Brambory šetrně skladujte i zpracovávejte, je jich málo a zřejmě zdraží

aktualizováno 
Letošní horká a suchá sezona zrovna nenahrávala solidní úrodě brambor, podle bramborářů je sklizeň zhruba o 25 nižší než obvykle. Nyní přijde kilo brambor na 15 až 20 korun, ale jakmile zmizí z pultů, budeme závislí na těch dražších z dovozu.

Letošní nižší úroda pokryje podle odhadů potřeby našeho trhu zhruba ze tří čtvrtin, v řadě okolních států EU bude podle odborníků chybět dokonce kolem třiceti procent brambor. „Letošní teplé a suché léto prostě nebylo pro brambory ideální, nenarostly,“ konstatuje Vlastimil Rasocha, místopředseda Českého bramborářského svazu.

V tuto chvíli se u nás cena za kilogram brambor pohybuje mezi 15 a 20 korunami, je tedy až o polovinu nižší než v ostatních členských státech EU. Je to dáno tím, že zatím máme české brambory. Jakmile začnou docházet, budeme závislí na dovozu a jejich cena se může zvýšit. Konkrétní částku lze ale jen těžko odhadnout,“ vysvětluje zkušený bramborář.

Jak si tedy brambory jako naši nejběžnější - a zatím stále ještě asi nejlevnější - zeleninu užít tak, aby tělu dodala maximum živin a prospěšných látek?

Trendy je vařit brambory ve slupce, nejlépe v páře

„Dnes vítězí snaha o maximální využití brambor i se slupkou, protože právě pod ní je největší množství vitaminů a dalších cenných látek. Ideální je uvařit je v páře,“ popisuje Vlastimil Rasocha, že to lze zvládnout i s obyčejným pařáčkem, který se najde v každé kuchyni.

Jak na snadné loupání brambor vařených ve slupce

Brambory lze samozřejmě vařit i ve vodě nebo v tlakovém hrnci, příprava v páře je nicméně opravdu ten nejšetrnější a nejvhodnější způsob, jak je tepelně upravit a přitom zachovat veškeré jejich chuťové i nutriční vlastnosti.

Podle varného typu konkrétní odrůdy si pak dopředu rozmyslete, co z ní budete připravovat. „Brambory typu A jsou salátové, které po uvaření zůstanou pevné a drží v celku. Písmeno C naopak označuje brambory moučné, které se po uvaření rozpadají a jsou vhodné na přípravu bramborové kaše nebo do těsta. Skupina B je takový univerzální přechod mezi těmito dvěma diametrálně odlišnými typy a říká se jim přílohové,“ vysvětluje bramborář.

Varný typ by měl být u nabízených brambor vždy uveden, ale ne vždy tomu tak u vážených brambor bývá. „Pokud znáte odrůdu, můžete si sice najít v tabulkách na internetu, do které kategorie patří, ovšem jsou odrůdy, které jsou přechodného typu AB. U těch pak záleží na konkrétních pěstitelských podmínkách, jestli z nich vyroste brambor na salát, či přílohový. Proto by typ měl být vždy uvedený,“ vysvětluje odborník.

A když vám nějaké brambory zachutnají natolik, že si jich najednou koupíte celý pytel? Skladování brambor není vůbec jednoduché, takže si to dobře rozmyslete. „Je to živý organismus, který žije a dýchá. V první řadě musíte mít tmavou místnost, aby nezelenaly. Teplotu potřebují nižší než pět šest stupňů, ale ne nižší než tři stupně, aby nezesládly. A potřebují dobrou cirkulaci vzduchu,“ vypočítává odborník. „A ještě je otázka, zda jste vybrali odrůdu vhodnou na skladování,“ dodává.

Autor:

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Rybář Jakub Vágner má nový projekt. Z Katlova chce mít rodinný areál

Molo 4

Cestovatel a rybář Jakub Vágner se po úspěšném projektu Návrat přírody do škol, v rámci kterého přednášel na školách o...

Další z rubriky

VIDEO: Zopakujte si základní tance, ať si na plese neuděláte ostudu

Kdo už má taneční dlouho za sebou, potřebuje si tanec trochu oživit.

Plesová sezona se blíží a možná se i vy chystáte vyrazit. Připravili jsme souhrn videí, který vás provede opakováním...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Vím, že jako „ti po Pohlreichovi“ neujdeme srovnávání, říká Jitka Pagana

Jitka Pagana, moderátorka nového pořadu Ano, šéfová!

Zdeňka Pohlreicha obdivuje po stránce profesní i lidské, jeho show Ano, šéfe! roky sledovala s přirozeným zájmem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz