Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kuchařský, vykosťovací, na zeleninu. Které nože by v kuchyni neměly chybět

Pokud si vybavujete kuchyni, budete potřebovat kvalitní nože. Jelikož jsou dost drahé, je třeba se rozhodnout, které vybrat, abyste jejich pomocí pokryli všechny činnosti, které budete provádět.
Ke každé činnosti v kuchyni je třeba trochu jiný nůž.

Ke každé činnosti v kuchyni je třeba trochu jiný nůž. | foto: KitchenAidProfimedia.cz

Nožů je velké množství druhů, nemá však cenu kupovat všechny, byla by to zbytečná investice. Na druhou stranu málo taky není správně. Když potřebujete oškrábat bramboru, rozhodně je nepohodlné dělat to velkým kuchařským nožem. Stejně tak nebudete filetovat rybu nebo vykosťovat kuře malým nožíkem na zeleninu.

1. Kuchařský nůž

Tento nůž je absolutním základem, se kterým budete pracovat nejčastěji. Porcovat maso, sekat bylinky, krájet zeleninu. 

Kuchařský nůž by měl být stavěný tak, aby se prsty nedotýkaly podložky.

Pro domácí použití, zvláště, když ještě nemáte dostatek zkušeností jako profesionální kuchaři, je zbytečné volit dlouhou čepel, s jakou vidíte pracovat kuchaře v různých televizních pořadech. Pro běžné činnosti si vystačíte s čepelí kolem 20 centimetrů.

Na tomto noži se nevyplatí šetřit, solidní nože však koupíte i do 1 500 korun, a to i u renomovaných značek z jejich nižších řad. Nebude sice kovaný, ale dobrý výrobce si nemůže dovolit zkazit pověst tím, že by uvedl na trh vyloženě špatný výrobek.

Variantou na univerzální nůž šéfkuchaře je nůž santoku. Liší se především tím, že je určený spíš na sekání – nemá tak výrazně kolébkovitý tvar. Tomu, kdo nemá vypracované zápěstí ke klasickému stylu krájení, je to však jedno. Na oplátku získá nůž, který může použít i jako lopatku na sbírání bylinek z prkénka.

2. Nůž na zeleninu

Neměl by chybět v žádné kuchyni. Má krátkou střenku i čepel, aby se dal dobře držet v ruce a snadno se s ním krájely drobné kousky zeleniny. Třeba když loupete brambory nebo okurku (když nepoužíváte škrabku).

Klasický malý nůž na zeleninu by také neměl chybět v žádné kuchyni a u žádného grilování.

Po kuchyňském noži by to měl být jeden z prvních kousků, které si pořídíte do soupravy a který budete používat. Mívá délku čepele kolem osmi centimetrů. Klasické nože na zeleninu mívají rovnou čepel, ale pokud ho budete chtít používat i na běžné drobné krájení, zvolte spíš model, kde je ostří zvednuté ke špičce a získáte tím malý univerzální nůž..

3. Vykosťovací nůž

Tento nůž je charakteristický ostrou špičkou a tenkou čepelí. Hodí se pro jemné operace. Třeba když vykosťujete kuře a potřebujete precizně „jet po kosti“. Proto se často prodávají i v pružné variantě, která usnadňuje práci.

Pro délku se rozhodněte podle toho, jak velké kusy masa obvykle zpracováváte. Například na přípravu filetů ze pstruha si s ním bez problémů vystačíte, většinou bývá čepel dlouhá kolem 15 centimetrů. Pokud „ujíždíte“ na lososovi, spíš uplatníte delší filetovací nůž, tvar je podobný, jen je čepel ještě štíhlejší, nechybí mu ani záštita (proti sklouznutí ruky na čepel) pro zachování bezpečnosti.

4. Sekáček

Určitě nepotřebujete velký sekáček jako mají řezníci. Ale pokud občas kupujete například kotlety vcelku, je lepší je rozseknout sekáčkem, než bušit do drahého nože paličkou na maso.

Protože ho nebudete používat tak často, nemusíte do něj investovat tolik jako do kuchařského nože, ale rozhodně si jej před koupí potěžkejte. To, co se občas nabízí v železářstvích za pár korun je výsměch. Přece jen by měl být tak těžký, aby švihem při dopadu odvedl slibovaný výkon.

5. Ocílka

Součástí vaší kuchyňské soupravy by měla být i ocílka. Detailní článek o výběru ocílky najdete zde, neslouží vlastně k broušení, ale jen k osvěžení ostří. Jak říká Zdeněk Pohlreich: „Když říznete do rajčete a přes slupku to nejde, je s tou kudlou třeba něco udělat“. 

28. února 2009

Proto když se kuchař chystá krájet, několika tahy ho přetáhne ocílkou, aby se srovnalo ostří. A dobře nabroušený nůž zajistí, že si nebudete muset kupovat speciální nože na chleba nebo jiné zoubkované varianty. Je dobré jednou za rok nebo dva (podle toho jak často pobýváte v kuchyni) nechat nože profesionálně nabrousit (článek o broušení nožů najdete zde) a pak jen na denní bázi lehce doostřovat ocílkou.

6. Blok na nože

Poslední z větších investic, ale jedna z nejdůležitějších. Není nic nehospodárnějšího, než když si pořídíte dobré nože a po práci je společně nahážete do kuchyňské zásuvky. Profesionálové si chovají nože jako v bavlnce. Tak daleko nemusíte jít, stačí, když je po práci uložíte například do dřevěného bloku.

Do tohoto bloku umístíte kulatou ocílku i kuchyňské nůžky.

Než ho koupíte, ujasněte si, kolik otvorů a jaké šířky potřebujete, nejlépe s rezervou, kdybyste výbavu ještě rozšiřovali. Měl by mít jeden nebo dva širší otvory pro kuchařské nože, alespoň čtyři pro tenčí nože. A alespoň jeden nebo dva čtvercové pro kuchyňské nůžky nebo ocílku.

Variant je hodně: nejjednodušší a nejlevnější dřevěné bloky, designové s „navlněnou“ vložkou, kdy nože můžete vsunout do jakéhokoliv místa. Anebo je možné pořídit magnetickou lištu, kterou přišroubujete na stěnu a nože budete ukládat naplocho tam.

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025