Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vydatné deště houbám prospěly, porostou hřiby, lišky i ryzce

  19:00aktualizováno  19:00
Mykologové očekávají, že by po vydatných deštích mohla už o nadcházejícím prodlouženém víkendu nastat další vlna růstu hřibů, muchomůrek i ryzců. Nejsou ale jednotní, jedni doporučují brdské lesy, druzí tvrdí, že v tomto počasí není možné přijít bez úlovku ať je člověk kdekoliv.

Hřib dubový | foto: houbar.cz

"Houby se v sezoně nevyskytují v lesích a na loukách pořád, ale rostou v určitých intervalech", vysvětluje Jaroslav Landa z České mykologické společnosti. Naposledy si prý houbaři nosili z lesů plné košíky hub v první polovině června, poté nastalo období klidu a nyní mykologové očekávají další výraznou vlnu růstu. "Je tak trochu klid před bouří. Nezbývá než čekat," řekl odborník.

"Začátek července je neobvykle vlhký, v posledních dnech spadlo velké množství srážek, ale houbám vždy trvá až dva týdny, než se probudí," vysvětluje Landa. Brzy se tak mohou houbaři v lesích opět setkat s různými druhy hříbků a muchomůrek - muchomůrkou šedou a růžovkou, poroste i široké spektrum holubinek, lišek a ryzců. Pod borovicemi se vyskytnou bedly i klouzky.

Holubinka mandlová

Podle Landy si už nyní z luk lidé odnášejí žampiony, v trávě rostou špičky a další drobné houbičky. Skutečnou kuriozitu do mykologické poradny přinesl houbař, který našel čistě podzimní houbu václavku.

Úspěšní budou podle něho nejspíš lidé, kteří se na houby vydají do brdských hvozdů, naopak v blízkém okolí Prahy příliš hub nenajdou, s prázdnou se nejspíš domů vrátí i z Českého krasu.

Tomuto názoru tak trochu oponuje vydavatel časopisu Houbař Petr Müller: "Kdo se teď vypraví do lesa, nemuže přijít s prázdnou. I když je ve městě 30 stupňů, v lese je pro houby optimální teplota pod pětadvacet. To by v tom byl čert, aby tam něco nevyrostlo."

Hřib koloděj

V tomto abnormálním dešťovém počasí rostou podle jeho zkušeností houby všude, na loukách i v parcích. "Zrovna včera jsem našel v parku krásné hřiby koloděje a dokonce i druhy žampiónů, které jsem ani nedokázal určit. Podle kolegů mykologů je totiž v tomto období možné vidět i houby, které se u nás běžně nevyskytují, ale tento typ počasí jim letos přeje," dodává.

Autoři: ,
Témata: Jedlé, Počasí

Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

V lednu byste se z lesa neměli vrátit s prázdnou, slibuje mykoložka

Penízovka sametonohá. Sníh ani mráz jí nevadí.

Když teď v lednu dostanete chuť na houbový guláš nebo dršťkovku, není nic jednoduššího, než zajít do lesa. Alespoň...

Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže...

Jedovaté václavky promění ve zdravou delikatesu až kuchyňská úprava

Václavka smrková

Jakmile je použijete do guláše či naložíte do sladkokyselého nálevu, jsou václavky opravdovou delikatesou a jedním z...

Najdete na iDNES.cz