Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Konečně rostou. Jen pozor na hřiby jedovaté, nejedlé a chráněné

  0:07aktualizováno  0:07
Konečně rostou. Ale jen někde, dodá spousta zklamaných houbařů, kteří zatím z lesa nic pořádného nepřinesli. Opravdovou radost z krásných hřibů totiž zatím zažívají jen některé houbařské oblasti a konkrétní místa vám nikdo neprozradí. A pozor na hřiby s bílošedou nebo červenofialovou barvou klobouku.

„Co tak sleduji, tak houby rostou poměrně slušně hlavně při hranicích republiky na severozápadě a na severu, něco také na Vysočině,“ konstatuje mykoložka Tereza Tejklová z Muzea východních Čech v Hradci Králové.

Někde už konečně rostou

„Jižní Morava je zatím hodně slabá, stejně jako východní Čechy. A sama jsem byla ve středu v lese ve středních Čechách a také tam téměř nic nebylo,“ dodává. Se suchem se to podle ní sice lepší, ale deficit z předchozích týdnů i měsíců je stále znát.

A co roste, pokud už patříte k těm šťastnějším a na něco natrefíte? „Z hřibů jsou to hlavně smrkový, dubový, hnědý a kovář,“ popisuje Tejklová. Potvrzuje to i nález Petra Kuráně z Mykologického kroužku v Trutnově, který svůj úctyhodný úlovek několika desítek hřibů smrkových zachytil minulou neděli na video. „Jsou z Trutnovska,“ potvrzuje, konkrétní lokalitu ale zcela pochopitelně neprozradí. Taková místa si musí každý houbař zasloužit.

A co ještě roste tam, kde už je to s vlhkem lepší? „Místy se objevují i lišky, poměrně hojně rostou i žampiony a muchomůrky růžovky,“ vypočítává dále Tereza Tejklová. Současně ale varuje, že už se našly i naše nejjedovatější houby, muchomůrky zelené! (Více o smrtelně jedovaté muchomůrce zde.)

Jak poznat mezi hřiby jedovaté či nejedlé druhy?

Obvykle jsou lidé přesvědčeni, že kromě tzv. hořčáků, tedy hřibů žlučníků, jsou ostatní hřiby úžasnými úlovky, ale není tomu tak. Můžete dokonce narazit na hřiby jedovaté, případně na chráněný druh, který je třeba nechat na místě.

Nejedlé hřiby a jak je poznat

Hřib medotrpký roste na teplých místech v listnatých lesích, někdy dokonce i ve městech. Hřib kříšť roste nejčastěji v jehličnatých lesích vyšších poloh, může se ale objevit i v bučinách a velmi vzácně i v teplých listnatých lesích v nížinách.

Hřib medotrpký
Hřib kříšť
Hřib plavý
Hřib skvrnitý

Nahoře vlevo hřib medotrpký, vpravo kříšť. Hřib žlučník najdete ve fotogalerii nahoře. Vlevo dole hřib plavý, vpravo hřib skvrnitý.

„Většina lidí opravdu zná jako ten tzv. špatný hřib pouze hřib žlučník, který někdy špatně nazývají satanem. Nejedlých nebo jedovatých hřibů je však více. Obecně lze říci, že by se lidé měli vyhýbat, či být alespoň obezřetní u hřibů s bílošedou nebo červenofialovou barvu klobouku,“ vysvětluje mykoložka.

Mezi nejedlé patří kromě kromě hřibu žlučníku ještě hřib medotrpký a hřib kříšť. „Oba mají šedý klobouk, žluté rourky a modrají,“ upřesňuje Tereza Tejklová.

„Ke konzumaci pak nedoporučuje ani hřib plavý a hřib skvrnitý. Oba mají světlehnědý klobouk, žlutou dužninu, nepříjemně páchnou a vařením jejich pach ještě zintenzivní. Navíc jsou poměrně vzácné,“ odrazuje od jejich sběru.

A jak poznat ty hřiby, které jsou dokonce jedovaté? „Všech pět jedovatých druhů hřibů modrá,“ uvádí mykoložka jejich důležitý společný znak. „Ať je to hřib rudonachový, nachový, Le Galové, Moserův či neznámější z těch jedovatých: hřib satan.“

Jedovatých druhů hřibů je 5:

Jsou to hřib rudonachový, hřib Le Galové, hřib Moserův, hřib nachový a hřib satan,“ vyjmenovává Tereza Tejklová pět jedovatých druhů hřibů, u kterých vás opravdu nemusí mrzet, když je nenajdete.

Hřib satan

Hřib satan

Hřib Le Galové

Hřib Le Galové

Hřib rudonachový

Hřib nachový

Hřib Moserův

Hřib Moserův

Hřib Moserův roste pod jehličnany, u nás podle mykoložky jen v oblasti Beskyd. Ostatní čtyři druhy jsou výrazně teplomilné, které často rostou na vápnitém podloží.

„Po konzumaci mohou způsobit prudkou otravu projevující se zvracením a průjmy. Uvádí se sice, že tyto účinky tepelnou úpravou mizí, nicméně jsou popsány otravy i tepelně upraveným hřibem satanem,“ uvádí rizika případné konzumace těchto hřibů Tejklová.

Zajímavé je, že podobné obtíže mohou způsobit při nedostatečné tepelné úpravě i jinak jedlé druhy: hřiby kovář a koloděj.

Samostatnou kapitolou jsou pak podle Terezy Tejklové druhy, které jsou u nás pod ochranou zákona a za jejichž sběr hrozí pokuta. „Jsou to hřib královský, hřib Fechtnerův a hřib moravský,“ vypočítává chráněné hřiby mykoložka.

Chráněné druhy hřibů, za jejichž sběr hrozí pokuta

Královský je skutečně králem hřibů, s tmavě růžovým až červenorůžovým kloboukem, žlutými rourkami i třeněm. Hřib Fechtnerův má šedý klobouk, žluté rourky a žlutý třeň, který často mívá ve spodní části červený pásek. A hřib moravský je nenápadný drobný hříbek, který je však chrakteristický příjemnou vůní připomínající kopr a vanilku.

Hřib královský

Hřib královský

Hřib Fechtnerův

Hřib Fechtnerův

Hřib moravský

Hřib moravský

Kdo vám pomůže narychlo určit správný druh?

Pokud si nejste jisti s určením druhu, většinou najdete rychlou odbornou pomoc v Mykologické poradně na Facebooku. „Stačí pořídit kvalitní fotografie houby ze všech možných úhlů a popsat místo nálezu,“ radí Tereza Tejklová, která je jedním ze správců této uzavřené skupiny a odborníci tu na většinu dotazů poměrně rychle reagují.

Osobně pak lidé mohou s houbami přijít do některé z mykologických poraden, jejichž celorepublikový seznam najdete zde. V té trutnovské můžete narazit právě na autora našeho úvodního videa Petra Kuráně, v té královéhradecké na mykoložku Terezu Tejklovou.

Autor:

Nejčtenější

Po Česku se prohání tisíce bobrů, lidí už se nebojí a umí i zabíjet

Bobr evropský v plné práci. Vyrušit ho, to se vám nemusí vyplatit.

V české přírodě se znovu zabydlelo zvíře, které jsme kdysi vyhubili. Máme se z návratu bobrů radovat, nebo nabíjet...

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...



KVÍZ: Bazmek nebo pačok. Vyznáte se ve starém řemeslnickém slangu?

Rozumíte, když s vámi mluví řemeslník?

Řemeslníci někdy mají tendenci používat termíny, kterými chtějí ohromit zákazníky, aby dali najevo odbornou převahu. Ne...

Češi jsou považováni za krále recyklace, ukázal průzkum

Kontejnery na tříděný odpad

Díky třídění odpadu dokážou Češi za rok vrátit „do oběhu“ 9 z 10 stromů, které byly pokáceny kvůli papíru. Třídění se u...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

Další z rubriky

V lednu byste se z lesa neměli vrátit s prázdnou, slibuje mykoložka

Penízovka sametonohá. Sníh ani mráz jí nevadí.

Když teď v lednu dostanete chuť na houbový guláš nebo dršťkovku, není nic jednoduššího, než zajít do lesa. Alespoň...

Houbové hody i po vzoru císařů: pomazánka z růžovek i bedly po lesnicku

Pokud se vám podaří z lesa přinést podobný úlovek, tak s ním hurá co nejdříve...

Houby byly oblíbeným pokrmem od nepaměti a za náramnou lahůdku je měli už vybíraví římští císaři. Hlavní houbařská...

FOTOGALERIE: Čtenáři iDNES.cz úspěšně houbaří. Sucho je relativní

Část z deseti vítězných snímků houbařské fotosoutěže na Hobby iDNES.cz.

Ano, do čtenářské fotosoutěže nám kromě nádherných hřibů přišel i snímek prázdného košíku či obrázky hub sice...

Najdete na iDNES.cz