Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hřiby rostou jako o život téměř po celém Česku. A mělo by to vydržet

aktualizováno 
Houbařská sezona se letos konečně rozjela a je momentálně na svém vrcholu. A díky počasí tato pro houbaře příznivá situace zřejmě ještě nějaký čas potrvá, protože houby momentálně rostou v hojném množství téměř po celém Česku.

Houby v Moravskoslezském kraji momentálně nerostou. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Podle předsedy České mykologické společnosti Jaroslava Landy lze navíc nalézt prakticky všechny druhy typické pro toto období. 

Hub je podle něj méně jen v lokalitě na severovýchod od Prahy. "Není to příliš obvyklé, je to spíš zvláštnost. Asi to souvisí se suchem na přelomu července a srpna. Nicméně i v těchto místech se situace lepší a houby začínají růst i tam." 

Fotogalerie

Jinak ale lesy po celém území houbaře těší už nyní (recepty na zpracování svého úlovku v kuchyni najdete například zde).

Ve velkém rostou hřibovité houby, hojné jsou holubinky a objevují se už i podzimní druhy, například čirůvky nebo pavučince. Právě pavučince by ale lidé raději sbírat neměli (otrava může být fatální a může se projevit i za několik týdnů, více zde).

"Zaznamenali jsme i výskyt takzvaných terestrických hub, které rostou jak v lesích, tak na trávnících. Jde například o bedly, pýchavky nebo pečárky," uvedl Landa. A výhled je podle něj dobrý i na další týdny. Houbám svědčí to, že se dny zkracují a slunce tolik nevysouší půdu, jejich růst podpoří i mírné ochlazení. Meteorologové také předpovídají deštivé počasí, které nedovolí přeschnutí hub.

Autor:




Nejčtenější

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Další z rubriky

Krásnými hřiby se na facebookové skupině Houby tento týden pochlubil například...
Konečně rostou. Jen pozor na hřiby jedovaté, nejedlé a chráněné

Konečně rostou. Ale jen někde, dodá spousta zklamaných houbařů, kteří zatím z lesa nic pořádného nepřinesli. Opravdovou radost z krásných hřibů totiž zatím...  celý článek

Prvních šest ze sedmi vítězných snímků houbařské fotosoutěže na Hobby iDNES.cz
Ještě před pár dny jste nosili z lesa hřiby, ukázaly vaše fotografie

Hřiby můžete najít i teď, jenže přešlé prvními mrazíky už nemusí být k jídlu. Je to, jako byste konzumovali nahnilé maso. Ale už se dají najít zimní druhy jako...  celý článek

Václavka smrková
Jedovaté václavky promění ve zdravou delikatesu až kuchyňská úprava

Jakmile je použijete do guláše či naložíte do sladkokyselého nálevu, jsou václavky opravdovou delikatesou a jedním z pozitiv začínajícího podzimu. Pokud byste...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.