Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

První jarní houbaření. Začaly růst kačenky, smrže, ucháče a destice

aktualizováno 
Jarní houby nezačaly podle mykologů růst letos později než loni, je jich ale výrazně méně. Například ve Středočeském kraji je houbaři najdou v Polabí a na území Českého krasu.

Smrž obecný | foto: houbar.cz

"První druhy jarních hub jako kačenky, smrže, ucháče a destice začaly růst už na začátku dubna, jeho polovina je pro ně typická," říká Jaroslav Landa z České mykologické společnosti.

Hub je ale podle Landy zatím málo. "U jarních hub záleží na tom, kolik se od začátku roku nashromáždilo tepla, aby mohly houby růst. To nevypadá nijak nepříznivě. Teplo bylo," dodal Landa.

Domnívá se, že za malé množství hub může nedostatek vláhy. Proto málo rostly smrže. Nyní se už podmínky vylepšily a mykologové předpokládají, že by houby mohly začít růst více.

Závojenka jarní

Závojenka jarní

Už se také objevila jedovatá závojenka jarní, před kterou odborníci varují. "Je to jedna z prvních hub, na kterou upozorňujeme. Lidé se jí poměrně vyhýbají," uvedl Landa. Houba roste i mimo les. "Je to lupenatá houba. Je možné, že kdo lupenaté houby nezná a přesto je sbírá, tak ji může zaměnit s čímkoli," doplnil Landa.

Středočeský kraj má, co se hub týče, výhodu v poloze a teplotních podmínkách. V případě Českého krasu navíc houby rostou na vápenci, což podle Landy nemá ve Středočeském kraji obdoby. Houby se dají nyní najít i v Polabí. Houbaři tam mohou objevit zejména kačenky a smrže. Ve středočeských nížinách budou růst velmi sporadicky.

"U nás na Vysočině zatím čekáme, byl jsem v lese minulý týden a zdálo se mi, že je na ně ještě sucho. Teď ale zapršelo, takže se objeví ucho jidášovo nebo penízovka smrková. U nás je totiž hodně jehličnatých lesů, výhodu mají tam, kde rostou na vápenci listnáče," popisuje situaci na Vysočině Jiří Burel z Mykologického klubu Jihlava.

Kačenka česká

Kačenka česká

Ucho jidášovo

Ucho jidášovo

Podobnou situaci zaznamenávají i houbaři v okolí Brna. "Kolega v lese našel snad jediného smrže, jinak nic," hlásí Drahomíra Soukupová z Mykologického klubu Brno.

Hřibovité houby by se měly objevovat nejdříve v květnu. Jejich nástup by podle mykologů neměly ohrozit ani případné mrazíky.

Autoři:
Témata: Jedlé, Polabí

Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Další z rubriky

KVÍZ: Znáte jedovaté a chráněné hřiby, které byste měli nechat v lese?

Hřib rudonachový

Z nálezu hřibu se raduje každý houbař, patří ale všechny do košíku a do kuchyně? Zdaleka ne. I mezi hřiby jsou houby...

Nejlepší houbové chutě: zlato získal kotrč, stříbro lišky, hřib bronz

Kotrče, lišky a hříbky volíme za vítězné houby.

Podobný žebříček u houbařského národa vždycky vyvolá diskuse, přesto to zkusme. Gastronomická expertka magazínu Víkend...

Rostou vzácné hřiby i zavlečené druhy hub ze Středomoří

Hřib Moserův

Přes sucho, které od jara sužuje republiku, osvěžující místní srážky posledních týdnů přece jen leckde umožnily růst...

Najdete na iDNES.cz