Rostou vzácné hřiby i zavlečené druhy hub ze Středomoří

  9:00aktualizováno  9:00
Přes sucho, které od jara sužuje republiku, osvěžující místní srážky posledních týdnů přece jen leckde umožnily růst hub. Ti šťastnější houbaři se tak mohou už nějaký čas radovat z hřibů, rostou dokonce i jejich vzácné druhy. A narazit lze dokonce i na zavlečenou mřížovku červenou.

Hřib Moserův | foto: Jan Kramoliš

Mřížovka červená, nejen barevně a tvarově velmi zajímavý druh, je letos pro mykology nejzajímavějším nálezem. „Pochází ze Středomoří, vzácně se vyskytuje na Slovensku, u nás byla zdokumentována vůbec poprvé,“ říká  mykoložka Tereza Tejklová z Muzea východních Čech v Hradci Králové.

Otestujte se, jak dobře znáte naše hřibovité houby

1
3

Že už se u nás zabydlely teplomilné druhy jedovatých pavouků či kudlanky v Polabí, to je známá věc. Jak se k nám ale dostanou houby ze Středomoří?

„Je to otázka, výtrusy hub jsou vlastně všude kolem nás, a protože jsou lehoučké, tak uletí velké vzdálenosti. Jednou si dokonce někdo z kolegů dělal legraci, že houby šíří sami mykologové na podrážkách svých bot,“ popisuje mykoložka.

A dodává, že zavlečení a následné šíření houby lze dobře vysledovat u květnatce Archerova původem z Tasmánie, který je příbuzným mřížovky červené. A podobně jako mřížovka velmi nepříjemně páchne. 

Fotogalerie

„Květnatec byl v Evropě poprvé zaznamenán v roce 1914, na našem území pak v 60. letech. Na východě Čech byla jedna z prvních známých lokalit u nás poblíž Jaroměře a tehdy se tam sjížděla nadšeně řada fotografů. Dnes lze tuto houbu potkat obrazně na každém kroku, osobně jsem ji třeba viděla v Národní přírodní rezervaci Bukačka v Orlických horách, kde rostl na louce ležící asi 950 metrů nad mořem,“ konstatuje Tereza Tejklová.

Vzácností je letos víc, řada z nich mezi hřiby

Domovským rajonem oslovené mykoložky jsou především východní Čechy, kde je to kvůli suchu zatím s houbami slabota.

Hřib zavalitý

Hřib zavalitý

Hřib šedorůžový

Hřib šedorůžový

Hřib Moserův

Hřib Moserův

V dnešní době lze ovšem poměrně snadno sledovat houbařské dění po celé republice. „Díky internetu se podařilo podchytit velmi pěkný nález vzácného hřibu zavalitého (Boletus torosus) v Beskydech. Ten je u nás znám jen krátkou dobu, vyskytuje se hlavně v Itálii,“ popisuje mykoložka s tím, že je nejedlý a za syrova pravděpodobně jedovatý.

V Beskydech už se ale vyskytly i další vzácné druhy. „Například hřib šedorůžový, který byl českými mykology popsán teprve před čtyřmi lety a je pravděpodobně jedlý. Je ale tak extrémně vzácný, že to nehraje roli. A nebo hřib Moserův, který patří mezi jedovaté druhy hřibů,“ uvádí Tereza Tejklová zajímavé druhy, z jejichž výskytu jsou letos mykologové nadšeni.

Autor:

Nejčtenější

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Do Ostravy jela šéfová zbytečně. Dobře tu vařili, přesto zkrachovali

Přes svou závislost na alkoholu se Richard Konečný ukáže jako schopný kuchař,...

Restaurace uprostřed sídliště plného lidí má šanci na úspěch, o klientelu by nemusela mít nouzi. Jenže zkuste to v...

Zákaz srkaček, háku i míra na okouny. Nová pravidla při lovu ryb

Okoun má konečně míru.

Rybářský řád se každý rok nějakým způsobem mění. Většinou jsou to změny kosmetické a nejinak je to i v řádu pro revíry...

Čeští modeláři v Británii opět nezklamali. Přivezli 63 medailí

Jeden z exemplářů na výstavě ke stům letům československé aviatiky.

Čeští modeláři letos opět zabodovali na mezinárodním mistrovství v britském Telfordu. Na klání, které se konalo během...

Blesková večeře. Pohlreich uvařil polévku z kukuřice a papriky

Polévka z kukuřice s paprikou, jarní cibulkou a koriandrem

Zdeněk Pohlreich ve svém pořadu Teď vaří Šéf! zkouší převést na televizní obrazovku, jak se stravovat kvalitně a přitom...

Další z rubriky

KVÍZ: Znáte dobře naše hřibovité houby?

Pokud houbaříte, hřiby či křemenáče určitě milujete. Ale vyznáte se v nich?

Hřiby pravé i jejich příbuzní jsou asi nejoblíbenějšími a nejčastěji sbíranými houbami u nás. Na našem území roste více...

Začínají růst žampiony, někde budou i hřiby. Výstavy hub se však ruší

Pečárka polní neboli žampion polní roste roky na stejném místě. Pokud u vás...

Všude sucho, většinu suchých lesů a luk zavlažily po dlouhé době až deště z minulého týdne. A jakkoliv lze na...

Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla

I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

Změna, co šetří. Přechodem k Bohemia Energy můžete získat měsíc energií zdarma
Změna, co šetří. Přechodem k Bohemia Energy můžete získat měsíc energií zdarma

Energie stále zdražují a na lepší časy se, bohužel, neblýská. Přesto lze najít dodavatele, se kterým můžete za energie významně ušetřit. Bohemia Energy přichází s akcí Garance měsíce zdarma, se kterou lze získat nejen měsíc energie zdarma, ale zároveň není třeba nic počítat ani porovnávat.

Najdete na iDNES.cz