Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Žemlovka ze staré vánočky, kterou budete mít rádi

aktualizováno 
Nad žemlovkou hodně lidí ohrnuje nos. Jenže když vyzkoušíte žemlovku ze zbytků vánočky, uvidíte, že se rozhodně nepodobá tomu „okoralému cosi“, co jsme vraceli netknuté ve školní jídelně.

Už jsme zužitkovali vánočního kubu, udělali jsme pečenáče z kapra, jenže pořád nám zbyla půlka vánočky, do které se nikomu nechce. A zároveň se nám nechce moc vařit, za těch několik dní volna toho vykrmování celé rodiny má každý dost, je čas uvařit něco jednoduchého a levného.

Proto stojí za to vyzkoušet žemlovku trochu jinak, když už ji máte skoro hotovou. Přikupte jenom tučný měkký tvaroh, zbytek najdete doma: vanilkový a skořicový cukr, citron, rozinky, vejce.

„Žemlovka z vánočky je jídlo o level výš, než je ta obyčejná,“ láká kuchař Petr Pešek, který svůj recept předvedl pro iDNES.cz a pro hnutí Zachraň jídlo, které bojuje proti plýtvání potravinami, které lze ještě smysluplně využít.

Pekáček vymažte máslem a vysypte strouhankou. Žloutky rozmíchejte s mlékem, přidejte vanilkový a skořicový cukr. Do mléka namáčejte kousky vánočky a klaďte do formy.

Jednotlivé vrstvy promazávejte směsí tvarohu s vanilkovým a skořicovým cukrem, vmíchejte rozinky máčené v rumu, do kterého přidejte trochu citronové šťávy a kůry. Takto vrstvěte suroviny, dokud nebudete mít pekáček plný, nahoru přijde vrstva tvarohu. Zapečte tak na 180 °C zhruba 40 minut.

Mezi tím si z bílků vyšlehejte sníh a až vytáhnete žemlovku z trouby, navrstvěte z bílků čepici a nechejte ještě zhruba 5 minut dopéct. Nechejte pak 15–30 minut vychladnout a můžete servírovat.

Na podrobný postup se podívejte na video.

Autor:




Nejčtenější

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Další z rubriky

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Do čatní můžete skvěle zpracovat přebytky úrody, od švestek po rajčata, která...
Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.