Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Produkty ze zvířecích střev platíme zlatem. A s chutí konzumujeme

  0:01
Co mají společného cibetková káva, ambra a mana, která podle Starého zákona zachránila Izraelity prchající z Egypta před smrtí hladem? Než po nich sáhl člověk, prošly trávicím traktem živočichů. Prostě žádný přírodní odpad není bezcenný, pro někoho dalšího vždy představuje hotový poklad.
V útrobách vorvaňů, mořských savců, vzniká ambra - významná součást parfémů....

V útrobách vorvaňů, mořských savců, vzniká ambra - významná součást parfémů. Pach čerstvé ambry odpovídá místu, v němž se zrodila. | foto: Profimedia.cz

„A ráno padala kolem tábora rosa. Když rosa přestala padat, hle, na povrchu pouště leželo po zemi cosi jemně šupinatého, jemného jako jíní.“ Tak popisuje Bible v knize Exodus manu, kterou spolu s křepelkami seslal Hospodin hladovějícím poutníkům.

Nevíme, co přesně se tehdy na Sinaji odehrálo a zda vůbec něco. Ale zatímco křepelky vzbuzují pramálo otazníků, o možném racionálně vysvětlitelném zdroji many se vědci různých oborů stále dohadují.

Jedním z nejpravděpodobnějších vysvětlení je míza tamaryšku prohnaná trávicím traktem červce, tedy hmyzu příbuzného mšicím. Červci napichují cévní svazky tamaryšku a sají z nich sladkou šťávu. Berou si z ní potřebné živiny a zbytek cukrů vylučují v podobě lepkavé šťávy, medovice. Ta po odpaření vody krystalizuje a vzhledem odpovídá biblickému popisu: „Dům izraelský pojmenoval ten pokrm mana. Byl jako koriandrové semeno, bílý a chutnal jako medový koláč.“ Tamaryšek je stejně jako příslušný druh červce na Sinaji hojný a medovice se v oblasti tradičně používá jako sladidlo.

Obdobný produkt jiných druhů hmyzu sbírají i australští Aboriginci. A na medovici zpracované včelami na tmavý med si pochutnáváme i my Evropané. Sotva koho trápí, že jde vlastně o upravené výkaly mšic.

Příliš mnoho cukrů

Sladká šťáva v cévních svazcích rostlin proudí pod značným tlakem, takže když do ní mšice, červec nebo příbuzný hmyz zanoří své bodavě sací ústní ústrojí, sotva stíhá polykat. Jako kdyby urazil hydrant.

Cukrů má nadbytek, potýká se spíš s nedostatkem aminokyselin. A tak svým tělem nechává šťávu proudit, filtruje z ní vhodné živiny a přebytečné cukry vypouští druhým koncem těla ven.

Tento odpadní produkt plný živin je atraktivní pro další strávníky. Jak vidno, někdy se mezi ně zařadí i člověk. Většinou si však poněkud netradičním sirupem osladí život nejrůznější druhy hmyzu, příležitostně ptáci.

Nejčastějšími konzumenty bývají mravenci, kteří medovici sbírají buď z listů a větviček, nebo přímo ze zadečků mšic. Mšicím to nijak nevadí, spíše naopak. Zatímco mravenci mají přístup ke koncentrovanému zdroji energie, mšice získávají ochranu před predátory, například slunéčky.

Chuť ukrytá v trusu

„Perfektně vyvážená, skoro až sametová, s jemnými podtóny sladkého karamelu, lískových oříšků a kakaa a s jemnou kyselinkou na samotném konci.“ Takovou charakteristikou láká zákazníky jeden z distributorů kopi luwak neboli cibetkové kávy. Jedinečnou vůni a chuť jí dodává cibetkovitá šelma ovíječ skvrnitý.

Cibetky vybírají a tráví kávová zrna, a vzniká tak jedna z nejkvalitnějších a nejdražších káv na světě, tzv. cibetková káva (luwak coffee).

Ovíječ se v Indonésii potlouká kolem kávových plantáží a jídelníček si zpestřuje zralými kávovými boby. Dužinu stráví a v jeho trusu pak lze nalézt obnažená kávová zrna. Působením střevních bakterií jsou mírně nakvašená a bílkoviny v nich obsažené jsou rozštípané na kratší fragmenty, které reagují s cukry za vzniku látek s výraznou vůní. Méně bílkovin zároveň znamená méně trpkosti.

Kopi luwak se zrodila nejspíš z šetrnosti. Pěstitelé kávy nechtěli v duchu hesla „ani zrno nazmar“ kávovými zrnky plýtvat, a tak je z trusu vybírali. Nejspíš doufali, že zákazník nic nepozná, a ani je nenapadlo, že by ovíječ mohl kvalitu zrn naopak zvýšit. Dnes cibetková káva patří k nejdražším na světě.

Trus, tentokrát kozí, hraje roli i při výrobě arganového oleje získávaného z plodů stromu argánie trnité. V Maroku je využíván v kuchyni a nachází uplatnění i v kosmetice. Nejprve je třeba zbavit jádra dužiny. Toho lze dosáhnout různými způsoby, ale tradiční metoda spočívá ve vyhánění koz do korun stromů. Kozy spásají plody a nestrávená jádra pak výrobci oleje vybírají z jejich bobků.

Z útrob mořských tvorů

Zatímco mšice, ovíječi nebo kozy ve svých střevech pouze upravují původně rostlinný materiál, vorvani další cennou látku ve své trávicí soustavě přímo vyrábějí. Ambra sehrála významnou roli v dějinách parfumářství. A přestože už bývá často nahrazována uměle, chemicky upraveným extraktem ze šalvěje muškátové, pravá ambra se využívá dodnes. Pomáhá stabilizovat další aromatické látky, takže parfém díky ní vydrží působit mnohem déle.

Ambra ze střev vorvaně vypadá jako páchnoucí kámen, přitom jde o vzácnost.

Její vznik tak voňavý není. Hlavní potravou vorvaně jsou hlavonožci a nestrávené rohovité zobáky krakatic a chobotnic by mu mohly nepříjemně dráždit, nebo dokonce poškodit žaludek a střeva. Vorvaň je proto obaluje ochranným sekretem. Traduje se, že vorvaň nevzhledný chrchel vyvrhne a tím se ho zbaví. Novější výzkumy ovšem ukazují, že ambra častěji opouští tělo řitním otvorem. Případně je tak velká, že se jí velryba nedokáže zbavit a do moře se celý útvar uvolní až po její smrti.

Čerstvá ambra příliš nepřipomíná hmotu tolik ceněnou výrobci parfémů. Její pach odpovídá místu, v němž se zrodila. Vznáší se v oceánu a měsíce či roky působení slané vody, vzduchu a bakterií ji promění k nepoznání. Změní barvu, konzistenci, a co je nejdůležitější, vůni.

Zásadní roli v dějinách lidstva sehrál trus mořských ptáků – guáno. Coby bohatý zdroj dusíku, fosforu a draslíku nachází využití jako hnojivo, byť dnes už spíš okrajově v oblastech výskytu a v ekologickém zemědělství.

V některých pobřežních oblastech dosahuje mocnosti desítek metrů a mezi roky 1840 a 1870 se z nalezišť v Peru vozilo do Evropy ve velkém. Později je nahradil chilský ledek z pouště Atacama a ještě později syntéza amoniaku ze vzdušného dusíku.

Guáno netopýrů, seškrabované ze stěn jeskyň, svého času sloužilo i jako surovina pro výrobu střelného prachu.

Páchnoucí ekosystém

Potrava, která prošla trávicím traktem, samozřejmě ztratila mnoho ze své vydatnosti, přesto je pro řadu organismů atraktivní. Některé dovedou využít látky původním jedlíkem nestrávené, například celulózu. Jiné se spokojí se zbytky a ocení jejich koncentraci na jednom místě.

Exkrementy navíc obsahují odumřelé buňky ze střevní výstelky a miliardy střevních bakterií. Zkrátka pochoutka. O energetické hodnotě trusu velkých býložravců ostatně svědčí i to, že vysušené exkrementy velbloudů a dobytka slouží v pouštních a polopouštních oblastech jako palivo.

Popelnice jednobuněčných

U jednobuněčných organismů nelze mluvit o exkrementech, protože kde chybí trávicí soustava, chybí i její produkty. Přesto vytvářejí odpadní látky nepřehlédnutelného významu.

Třeba kvasinky. Jejich nejznámější skupina zpracovává cukry způsobem, který jako nevyužitý odpad zanechává oxid uhličitý a alkohol. Bez oxidu uhličitého by nekynulo těsto, bez alkoholu by na světě leccos fungovalo jinak.

Odpadních produktů bakterií je mnoho, nejdramatičtější důsledky měl asi před třemi miliardami let zlepšovák jedné bakteriální linie, z níž se vyvinuly sinice a trik pak převzaly vyšší rostliny. Tyto bakterie objevily fotosyntézu, jejímž odpadem je molekulární kyslík. Do té doby byl kyslík na Zemi vázán ve sloučeninách. Je silně reaktivní a na tehdejší život působil jako prudký jed, jeho nárůst v atmosféře způsobil globální ekologickou katastrofu.

Většina forem života (tehdy ještě výlučně jednobuněčného) vyhynula, zbytek se před kyslíkem buď ukryl, nebo se v něm naučil žít a využívat ho.

Na trus se dá nahlížet jako na svébytný ekosystém, byť s krátkou životností. Kolonizují ho nejrůznější druhy organismů, mezi nimiž vznikají složité vztahy. Někteří se trusem přímo živí, za nimi přicházejí predátoři (například brouci drabčíci), případně parazité.

Motýli sají z exkrementů minerální látky, pro různé členovce představují zdroj vody, organické látky jsou atraktivní pro různé druhy much a brouků, jejichž larvám exkrement slouží jako inkubátor zajišťující stálou teplotu, vlhkost i přísun potravy.

Chuťové preference některých těchto organismů prozrazují už jejich jména. Trvalé bydliště v exkrementech má například houba hovník, vyvíjejí se v nich larvy mouchy výkalnice a kousky trusu si z nich odnáší brouk výkalník.

Evoluce se dokáže kreativně chopit všemožných příležitostí. Americký sýček králičí se například naučil sbírat savčí trus a aranžovat ho v blízkosti svého příbytku. Láká tím do své blízkosti brouky živící se trusem, kteří představují hlavní složku jeho potravy.

Jeden poddruh masožravé láčkovky Rafflesovy na Borneu zase není příliš úspěšný při chytání hmyzu, ale umí si poradit jinak. Listy se díky svému tvaru staly oblíbeným odpočívadlem drobných netopýrů, jejichž trus padá do láčky a rostlina z něj získává potřebný dusík.

„Je to neobvyklý příklad spolupráce mezi živočichem a rostlinou, kdy živiny poskytuje živočich rostlině, a ne naopak,“ komentují to němečtí autoři objevu v časopise Biology Letters.

Příroda je mistryně recyklace, trvalou udržitelnost svého hospodaření prokazuje už více než čtyři miliardy let. Žádný přírodní odpad není bezcenný, pro někoho dalšího vždy představuje hotový poklad.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025