Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Víte, co sbírat?

  9:00aktualizováno  9:00
Spoléhat lze skutečně jen na vlastní zkušenost, míru znalostí, a pokud je k dispozici, i na radu známého mykologa. Spoléhat se pouze na nějaký houbařský atlas v případě hub zcela neznámých může být i cesta do pekel.

Penízovka je velmi početný rod jedlých hub | foto: houbar.cz

Značná část popsaných otrav byla zapříčiněna záměnou podobných hub (muchomůrka panterová, holubinka nazelenalá, muchomůrka zelená nebo jízlivá, čirůvka májovka). 

. Pozor na houby sporné a jedovaté

Sporné

čechratka podvinutá

ucháč obecný

čirůvka zelánka

Jedovaté

muchomůrka červená

muchomůrka panterová

muchomůrka zelená

muchomůrka jízlivá

holubinka nazelenalá

čirůvka májovka

Houby rodu penízovka nepatří zrovna mezi ty, které houbař běžně dává do košíku. Ovšem existují druhy, které jsou kulinářsky významné.

Penízovka vřetenonohá se řadí mezi houby nejedlé a penízovka širokolupená také. Zato penízovka sametonohá je houbou jedlou.

Další spornou houbou je čechratka podvinutá, která je ve všech soudobých atlasech popisována jako jedovatá, někde i smrtelně, dále ucháč obecný, čirůvka zelánka. Jsou lidé, kteří uvedené houby běžně konzumují, jsou ale i případy, kdy po jejich požití následovaly těžké otravy nebo úmrtí.

Jsou ovšem i sporné houby z hlediska kulturního genu národa.
Ve střední Evropě nesbíráme a nekonzumujeme některé druhy ryzců a holubinek, které jsou u východoevropanů považovány za delikatesu po speciálních úpravách (ryzce peprné, pýřité, plstnaté, kravské, šeredné, holubinku zápašnou). Na druhé straně jsou země, kde se nesbírají např. hřiby, protože jejich sběr a konzumace není součástí zakořeněných návyků.

Autoři:

Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

Do lesa jen o úplňku, babky způsobují rakovinu a další mýty o houbách

Na tradiční zářijové výstavě hub v Přerově je letos k vidění nejméně 350 druhů...

Houbaření je u nás jedním z nejoblíbenějších „sportů“. Houbaře však provází spousta mýtů, o nichž jsou mnohdy schopni...

Otrava houbami. Jak se jí vyhnout a co dělat, když k ní přece jen dojde

Jste si opravdu jistí, že v kuchyni zpracováváte jen houby, které dobře znáte?

Plný košík hub, smaženici, houbové řízky či bramboračku si rád dá každý. A nikdo nechce, aby mu po houbové pochoutce...

KVÍZ: Znáte dobře naše hřibovité houby?

Pokud houbaříte, hřiby či křemenáče určitě milujete. Ale vyznáte se v nich?

Hřiby pravé i jejich příbuzní jsou asi nejoblíbenějšími a nejčastěji sbíranými houbami u nás. Na našem území roste více...

Najdete na iDNES.cz