Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Restaurace nemají důvod vařit kvalitněji. Češi platí, i když jim nechutná

  5:22
Je několik signálů, jak poznat restauraci, do které jste vkročili omylem. (Ne)čistota ubrusů, zápach omastku, ochucovadla na stolech, náměsíčná obsluha. Co když už je ale jídlo na stole a neodpovídá představám hosta?

Když je ryba dobře zaledovaná, vydrží čerstvá čtyři dny. | foto: Profimedia.cz

Už jídelní lístek může hostům napovědět, zda si mají objednat, nebo jít raději jinam. „Pokud menu obsahuje nesmyslné množství položek, je takřka jisté, že použité suroviny nejsou čerstvé. Restaurací, které nabízejí velké množství jídel v nízké kvalitě, je v Česku stále většina,“ vysvětluje Tomáš Vobořil, majitel restaurace Podolka.

Známkou kvalitní restaurace může podle něj být i otevřená kuchyň. „Kuchař tak dává hostům možnost sledovat, jaké suroviny používá a jak celý pokrm připravuje,“ popisuje Vobořil. 

Jistým ukazatelem kvality mohou být také ceny jídel. „Restaurace nabízející pokrmy kolem 70 korun nejsou schopné připravovat je z čerstvých a kvalitních surovin. Jednoduše by zkrachovaly,“ dodává restauratér.

Platíme i za to, co nám nechutná

Když Čechům přistane na stole v restauraci pokrm nevábné vůně, vzhledu a chuti, zpravidla ho zaplatí a ještě dají obsluze spropitné. Vyplývá to z dlouhodobých zkušeností kuchařů. „Problémem lidí není to, že by si neuměli stěžovat, ale to, že neumějí svou reklamaci obhájit. Vědí, jak má chutnat svíčková, řízek nebo guláš, u netradičních pokrmů si ale nejsou jistí, a i když podle nich něco není v pořádku, mlčí a zaplatí,“ tvrdí Tomáš Vobořil.

Papiňák do mikrovlnky

V Británii se začal prodávat hrnec, který spojuje rychlost vaření v tlakovém hrnci s úsporou času při použití mikrovln. Brambory uvaří za pět minut, mražený hrášek za dvě.

Plastový papiňák je ideální na jídla z jednoho hrnce.

Spropitné podle něj zaplatí tři čtvrtiny Čechů, i když s jídlem nejsou spokojeni. Pokud je jídlo třeba přesolené, nedovařené nebo naopak maso přepečené, host ho nemusí po reklamaci platit vůbec, natož dávat tuzér.

Jiné je to v případě, že si objedná pokrm, který nezná: když pak navzdory tomu, že je připravený správně, usoudí, že by měl vypadat nebo chutnat jinak, jedná se o chybu hosta a útratu zaplatit musí.

Problémem může být i gramáž. Když maso byť skvělé chuti neváží tolik, kolik udává jídelní lístek, má host právo nechat si ho převážit. V případě, že se váha nevejde do schválené odchylky, která je u masa 20 procent, může host odejít bez placení, nebo požádat o novou porci.

Důležité je, aby host na chybu upozornil okamžitě, jak ji odhalí. Sníst celé jídlo a potom si obsluze stěžovat na jeho nedostatky, je špatně a je logické, že restaurace chce potom konzumaci zaplatit. Takových hostů je bohužel většina.

Čerstvá ryba není jako bláto

Mezi lidmi jsou stále populárnější ryby. Češi jich ročně zkonzumují kolem šesti kilogramů na osobu. Většina však nedokáže chuťově rozeznat čerstvou rybu od mražené. Kuchaři je zase neumějí zpracovat. 

Horor z řeznictví

Vzala maso ze země a přidala mi ho do balíčku, píše šokovaná čtenářka

Častou otázkou je, zda je v tuzemsku vůbec možné dostat čerstvou rybu. Pokud je ryba správně zachlazená a uložená v ledu, vydrží čerstvá až čtyři dny. „Dnes není problém koupit čerstvou mořskou rybu. Dělá se to tak, že se ze sádky vyloví a druhý den může být u nás,“ vysvětluje šéfkuchař Jiří Král z „bibovské“ restaurace Aureole.

„Něco jiného je to u ryb lovených v moři. Velké lodě totiž stráví na moři tři čtyři dny. Takže pak máte vedle sebe ryby jeden den, ale i tři dny staré. Takové už nejsou na další cestování v kamionu vhodné,“ upozorňuje. Čerstvá ryba nesmí páchnout, nemůže mít do šeda zbarvené maso ani bahnitou strukturu. 

Jinou otázkou je, zda umějí všichni kuchaři s čerstvou rybou pracovat, aby ji neznehodnotili. Bohužel jsou takoví, jejichž vrcholným výkonem je vzít pstruha a celého ho hodit na pánev.

Jak na těstoviny

Poznat domácí suroviny není jednoduché. Například k přípravě těstovin se často používají stroje, které i z domácích těstovin udělají perfektní tvary nerozeznatelné od kupovaných. Jisté odchylky však hosté rozpoznat mohou. 

Spící rýže

Rýži dejte spát na dvě hodiny do pelíšku a máte hotovo, radí Pohlreich

Počítejte s tím, že jedny noviny na to padnou.

Všechny restaurace nemají možnosti vyrábět si vlastní těstoviny, potom je ale podstatné důkladně vybírat dodavatele. Ručně dělané těstoviny mají nažloutlejší barvu, nejsou úplně hladké na povrchu, bývají zpravidla o něco tlustší a nemají mdlou chuť. Pokud ale kuchař domácí těstoviny zalije kupovanou omáčkou a zasype laciným sýrem, naprosto je znehodnotí.

S rozpoznáním kvalitního vývaru je to ještě složitější. Firmy vyrábějící různá dochucovadla a kostky se snaží výsledný vzhled umělého vývaru co nejvíce přiblížit tomu poctivému. V restauracích se často nepoužívají práškové bujóny, ale různé pasty. Ty už umějí vytvořit i mastná oka velmi podobná těm, jaká dělá poctivý vývar. Co výrobci ovlivnit nemohou, je vůně. Vývar z kostky je stále cítit po chemii. Poctivý vývar má být čistý, čirý a obsahovat větší kusy čerstvé zeleniny.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Kousek od Brna mají zahrádku jako dlaň. Vešlo se všechno, dokonce i bazén

6. května 2024

Soutěž Tak tato pouhých 350 čtverečních metrů velká zahrada přistála do letošní soutěže Nejkrásnější...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

Zasaďte topinambur, vytvoří vám na zimu konzervu s čerstvou zeleninou

7. května 2024

Tento příbuzný slunečnice je známý invazní druh, takže se nikdy nemá vysazovat do volné přírody,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

KVÍZ: Milujete zahradničení? Luxusní knihy Zelenina z ekozahrady rozdány

29. dubna 2024,  aktualizováno  7.5 11:28

Soutěž Řadíte se mezi vášnivé zahradníky a vaše zeleninové záhonky praskají ve švech? Nebo po tom zatím...

Zasaďte topinambur, vytvoří vám na zimu konzervu s čerstvou zeleninou

7. května 2024

Tento příbuzný slunečnice je známý invazní druh, takže se nikdy nemá vysazovat do volné přírody,...

Tři kila žeber na grilu v americkém stylu. Jen málokdo v soutěži splnil zadání

7. května 2024

Sedmý díl pořadu Česko na grilu na Primě konečně přinesl zadání, které se nabízelo od začátku. Tedy...

Kousek od Brna mají zahrádku jako dlaň. Vešlo se všechno, dokonce i bazén

6. května 2024

Soutěž Tak tato pouhých 350 čtverečních metrů velká zahrada přistála do letošní soutěže Nejkrásnější...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Bagárová zrušila „vysněný“ koncert v O2 areně. Kvůli ztrátě radosti, tvrdí

Plánovaný zářijový koncert Moniky Bagárové v pražské O2 areně se neuskuteční. Zpěvačka se jej rozhodla zrušit. Jako...

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...