, kakao nebo skořicový cukr, máslo na omaštění a slunečnicová či dýňová semínka, případně i ořechy nebo sušené ovoce na posypání.

Mléko či obilninový nápoj přiveďte k varu, pak stáhněte plamen a za stálého míchání postupně přisypávejte krupici. Vařte na mírném ohni do zhoustnutí, příliš hustou kaši můžete případně rozředit vroucím mlékem. Podávejte politou javorovým sirupem, posypanou kakaem či skořicovým cukrem. Můžete ji také omastit máslem a posypat na sucho opraženými semínky či nasekanými ořechy.

Na pohankové buchty zapomeňte, nevykynou

Chválu bezlepkové pohance pějí hlavně celiatici trpící chronickým onemocněním sliznice tenkého střeva a citliví na lepek. Ti dnes na našem trhu bez problémů najdou pohankové produkty z certifikovaných mlýnů, které pohanku loupou a melou do podoby lámanky, krupice i mouky v odděleném provozu. Její mletí je přitom náročnější, protože má tvrdší slupku než obilí, proto se už v minulosti stavěly speciální mlýny na pohankovou lámanku, krupici i mouku.

Přestože pohanka nepatří mezi obilí (je to dvouděložná, rdesnovitá rostlina, příbuzná rebarbory a šťovíku), také obsahuje především škrob a její využití v kuchyni je tedy prakticky stejné jako u obilnin. Nelze ovšem opomenout jednu důležitou informaci: právě proto, že neobsahuje lepek, zapomeňte, že byste z pohankové mouky připravili třeba nadýchané kynuté buchty.

Rýžovo-pohankový nákyp
Pohankový štrúdl
Pohankový perník

Z pohanky připravíte celou řadu bezlepkových moučníků, oblíbený štrúdl nevyjímaje.

Zato je pohanka zdrojem plnohodnotných bílkovin, takže tělu dodá potřebné živiny. Navíc je bohatá na vitaminy (především E, B1, B2), vlákninu, cholin, rutin, aminokyseliny (například kyselinu linoleovou), vápník a spoustu dalších látek.

Pohanka na jídelníčku jako lék na spoustu neduhů

Například rutin a vitamin E působí blahodárně na cévy, kterým vrací pružnost a léčí jejich chorobné změny. Účinek rutinu (tedy vitaminu P) ještě násobí vitamin C, proto je potřeba k pohance jíst čerstvou zeleninu, nebo právě uvedené kysané zelí. V kombinaci s vitaminem C totiž rutin zmírňuje potíže s křečovými žílami na nohou.

Obsažené vitaminy B1 a B2 zase dodávají našemu tělu energii a podporují činnost nervů. Spolu s účinky rutinu a vitaminu C pak snižují riziko trombózy, infarktu či mozkové mrtvice, proto je pohanka ideální i pro starší lidi, kteří si chtějí dlouho udržet mentální i fyzickou svěžest. Dodá jim totiž i nezanedbatelné množství cenného vápníku a dalších stopových prvků.

Výše uvedený cholin zase zajišťuje přenos nervových impulsů do nervosvalové ploténky a do mozku, regeneruje jaterní buňky poškozené chorobami a alkoholem a zároveň napomáhá při odbourávání nahromaděného tuku v játrech. Kyselina linoleová snižuje hladinu cholesterolu v krvi a působí proti srážení krve v cévách.

Pohanka v květu
Pohanka v květu
Sklizeň pohanky v Česku
Neloupaná pohanka

Známý je léčebný účinek pohanky při praskání žilek v oku, v obličeji, při zvýšené krvácivosti, žaludečních a dvanáctníkových vředech. Blahodárně působí při střevních nádorech, ale pomáhá i při bolestivé a dlouhotrvající menstruaci, proti nechutenství a při bolestem hlavy.

A jak je to s pohankou na jídelníčku dětí? „Obecně je pohanka na talíři pro děti zpestřením, i když jsou pro ně vhodnější obiloviny, jako jáhly (o jáhlách více zde, včetně receptů) či rýže. Nejlépe je začínat pohankovými kašemi, které už mohou i malé děti, a teprve po roce začít přidávat pohanku jako přílohu, nebo pohankové palačinky a těstoviny,“ radí Slimáková jako matka tří zdravých dětí.

Odkud pohanka pochází?

Tato rdesnovitá rostlina pochází z Himálaje, ale dokázala se zabydlet i v Indii, Bulharsku, ve Finsku či u nás díky nájezdům Tatarů ve 13. století. V mnoha zemích tak je její název odvozen od slova Tatar, u nás od slova pohan, protože pohanští nájezdníci ji vozili v měšcích zavěšených u koňských sedel.

U nás se datuje poznání pohanky rokem 1241, kdy odvrátil král Václav I. vpád mongolských Tatarů do českých zemí. Po nich tu zůstaly právě pytle se zrním, které bylo nazváno podle těch, kdo je přinesli - tedy podle pohanů. Pohanková neboli pohančená kaše byla v minulosti oblíbeným jídlem valachů.

Autoři:




Nejčtenější

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu zemřela v...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Další z rubriky

Zdeněk Pohlreich nastiňuje, jak by to v restauraci u fotbalového hřiště mohlo...
Zdeněk Pohlreich radil v kuchyni FC Dymokury. Pepík Hnátek by se divil

Co se stane, když na vesnici za Prahou zavřou poslední hospodu? Najde se dobrodruh, profesionální kuchař s rodinou, který se rozhodne vybudovat svou kuchyni v...  celý článek

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Rybu vařenou v páře můžete podávat se salátem podle vlastní fantazie.
VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.